WBP Jack Underfolder
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

WBP Jack Underfolder
Pozz,
da razbijem malo ovu već ustaljelu atmosferu postova oko cijene streljiva, covida itd., predstavio bih svoju novu ljubimicu proizvođača "WBP" (Wytwórnia Broni Popiński) iz Radoma u Poljskoj, model "Jack Underfolder", koji je civilna, poluautomatska inačica puške AKMS. Pušku, mogu reći, želim cijeli život, a sada se to i ostvarilo. Jednostavno patim na taj izgled, što se nikako ne može vidjeti iz moje slike profila
. I da, znam da je to najgori kundak za neko praktično korištenje. Imao sam i Saigu M3-EXP-01 sa punim (doduše na stranu preklapajućim kundakom) koja je bila puno udobnija, ali... nisam malo dijete, ne smeta me malo čelika uz lice i ne smeta me hod kundaka koji će se razviti kroz vrijeme.
Puška je, kao što je rečeno, poluautomatskog načina paljbe, u kalibru 7,62x39 mm, duljine cijevi 415 mm, ukupne duljine 910 mm, duljine kada je sklopljena 655 mm čime zadovoljava naš zakon. Masa puške je 3,2 kg bez okvira. Cijev je hladno kovana, kromirana, originalnog proizvođača FB (Fabryka Broni) "Łucznik", koji se također nalazi u gradu Radomu u Poljskoj te slovi kao jedan od boljih proizvođača cijevi za vojnu i civilnu industriju (što se tiče ove vrste oružja naravno). Drvene obloge su od laminiranog drveta, s kojeg sam skinuo neku vrstu laka te premazao sa nekoliko slojeva lanenog ulja u razdoblju od par dana te pobrusio finim brusnim papirom. Pištoljska drška je od stakloplastike kao i na originalu. Sanduk je napravljen iz čeličnog lima debljine 1 mm. Jedino što će od dodataka ikad ići na tu pušku, je kožni remen specifično napravljen za AK, koji sam stavio gore.
Prilikom testiranja na streljani, grupe su otprilike 7-8 centimetara (sa 4 testna metka) na 100 metara, što odgovara "vojno specificiranoj" preciznosti. Koristio sam jedino Sellier & Bellot, vjerujem da bi neki bolji strijelac mogao to sa ručno punjenim streljivom dao još i stisnuti.
da razbijem malo ovu već ustaljelu atmosferu postova oko cijene streljiva, covida itd., predstavio bih svoju novu ljubimicu proizvođača "WBP" (Wytwórnia Broni Popiński) iz Radoma u Poljskoj, model "Jack Underfolder", koji je civilna, poluautomatska inačica puške AKMS. Pušku, mogu reći, želim cijeli život, a sada se to i ostvarilo. Jednostavno patim na taj izgled, što se nikako ne može vidjeti iz moje slike profila
Puška je, kao što je rečeno, poluautomatskog načina paljbe, u kalibru 7,62x39 mm, duljine cijevi 415 mm, ukupne duljine 910 mm, duljine kada je sklopljena 655 mm čime zadovoljava naš zakon. Masa puške je 3,2 kg bez okvira. Cijev je hladno kovana, kromirana, originalnog proizvođača FB (Fabryka Broni) "Łucznik", koji se također nalazi u gradu Radomu u Poljskoj te slovi kao jedan od boljih proizvođača cijevi za vojnu i civilnu industriju (što se tiče ove vrste oružja naravno). Drvene obloge su od laminiranog drveta, s kojeg sam skinuo neku vrstu laka te premazao sa nekoliko slojeva lanenog ulja u razdoblju od par dana te pobrusio finim brusnim papirom. Pištoljska drška je od stakloplastike kao i na originalu. Sanduk je napravljen iz čeličnog lima debljine 1 mm. Jedino što će od dodataka ikad ići na tu pušku, je kožni remen specifično napravljen za AK, koji sam stavio gore.
Prilikom testiranja na streljani, grupe su otprilike 7-8 centimetara (sa 4 testna metka) na 100 metara, što odgovara "vojno specificiranoj" preciznosti. Koristio sam jedino Sellier & Bellot, vjerujem da bi neki bolji strijelac mogao to sa ručno punjenim streljivom dao još i stisnuti.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
Re: WBP Jack Underfolder
Lijepo je vidjeti ovakve stvari, dio povijesti.
Laneno ulje ili laneni firnis? Ovo drugo je ipak naprednije i zahvalnije za korištenje. Iako bih za taj izgled Istočnog bloka ostavio lak, laneno ulje mi je više Zastava priča (možda griješim). Ali opet, jedino Rus to lakira kako treba, ovi ostali kako im dođe
.
Laneno ulje ili laneni firnis? Ovo drugo je ipak naprednije i zahvalnije za korištenje. Iako bih za taj izgled Istočnog bloka ostavio lak, laneno ulje mi je više Zastava priča (možda griješim). Ali opet, jedino Rus to lakira kako treba, ovi ostali kako im dođe
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Haha, laneni firnis zovem automatski laneno ulje, ali da, bio je firnis. Problem je u tome, što WBP nanovo radi drvenariju, ali na specifičan način. Ono što stave gore je ultratanki sloj laka koji ujedno daje i tu žućkastu boju drvetu, ali ne bojaju drvo u tamnocrvenu boju kao što to rade rusi (poznato kao i "Russian red") i kao što je to radio poljski FB Radom za originalne, vojne AKMS. Tako da sam skinuo taj tanki sloj laka i premazao firnisom, boja je skoro ista kao i prije, ali maknut je onaj odsjaj, pa je sada više mat i malo je drugačiji osjećaj na ruke, prirodniji.Ariel wrote:Lijepo je vidjeti ovakve stvari, dio povijesti.
Laneno ulje ili laneni firnis? Ovo drugo je ipak naprednije i zahvalnije za korištenje. Iako bih za taj izgled Istočnog bloka ostavio lak, laneno ulje mi je više Zastava priča (možda griješim). Ali opet, jedino Rus to lakira kako treba, ovi ostali kako im dođe.
Našao sam na netu usporedbu WBP AKMS-a i originalnog FB Radom AKMS-a, vidi se baš to što sam spomenuo. Vidi se da i da je WBP u startu nosače zatvarača bojao u crno, ali sada su srebrne boje, što mi je totalni fetiš haha
https://eshot.pl/akms-vs-jack/
Last edited by johnnyboyy1711 on 24 Oct 2021, 10:42, edited 2 times in total.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
Odlična puška, osobno kada bi uzimao AK također bi uzeo underfolder sa drvenom galanterijom. Ostavi je u ovakvom obliku, nikakve tacticool điđe-miđe...ovako izgleda kako bi kalaš trebao izgledati.
Very nicejohnnyboyy1711 wrote:Pozz,
da razbijem malo ovu već ustaljelu atmosferu postova oko cijene streljiva, covida itd., predstavio bih svoju novu ljubimicu proizvođača "WBP" (Wytwórnia Broni Popiński) iz Radoma u Poljskoj, model "Jack Underfolder", koji je civilna, poluautomatska inačica puške AKMS. Pušku, mogu reći, želim cijeli život, a sada se to i ostvarilo. Jednostavno patim na taj izgled, što se nikako ne može vidjeti iz moje slike profila. I da, znam da je to najgori kundak za neko praktično korištenje. Imao sam i Saigu M3-EXP-01 sa punim (doduše na stranu preklapajućim kundakom) koja je bila puno udobnija, ali... nisam malo dijete, ne smeta me malo čelika uz lice i ne smeta me hod kundaka koji će se razviti kroz vrijeme.
+1
za nekvarenje original underfolder izgleda i tactical gluposti na old school pušku.
Ne znam zašto ali od tih starih stvari, najviše mi se sviđa ruski ak (7,62) i istočnonjemački MPi-AKS-74 (5,45)
za nekvarenje original underfolder izgleda i tactical gluposti na old school pušku.
Ne znam zašto ali od tih starih stvari, najviše mi se sviđa ruski ak (7,62) i istočnonjemački MPi-AKS-74 (5,45)
Put your money where your mouth is.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

-
dundoivica
- Stožerni Narednik

-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Cijena je € 990 (+ nabavna dozvola u Sloveniji € 41).
Zanimljivo, frend mi je poklonio nešto paracorda, ali nikada nisam imao želje to stavljat gore. Koliko vidim po YT, doista korištenje postane udobnije, no ne smeta me čelični kundak do te mjere.
Mogao sam si uzeti i AR15 za malo više love, međutim ovo je dječačka ljubav koju sam morao ostvariti. Uz činjenicu da je kundak preklopni, da je zadnji nišan toliko udaljen od oka, mislim... znamo što je AK... uz sve to i dalje je par papovkama na streljani što se preciznosti tiče. Nema 20 kila moderne opreme na sebi, pretty much samo čelik, drvo i malo ojačane plastike na pistol gripu, no ima sve kvalitete na kraju dana koje se očekuju od moderne puške: relativno OK masa (3,2 kg), ukupna duljina i duljina cijevi, efektivni domet, intermediate cartridge itd. Uopće ne pokušavam uspoređivati sada kvalitete AK i AR, samo navodim, da nikako nije kategorija nečeg napravljenog prije kraja drugog svjetskog rata (povijesti) - dakle, "moderno".
Bit će vremena i za AR15 (pucam na Savage MSR-15 koji je navodno iznimno dobar a i precizan), a planiram i uzet shotgun (Mossberg 590A1 Tactical).
Zanimljivo, frend mi je poklonio nešto paracorda, ali nikada nisam imao želje to stavljat gore. Koliko vidim po YT, doista korištenje postane udobnije, no ne smeta me čelični kundak do te mjere.
Mogao sam si uzeti i AR15 za malo više love, međutim ovo je dječačka ljubav koju sam morao ostvariti. Uz činjenicu da je kundak preklopni, da je zadnji nišan toliko udaljen od oka, mislim... znamo što je AK... uz sve to i dalje je par papovkama na streljani što se preciznosti tiče. Nema 20 kila moderne opreme na sebi, pretty much samo čelik, drvo i malo ojačane plastike na pistol gripu, no ima sve kvalitete na kraju dana koje se očekuju od moderne puške: relativno OK masa (3,2 kg), ukupna duljina i duljina cijevi, efektivni domet, intermediate cartridge itd. Uopće ne pokušavam uspoređivati sada kvalitete AK i AR, samo navodim, da nikako nije kategorija nečeg napravljenog prije kraja drugog svjetskog rata (povijesti) - dakle, "moderno".
Bit će vremena i za AR15 (pucam na Savage MSR-15 koji je navodno iznimno dobar a i precizan), a planiram i uzet shotgun (Mossberg 590A1 Tactical).
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

a cuj ima dobrih ar-ova evo ja i frula imamo armalite model cjenom je ok sto se tice kvalitete ja sam zadovoljan i evo sto je frula doznao cjev je pravio proizvođač cjevi koji ih radi i za američku vojsku i stvarno je 5.56x45 cjev
ima ih hrpa dobrih. a ovo kalas sto si rekao nema sta ljepotan je i stvarno nekako mu najvise priliči taj tip kundaka.
ima ih hrpa dobrih. a ovo kalas sto si rekao nema sta ljepotan je i stvarno nekako mu najvise priliči taj tip kundaka.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Malo igranja s drvom, mislim da izgleda puno bolje.
Prva slika naravno kako je bilo prije.
Prva slika naravno kako je bilo prije.
Vrlo sličan efekt bi dobio i da nisi ništa radio,samim protekom vremena.
Kako vrijeme ide,atmosferilije,diranje drveta,itd....
Kad smo dužili, uvijek sam gledao da dobijem sa što svjetlijim drvom, jer je vjerojatno noviji. Sad gledam da drvo bude što tamnije i korištenije
.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Slažem se s vama ali imam osjećaj da ovo ne izgleda toliko lošeMirok wrote:Vrlo sličan efekt bi dobio i da nisi ništa radio,samim protekom vremena.
Malo sam s grubijim površinama prešao preko vrhova na čeličnim površinama, da izgleda blago korišteno. Sretan sam za sada kako je ispala.
Jedino još pištoljska drška malo strši, makar poljski AKMS ima takve. Mislim da ću stavit isti tip ali crnu, u stilu AK74M.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

pa ak hoces ofarbas ovu da netrosis pare na drugujohnnyboyy1711 wrote:Slažem se s vama ali imam osjećaj da ovo ne izgleda toliko lošeMirok wrote:Vrlo sličan efekt bi dobio i da nisi ništa radio,samim protekom vremena.
Malo sam s grubijim površinama prešao preko vrhova na čeličnim površinama, da izgleda blago korišteno. Sretan sam za sada kako je ispala.
Jedino još pištoljska drška malo strši, makar poljski AKMS ima takve. Mislim da ću stavit isti tip ali crnu, u stilu AK74M.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

al sad si me bas napalio da mi iduci komad gvožđa bude ak underfolder. jer stvarno od svih varijanti ta je nekako najljepša i sinonim za ak 47
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

nemam nista protiv zastave dapače ovo sta sad rade sa kromiranim cjevima u americi mi se sviđa al mislim da rus i wbp nisu za baciti. samo pogledaj amere njihov mokri san je nabaviti orginal ruski ak al nemogu zbog sankcija koje su lupili rusiji. i na kraju onaj amer jim fuller je u jednom videu rekao ako ke puska dobro napravljena i sastavljena nema veze jel to od ruskih, poljskih, itd.. djelova samo da su koristeni kvalitetni materijali tako nesta u tom kontekstu. a mislim da je on jedan od najjačih živih ljudi što se tiče pravljenja i sastavljanja kalaša danas.