PA PUŠKA cal. 7.62 mm; i Ruger Mini Thirty se može koristi

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

PA PUŠKA cal. 7.62 mm; i Ruger Mini Thirty se može koristi

Post by Onty » 16 Jul 2022, 20:56

Prema pravilima natjecanja HSS-a, https://hss-csf.hr/dokumenti/dokumentac ... 202022.pdf :

5.2.6. 100m – POLUAUTOMATSKA PUŠKA cal. 7.62 mm
5.2.6.1. Na službenim natjecanjima HSS dopuštena je upotreba modela poluautomatskih pušaka cal. 7,62x39 mm uz sljedeća ograničenja:
5.2.6.1.1. Zabranjena je svaka konstrukcijska izmjena i prepravljanje oružja i kundaka, osim podešavanja sile otpora okidača i usklađivanja s odredbama Zakona o oružju.

Dakle, jedini uvjet je da je puška poluatomatska, i u kalibru 7,62x39 mm. Ne navode se nikakve posebne izvedbe kao za 7,9 mm..

Prema tome, iz navedenog proizlazi da je Ruger Mini Thirty u tom istom kalibru 7,62x39 mm https://ruger.com/products/miniThirty/models.html , potpuno legalna puška za korištenje u natjecanjima.

Što kažu znalci, da li sam u pravu? Hvala.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Re: PA PUŠKA cal. 7.62 mm; i Ruger Mini Thirty se može koris

Post by Ariel » 16 Jul 2022, 23:13

Pa kad je pravilnik pisan u vrijeme kad je poluautomatska puška 7,62x39 značilo samo jedno :).

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 17 Jul 2022, 05:47

Onty wrote:Prema pravilima natjecanja HSS-a, https://hss-csf.hr/dokumenti/dokumentac ... 202022.pdf :

5.2.6. 100m – POLUAUTOMATSKA PUŠKA cal. 7.62 mm
5.2.6.1. Na službenim natjecanjima HSS dopuštena je upotreba modela poluautomatskih pušaka cal. 7,62x39 mm uz sljedeća ograničenja:
5.2.6.1.1. Zabranjena je svaka konstrukcijska izmjena i prepravljanje oružja i kundaka, osim podešavanja sile otpora okidača i usklađivanja s odredbama Zakona o oružju.

Dakle, jedini uvjet je da je puška poluatomatska, i u kalibru 7,62x39 mm. Ne navode se nikakve posebne izvedbe kao za 7,9 mm..

Prema tome, iz navedenog proizlazi da je Ruger Mini Thirty u tom istom kalibru 7,62x39 mm https://ruger.com/products/miniThirty/models.html , potpuno legalna puška za korištenje u natjecanjima.

Što kažu znalci, da li sam u pravu? Hvala.
Teoretski si u pravu.
Koliko mi je poznato u praksi se nikad nije desilo.

Zasto se nije nikad desilo? :?:

Po meni, radi inercije. :idea:
Papovka m59 je oduvijek bila u domacem programu natjecanja.
Pravilnici su se kozmeticki mijenjali tokom godina. (skoro niko ih nije citao, a natjecanja u praksi uvijek ista)
Dosao je ovaj zadnji pravilnik koji citiras. izbacili definiciju pap prema modelima.

Od strijelaca koji se natjecu godinama, vecina nije ni primijetila izmjene u pravilniku, i nastavili su se natjecati sa istom puskom koju imaju.

Ruger Mini Thirty, nisam nikad vidio u ducanu. Za zapadno oruzje poluatomat, 7.62x39 je ipak rijedak kalibar. Slicnih pusaka je malo na trzistu.

Popularnost:
Na popularnost ove dsicipline utjece jako dostupnost streljana, i ko moze pucati i trenirati VK pusku kod nas?
Zagreb i Osijek. Rijeka, nista - zatvoreno streliste. U istri zadnje dve godine ima mogucnosti, ali nije se u proslosti formirala brojnost strijelaca koji se iz ovog natjecu jer zadnjih 20 godina nisu imali streljanu.
A sad kad imaju, druge discipline su popularnije.

Iz svega tog, PAP za sad nije popularna disciplina, i na izdisaju je. Ne ulaze se nova energija u to. Pa niko ne izmislja nova rjesenja.

Za usporedbu popularnosti:
Drzavno prevnstvo m48 - 20 natjecatelja, drzavno prvenstvo PAP 30 natjecatelja - prosjek, s tim da vecina natjecatelja puca obje discipline - dakle isti ljudi.
Long range turniri u Osijeku - po 300 nastupa. :o

Dakle, u ovu disciplinu (pap) niko se ne gura, to jos drzi starija generacija strijelaca, i drze se svoje stare isprobane puske. I svake godine sve je manje nastupa na drzavnom prvenstvu.

U medjuvremenu, stvara se rapidno kriticna masa sportskih strijelaca sa ar15, ak, i vhs...(i bez formalne discipline). to je buducnost PA puske u sportu.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 17 Jul 2022, 09:30

jolly wrote:...Dakle, u ovu disciplinu (pap) niko se ne gura, to jos drzi starija generacija strijelaca, i drze se svoje stare isprobane puske. I svake godine sve je manje nastupa na drzavnom prvenstvu.

U medjuvremenu, stvara se rapidno kriticna masa sportskih strijelaca sa ar15, ak, i vhs...(i bez formalne discipline). to je buducnost PA puske u sportu.
U tom duhu i AK i njegove izvedbe su također legalne. Možda baš zato je "PAP" i izbačena iz pravilnika, kako bi se omogućilo i strijelcima s AK puškama da nastupe. Usput, u SAD ima cijeli niz izvedbi AR 15 u 7,62x39 https://www.google.com/search?client=fi ... 15+7.62x39 , tako da su i one kod nas legalne. Druga je stvar ima li ih itko kod nas.

Govoreći o AK, najveća mu je mana problem montaže optičkog ciljnika. Evo kako se taj problem riješili na DNO Firearms DX-7 Modernized AK Rifle, s dvodjelnim kućištem slično kao i na AR:

Članak https://www.thefirearmblog.com/blog/201 ... mome_share

Proizvođač https://dnofirearms.com/product/dx-7/

Zanimljiv koncept...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Jul 2022, 09:56

Onty wrote: Imam dojam da (neizravno) 7,9 mm ima veću popularnost zato što još dosta lovaca koristi 8x57, koji je za lov daleko uporabljiviji od 7,62x39.
samo u lovu. i samo starija generacija.

Brojnost natjecatelja 7.9 je manja nego ovih sa 7.62.
I treba uzeti u obzir da se nekad sve baziralo na dzabe streljivu, po streljackim klubovima, i zalihama nakon rata.

Ako prodjes ponudu po trgovinama, sve manje je pusaka u 8x57. (za lov)
A za streljastvo praktcki ih ni nema. Nadji u ponudi neku long range pusku u 8x57?

Kad uzmes u obzir da vise nema dzabe streljiva, ljudi kupuju konkurentnije kalibre, a u lovu, sve vise americkih kalibara.
Onty wrote: Možda baš zato je "PAP" i izbačena iz pravilnika, kako bi se omogućilo i strijelcima s AK puškama da nastupe.
Nisam sasvim siguran. Mislim da je PAP izbacen iz definicije, prije 2018 ' to jest prije donosenja zakona iz 2018, koji je omogucio nabavku ak platforme.
Ali, mozda grijesim. U svakom slucaju, pozadinu price kako je to doneseno ne znam. A lako moze biti i pisaca greska, omaska.
Da su stavili bilo koji kalibar u PA puski, a ne iskljucivo 7.62, rjesena bi bila i popularizacija domaceg prgrama jer bi strijelci odmah presli na atraktivniju opremu.
(kad gledas iz te perspektive kao da neko namjerno koci)

E, da isao sam provjeriti, i zadnja verzija pravilnika je iz 2022, ove godine.
https://hss-csf.hr/dokumenti/dokumentac ... 202022.pdf
Male izmjene. Mislim da se nesto uvodilo oko pistolja MK, ili zracnog, pisalo se o tome na forumu, cini mi se kolega zdebat da je pisao.

Drugo sve im ostalo isto, cak je ostao i Drulov, ne znam ko to jos puca u HR. copy-paste, ajmo dalje

Indikacija TOTALNOG NERADA komisije za nove discipline. prepisali su samo stari pravilnik. :D :D :D :D
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 17 Jul 2022, 12:48

Hvala za pojašnjenje u vezi 7,9. Govoreći o (ne) popularnosti 8x57, mislim da je glavni razlog prijašnje pomanjkanje kvalitetnih naboja. Dakako, bilo je tu dobrih njemačkih, ali i cijene su bile "njemačke". Slična sudbina se "piše" i za 7x64. Kad se prati prodajne oglase po kalibrima, čini mi sed da je raširenost 30-06 pola, a pola svi ostali kalibri. Imam dojam da su tu najveću ulogu odigrali kvalitetno streljivo iz SAD i relativno pristupačne cijene. Europski proizvođači su visokim cijenama streljiva europskih kalibara jednostavno se "upucali u nogu". Isto ko u SAD Weatherby. Tjerali eksklusivu, pa "istjerali" RUM, Winchester i Nosler.

Glede kalibara za PA pušku, slažem se da bi tu trebalo nešto učiniti, predlažem kalibre od 5,56 pa do 7,62. Glede pušaka, tvorničke pa što tko nabavi. Bude li tako, lako moguće da me "zasvrbi" stariji (od čelika, ne hvala alumiju) Browning BAR, možda u 308 W, ili 30-06.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Jul 2022, 13:13

Pravilnik je napravljen. za PA svi kalibri do max 8mm. (u to bi islo i 8x57, u skoro zaboravljenoj puski m76, da ne bude izostavljena)

https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=29&t=7873

nadam se da ce se uskoro naci zainteresirani klub da napravi natjecanje u skadu s ovim.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Jul 2022, 13:35

Onty wrote: Europski proizvođači su visokim cijenama streljiva europskih kalibara jednostavno se "upucali u nogu". Isto ko u SAD Weatherby. Tjerali eksklusivu, pa "istjerali" RUM, Winchester i Nosler.

.
Prvo je propala engleska proizvodnja oruzja, oni vise nemaju ni jednog proizvodjaca za srednju i radnicku klasu.
Ostale su im samo radionice za elitu. Zbog politike kvalitete i cijena. Pa onda samo uvoze sa kontinenta za svoje potrebe

Evropljani nikad nisu bili orjenitrani na radnicki dio trzista, i sa propasti komunizma, evropski proizvodjaci rade barem za srednju, i visu srednju klasu, i po tome formiraju cijene. Kostaju, ali barem ne po cijenu zlata. Dok je istocni blok postojao, za radnicku klasu bile su puske i municija iz ceske i istocne njemacke te rusije.

Jedino amerika prozivodi sa radnicku i srednju klasu, te nesto za vislju srednju klasu.
U skladu s time se i formiraju cijene. (puska do 500 USD, puska do 1000 USD, puska preko 2000 USD, za tri razlicita djela trzista)
Barem kod njih ima budget puska za narod, ali dok to dodje kod nas na trziste, dodju i porezi i carine, pa ne moze jako konkurirati evropskom proizvodu

Dok je postojao istocni blok, kod nas je izbor municije bio PPU, bellot ili RWS iz uvoza. RWS uvijek skup.

Kroz povijest gledajuci, bas kao weatherby:
Svi proizvodjaci koji su svoje kalibre zastitili patentom, da bi kroz izbor kalibra i puske, zadrzali klijentelu za svoje proizvode, nisu se dugo zadrzali s tim proizvodom. Ti Kalibri su izumrli.
Dugorocno, isplatilo se onima koji su novi kalibar pustili da radi ko je htio, bez zastite licencom i patentom. Ti kalibri su ostali popularni.

Primjer, 375 H&H u usporedbi sa svim ostalim u toj kategoriji - jedini je prezivio (jer ga je vrlo brzo preuzeo winchester u svojoj budget puski).
Novi patentirani 375 ruger, ne moze mu konkurirati. A obadva su balisticki blizanci.
Turn better into best!

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 17 Jul 2022, 19:53

jolly wrote:
Onty wrote: Imam dojam da (neizravno) 7,9 mm ima veću popularnost zato što još dosta lovaca koristi 8x57, koji je za lov daleko uporabljiviji od 7,62x39.
samo u lovu. i samo starija generacija.

Brojnost natjecatelja 7.9 je manja nego ovih sa 7.62.
I treba uzeti u obzir da se nekad sve baziralo na dzabe streljivu, po streljackim klubovima, i zalihama nakon rata.

Ako prodjes ponudu po trgovinama, sve manje je pusaka u 8x57. (za lov)
A za streljastvo praktcki ih ni nema. Nadji u ponudi neku long range pusku u 8x57?

Kad uzmes u obzir da vise nema dzabe streljiva, ljudi kupuju konkurentnije kalibre, a u lovu, sve vise americkih kalibara.
Onty wrote: Možda baš zato je "PAP" i izbačena iz pravilnika, kako bi se omogućilo i strijelcima s AK puškama da nastupe.
Nisam sasvim siguran. Mislim da je PAP izbacen iz definicije, prije 2018 ' to jest prije donosenja zakona iz 2018, koji je omogucio nabavku ak platforme.
Ali, mozda grijesim. U svakom slucaju, pozadinu price kako je to doneseno ne znam. A lako moze biti i pisaca greska, omaska.
Da su stavili bilo koji kalibar u PA puski, a ne iskljucivo 7.62, rjesena bi bila i popularizacija domaceg prgrama jer bi strijelci odmah presli na atraktivniju opremu.
(kad gledas iz te perspektive kao da neko namjerno koci)

E, da isao sam provjeriti, i zadnja verzija pravilnika je iz 2022, ove godine.
https://hss-csf.hr/dokumenti/dokumentac ... 202022.pdf
Male izmjene. Mislim da se nesto uvodilo oko pistolja MK, ili zracnog, pisalo se o tome na forumu, cini mi se kolega zdebat da je pisao.

Drugo sve im ostalo isto, cak je ostao i Drulov, ne znam ko to jos puca u HR. copy-paste, ajmo dalje

Indikacija TOTALNOG NERADA komisije za nove discipline. prepisali su samo stari pravilnik. :D :D :D :D

Da, ja sam ponešto pisao o tome.
Tresla se brda, rodio se (šiš)miš.
Mislim da se u okviru HSS-a malo toga mijenja na bolje.
A one promjene koje valjaju, traže daleko više vremena od realnog.
Zadnjih 6 godina intezivno sam radio na tome da se usvoje neke nove streljačke discipline.
Mislim da ne trebam pisati o tome kako su ljudi (većina njih) podsmješljivo komentirali moje prijedloge.
Ipak, ove godine, između ostalog, uspjeli smo doći do državnog prvenstva za kadete na mk sport pištolju 15+15.
Ako želimo napredovati, moramo dozvoliti barem promotivni ulaz novim disciplinama.
Nakon nekog vremena pokazat će se što će ići dalje a što će nestati.
Dakle, mišljenja sam da ne čekate HSS-ov blagoslov i organizaciju, stisnite zube i sami organizirajte, napravite natjecanje.
Ukoliko budem bio u mogućnosti, ako netko misli da mogu biti koristan, voljan sam pomoći.
Iako mislim da po pitanju nekih disciplina ima ovdje dovoljno ljudi (kao jolly npr.) koji su tu doma.
Što se tiče papovke i karabina, nemojte biti toliko kritični. Možda jesu na izdisaju A MOŽDA I NISU.
To je oružje još uvijek prilično jeftino, onaj tko ima nešto malo više novaca i/ili želje za rezultatom promijenit će cijev.
Uz to, ući će u reloading ili će preko oglasnika kupovati streljivo (kao i ja uostalom).
Gledao sam malo cijene oružja o kojem se često govori. Nemam tolike novce za novu pušku. Svaka čast onima koji si to mogu priuštiti.
Mislim da se dosta često zaluta u pomodarstvo i sanjarenje. Sanjariti nije loše ali ako je mozak u oblacima a stopala u govnima, postavlja se pitanje čemu sve to.
Po mom mišljenju, problem je u tome što se u RH po pitanju sportske škole streljaštva (SŠS) radi stihijski i na zastarjeli način.
Nakon toga, nitko ne vodi brigu o planiranju generacijskog slijeda kako u samim klubovima tako i u reprezentaciji.
Nikad kao sada nismo imali više školovanih u streljaštvu a nikad tako malo ukupnih rezultata, uzmite biltene sa natjecanja pa usporedite.
Nitko od trenera ne odgovara za svoj posao, svi krive koronu za sve. Kolega i ja (u zg.) kao amateri imamo jače rezultate od profesionalaca.
Klubovi na plaći sportskog saveza nerijetko imaju po dva zaposlena trenera, koji su rezultati? Koliko natjecatelja imaju?

Oprostite mi na opširnosti i na skretanju sa teme.
Previše je toga što bi se trebalo promijeniti i doraditi, ja sam samo malo zagrebao po površini.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Jul 2022, 20:26

zdebat wrote:

Što se tiče papovke i karabina, nemojte biti toliko kritični. Možda jesu na izdisaju A MOŽDA I NISU.
To je oružje još uvijek prilično jeftino, onaj tko ima nešto malo više novaca i/ili želje za rezultatom promijenit će cijev.
problem je danas naci modernu repetirku koja ergonomski odgovara potrebam strijelca, i za male ili srednje novce.
Koncept modernog lovackog karabina se danas mijenja u pusku bez mehanickog nisana, ili u najbolju ruku na jedan fixni za 50 metara. (koji ni u tvornici nije upucan, i nalazi se na pola puske - to jest na pola moguce ukupne nisanske linije.

(Za usporedbu nisani od pred 50 godina na lovackim puskama bili su cudo mehanike, napravljeni ko subler)

Mislim da bi jedan od nacina da ovo zivne, bio otvoriti pravilnik natjecanja za sve ex-vojne puske te generacije: mosin nagant, mauser 98, m48, talijanska carcano... Puske iz istog povijesnog razdoblja, sve su opremljene slicnim sustavom ciljnika, u kalibru metka pune snage. jednako bi bile konkurentne na 100 m.
Nisu skupe. Stavit ih sve u jednu disciplinu.
Problem ovih starih pusaka iz nase perspektive je sto se vise ne proizvode, dakle jedino je moguca reciklaza i nabavka starih iz druge ili pete ruke, i izmjena cijevi - a izmjena cijevi je nemoguca misija kod nas.
Puno je tu pratece problematike.
zdebat wrote:
Mislim da se u okviru HSS-a malo toga mijenja na bolje.
Nazalost. Premda je ocito da nove kvalitetne ideje iz kvalitetne baze strijelaca dolaze, a vrh saveza ostaje gluh na ovo, ne reagira.
Pitam se zasto?
zdebat wrote:
Ako želimo napredovati, moramo dozvoliti barem promotivni ulaz novim disciplinama.
Nakon nekog vremena pokazat će se što će ići dalje a što će nestati.
Dakle, mišljenja sam da ne čekate HSS-ov blagoslov i organizaciju, stisnite zube i sami organizirajte, napravite natjecanje.
Notirano.
zdebat wrote: Gledao sam malo cijene oružja o kojem se često govori. Nemam tolike novce za novu pušku. Svaka čast onima koji si to mogu priuštiti.
Mislim da se dosta često zaluta u pomodarstvo i sanjarenje. Sanjariti nije loše ali ako je mozak u oblacima a stopala u govnima, postavlja se pitanje čemu sve to.
Ima modernog oruzja, reganog i u vlasnistvu dosta. Iz onog sto vidim. vidi sta decki pisu. u mom klubu se stvorila solidna grupa vlasnika moderne puske.
A apsurdno je da nema konacno nove discipline, dok se nije to napravilo konacno, mimo HSS. Dakle tek sad untar 2 mjeseca, da imamo nesto
Bit ce zanimaljvo vidjeti brojnost nastupa kad to sve se pokrene.
zdebat wrote:

Nikad kao sada nismo imali više školovanih u streljaštvu a nikad tako malo ukupnih rezultata, uzmite biltene sa natjecanja pa usporedite.
Nitko od trenera ne odgovara za svoj posao, svi krive koronu za sve. Kolega i ja (u zg.) kao amateri imamo jače rezultate od profesionalaca.
Klubovi na plaći sportskog saveza nerijetko imaju po dva zaposlena trenera, koji su rezultati? Koliko natjecatelja imaju?

Oprostite mi na opširnosti i na skretanju sa teme.
Previše je toga što bi se trebalo promijeniti i doraditi, ja sam samo malo zagrebao po površini.
Jako tocno si opisao.
Ali ima tu onaj jos jedan jaki faktor, o kojem cesto govorimo.
Dostupnost streljana.
Na vrapcanskom nije bas sve idealno oko pristupa i termina (sta je s treningom na 300?), rijeka streljana zatvorena (objekt funkcionalan, a fale dva potpisa za ovtoriti), istra se tek pomalo uhodava, ali trening na privatnoj streljani nije jeftin.
Jedino za pusku za sad, pampas kolko tolko zdravo funkcionira.

kad bi se postojeci resorsi iskoristavali na optimalni nacin, ukljucujici i surandju gdje je moguce na vojnim strelistima, islo bi to daleko lakse i brze.
Kod nas je problem lose upravljanje postojecim resursima. (a zamisli jos da se ide u izgradnju novih, od gradjevinske dozvole... pa to je puno traziti)
naravno, nesposobni kadrovi u upravama pojedinih klubova, ne pomazu situaciji.
Ali takodjer sam primjetio jedan trend, da se iz pojedinih klubova povlace strijelci i formiraju nove klubove, koji su daleko aktivniji od klubova iz kojih su proizasli.
Izgelda da je lakse stvoriti nesto novo, nego se natezati sa inertnima u upravi. (A kroz povijest gledajuci, tako su se i formirali novi savezi, mimo HSS, i njima pred nosom, u zadnjih 10-15 godina i povukli dio clanstva :D )
Turn better into best!

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 17 Jul 2022, 21:12

jolly wrote:
zdebat wrote:

Ali ima tu onaj jos jedan jaki faktor, o kojem cesto govorimo.
Dostupnost streljana.
Na vrapcanskom nije bas sve idealno oko pristupa i termina (sta je s treningom na 300?), rijeka streljana zatvorena (objekt funkcionalan, a fale dva potpisa za ovtoriti), istra se tek pomalo uhodava, ali trening na privatnoj streljani nije jeftin.
Jedino za pusku za sad, pampas kolko tolko zdravo funkcionira.

:D )
Ako želimo graditi kvalitetnu kuću, krećemo od izrade dobrih temelja.
Prije svega, mislim na rad sa kadetskom i juniorskom kategorijama na 10, 25 i 50 metarskim streljanama.
Znam da je na forumu takvih članova malo ili nimalo. Znam da ovo što pišem većini nije zanimljivo.
Želite li jak HSS koji reagira gotovo trenutno? Želite li ga osuvremeniti? Da bi se to ostvarilo, morate ga podmladiti sa dobro i pravilno obrazovanim članovima.
Ili napravite novi savez. Napravite ga, ne pričajte toliko o njemu.

p.s.
Na Vrapčaku su ljudi trenirali na 300 metara, long range.
Sami odnesu mete na 300m, sami ih vrate.
Shvatili su da od filozofije nema ništa, prešli sa riječi na djela.
Nemojte mi zamjeriti ali ovdje se jako puno priča (piše) a malo djeluje.
Hrpa postova, hrpa tema i stranica. Što se time pomaklo na bolje?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Jul 2022, 08:37

jesi u pravu ako govoris iskljucivo o sportu, ali ako govorimo o streljastvu, govorimo o dvije grupe strijelaca sportasi i natjecatelji, te rekreativci.

I o posve drugacijem konceptu koji situacija na terenu pita.

- mladja generacija, i starija generacija
Mladja generacija je usmjerena na sportske rezultate, a starija na rekreaciju.

Sa zavrsetkom sprotske karijere (u 30-tim godinama, ako do tud doguraju u sportu), neki odustaju i bave se poslije necim drugim, neki mozda nastave se baviti streljastvom u rekreaciji.
Druga grupa rekreativaca je ona koja u streljastvu ulazi u srednjim godinama, bez da su se u mladosti time bavili.

Medjutim, ne mora znaciti da je neko ko u srednjim godinama se krene baviti streljastvom kao rekreativac, da je morao biti natjecateljski sportas u mladosti.
Dok sam zaprimao molbe za clanstvo za klub, nikad mi ni jedan buduci clan nije poslao zamolbu za clanstvo u klubu da bi bio natjecatel, drzavni reprezentativac ili olimpijac.
Svi stariji (od 30 na gore) koji se jave zele biti iskljucivo rekreativci, i da rekreativno pucaju bez obaveza.

I onda u praksi imas podjelu na klubove koji treniraju sa mladjima prakticki u vojnoj disciplini i rezimu rada sa fixnim terminima, iskljucivo za ISSF program do drzavnog nivoa ili iznad, i klubovi koji su orijentirani na VK, a zapravo se bave rekreacijom, za starije clanstvo.

Osim brojnosti rekreativaca, sama rekreacija za rekreativce nije bas uvijek neobeavezna, niti je oni tako shvacaju, jer mnogi rekreativci ulazu ozbiljne novce u opremu i jako puno truda i vremena, da nesto postignu.

Medjutim, krovni savez HSS ovo nikad nije shvatio.
I VK prgram, je kontinuirano zapostavljen. (nove discipline?, odnos saveza prema streljanama? ili zatvaranju streljana?, nepopularni termini tamo di moze?, itd)

Organizacija aktivnosti u streljastvu, 1) sport ili 2)rekreacija u praksi:

Sportsko natjecanje:
Sportsko natjecanje i priprema (od kadeta do seniora u dobi do kraja sportske karijere, mozda do 35 godine)
Dakle, mladji, u natjecateljskom sportu - stalni rad pod nadzorom trenera. ovo je klasika, koja se gura od 1948.
Medjutim, pravih natjecatelja, drzavnog ranga u ISSF ima vrlo malo, realno bih rekao 5% od ukupnog clanstva, dok se ti mladji kadrovi isprofiliraju s vremenom.

rekreacija:
u praksi, to se svodi na neki oblik VK. Nije mi poznato da iko puca rekreativno discipline poput trostava.

Rekreativci, nakon upisa u klub, gotovo svi su samouki, i na vlastitim naporima podizu rezultat u nekom VK obliku gadjanja.
Vecina udje s rekreativnim motivima, i tu ostane. Zadovoljni da povremeno gadjaju, a oni koji malo zagrizu pokusavaju ostvariti rezultat u nekom lokalnom turniru.
Prosjek po mom sudu je da od 100 rekreativaca, mozda 10-15 udje u "rekrativno-lokalno turnirsku-fazu natjecanja).

Ali, iz uzorka onih rekreativaca cije sam aplikacije zaprimao, koji su iskljucivo trazili "rekrativno streljastvo" bez da budu natjecatelji,
a obzirom da su u vecini slucajeva izbjegli pocetnu fazu natjecateljskog sporta , nisu bili u vojsci, nisu lovci, i nemaju pojma o sportskom oruzju, - ova grupa ljudi trazi drugaciji pristup. (individualni)

U nacelu, oni traze specijalisticki tecaj, od par dana, da savlada odredjeni tip oruzja ili disciplinu. (po principu - ja bih htio naucit pucat iz pistolja, radi rekreativnog streljastva, ili, zanima me long range, pa bi ja na tecaj za to)
A kasnije da oni mogu gadjati rekreativno, kad ima vremena u slobodno vrijeme, bez obaveza ili pritiska natjecanja.
Specijalisticki tecajevi za ovo ili ono, jos nisu zazvijeli kod nas a pogotovu ne po klubovima, iako se tu i tamo, ponesto skromno organizira.
Iako je ovo posve legitimno i u svijetu postoje takvi tecajevi. da ne spominjem ameriku, ima tog i po istocnoj evropi vec.

Ponavljim, ozbiljnih ili manje ozbiljnih rekretivaca, je velika vecina clanova.
I savez, hss, do sad nije uspio izvesti korijenite promjene u vlastitoj strukturi- da bi se prilagodio organizacijom i radom za razlicite profile ljudi, od kojih je najveca masa rekreativaca, odnosno ovih sto u srednjoj dobi kad si mogu priustiti neko oruzje zele uci u VK.

primjer:
Da bi sportrski strijelac ( a koji ulazi u streljastvo s motivom rekreacije) htio nabaviti oruzje, mora na natjecanje da izadje na biltenu.
A on ulazi u sport radi neobavezne rekreacije, i kad ja mladima koji se jave za upis, kazem da ce morat na tekmu, u startu je to turn off. I dio odustaje

Prema zakonu o sportu, sportske aktivnosti su:

- sudjelovanje u sportskom natjecanju,
– sportska priprema,
– sportska rekreacija,
– sportska poduka,
– organiziranje sportskog natjecanja

HSS je tanak na dvije stvari, od ukupno 5 (40% falinge):

Savez je tanak na odnosu ka rekreaciji; Sto je to rekrativno streljastvo u HSS?

I tanki su na sportskoj poduci.
Koje tecajeve osim za suca, HSS organizira?

To su pitanja koja se moraju rijesiti u strukturi u organizaciji, ili ce se lagano propadanje iznutra nastaviti i dalje. jer za sad nemaju atraktivnosti za dovuci novo clanstvo.
Turn better into best!

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 18 Jul 2022, 13:23

Ne. Zapravo govorim o streljaštvu kao cjelini.
Znam da to ne izgleda povezivo, natjecateljsko i rekreativno streljaštvo, ali tako jest.
Barem u mojem klubu. Zašto? Zato jer imam ekipu jako dobrih ljudi sa kojima je to izvedivo.
Kod mene je klub tako ustrojen da nema šanse da mi rekreativac bude prepušten sam sebi.
Mora mi proći pravilnu obuku po pitanju rukovanja oružjem pa da mi taman pukne jedan metak na godinu.
Hoće li nakon toga pucati kiki-riki natjecanja, nacionalni ili međunarodni program, njegov je odabir.
Mali smo amaterski klub po svemu osim po rezultatima. Novaca imamo na kapaljku. Sve ulažemo u djecu.
I zato imamo kadete 5 godina za redom na postolju u smk pušci 20 ležeći, zadnje 4 godine za redom smo državni prvaci.
Prošle smo godine imali petero državnih prvaka.
Što se međunarodnog programa tiče, za pušku nemamo novaca ali prilično ozbiljno radimo na zračnom pištolju.
S vremenom se članovi prestanu aktivno baviti streljaštvom, radi škole, fakulteta, obitelji. Ali isto tako se i vrate u klub.
neki se ponovo aktiviraju, neki dovedu svoju vlastitu djecu u aktivno streljaštvo.

Očekivati razumijevanje HSS-a za ovo što pišem nije realno.
Savez ne zna (ne mari, ne želi, nije mu bitno) riješiti ni svoj vlastiti sistem operative i logistike.
I naravno da nije do sada prepoznao rekreativno streljaštvo.
Neke su se stvari kod nas u zg radile uglavnom samoinicijatvno po tom pitanju: Kolinje kup, Pingvin kup, James Bond kup itd.
I Trofej neovisnosti na 200 i 300 metara. Kotao graha sa kobasicama, druženje, natjecanje.
Vjerujem da i ostale sredine mogu navesti neke primjere, Tetka kup, Čaba kup itd.

Dakle, krenimo od sebe i ne tražimo da netko riješava naše probleme.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Jul 2022, 13:55

:A25:
Turn better into best!

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 18 Jul 2022, 20:50

Mene zanima zašto popularnog .308 win nema po povoljnijoj cijeni u trgovinama kod nas :A24:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Jul 2022, 21:04

Puske ili streljiva?
A sto je jeftinije u toj kategoriji?
Turn better into best!

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 18 Jul 2022, 22:35

Pa bar u 308 možeš naći svega i pušaka i streljiva i za divno čudo čak i kod nas od FMJa 7-8 kn do nekih super lovačkih varijanti
po 30 i više kuna .Pušaka,Bergara,Tikka,CZ,Browning ,Sabatti ,Savage .Hristo, Oružarnica,Bojna Ritoša,Lovac,Detonex ima ih još u Zagrebu je izbor dosta velik u manjim mjestima vjerovatno nije ali uvijek netko ide do Zagreba .
U 308 ima svega, za 8x56 nema ,ali za 308. win i 30 06 nemožeš reći da nema .

Highroller
Skupnik
Skupnik

Post by Highroller » 19 Jul 2022, 05:43

2019. Napisao sam prijedlog izmjena pravila za discipline VK puška, u uvodu sam naveo sve što se u ovoj temi napisalo, razgovarao sa x ljudi, postao član komisije za nove discipline te stvari stoje ovako: Dugoročno - kupite si pribor za pecanje i idite pecati.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Jul 2022, 05:54

Da, od toga nema nista, pri hss. to smo zakljucili. :A00:
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 19 Jul 2022, 11:40

Ovi krovni su izgleda sami sebi svrha. :A00:

Post Reply