Pumperica 7+1
Pumperica 7+1
Pozdrav forumaši! Po raznim oglasnicima vidim jeftine pumperice raznih marki,kao nove,s kapacitetom 7+1... E,sad,mene zanima,po kojoj su zakonskoj osnovi one registrirane? Meni se cine kao idealno lovačko oružje:1.jeftine,2.možeš trpat u nih sve i svašta,od kugle do najsitnije sačme,3.kapacitet(sve što ti treba za lov je puna puška)... Nisam lovac,ali znam da postoji nekakvo zakonsko ograničenje kapaciteta lovačkog oružja,dakle u čemu je štos? Nadam se da razumijete šta želim pitati,unatoč mom z-brda-z-dola pitanju?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Re: Pumperica 7+1
Obicno su registrirane kao lovacke, premda po zakonu mogu i za osobnu zastitu, a sto se tog tice mogu se registrirati i kao sportske.
Za lov: obicno nemaju chok.
A to znaci i manji efektivni domet.
kad ti zatreba drugi hitac, ako si prvim promasio pernatu divljac u letu (ili zeca u trku), u tom trenutku moras repetirati i gubis sa oka nisansku liniju, to jest za drugi i svaki slijedeci hitac moras opet raditi "akviziciju" mete, a dok divljac u letu dobijes ponovo na liniju nisana - obicno je prosao voz.
Obicno su pristupacnije cijenom.
To je po meni.
Za lov: obicno nemaju chok.
A to znaci i manji efektivni domet.
kad ti zatreba drugi hitac, ako si prvim promasio pernatu divljac u letu (ili zeca u trku), u tom trenutku moras repetirati i gubis sa oka nisansku liniju, to jest za drugi i svaki slijedeci hitac moras opet raditi "akviziciju" mete, a dok divljac u letu dobijes ponovo na liniju nisana - obicno je prosao voz.
Obicno su pristupacnije cijenom.
To je po meni.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Za repetirke (u sto spadaju i pumperice) nema zakonskog ogranicenja kapaciteta spremnika.
Jedino ogranicenje je za poluautomatko oruzje, 2 metka maksimalno u spremniku + jedan u cijevi.
Jedino ogranicenje je za poluautomatko oruzje, 2 metka maksimalno u spremniku + jedan u cijevi.
ako je 7+1, onda je to defender tip sačmarice, pa ka što Jolly kaže, cijev je kratka i nije čokirana...
to definitivno nije idealna lovačka puška, ali ka takva, natrpana kuglama, more dobro doći za pogon na svinje,
ili na tragu za ranjenom svinjom u gustišu...
a uz dosta treninga brzina pucanja se more unaprijediti da služi skoro ka poluautomat...
to definitivno nije idealna lovačka puška, ali ka takva, natrpana kuglama, more dobro doći za pogon na svinje,
ili na tragu za ranjenom svinjom u gustišu...
a uz dosta treninga brzina pucanja se more unaprijediti da služi skoro ka poluautomat...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
A,eto,vidi se da se ne razumijem u lov,mislio sam da sve lovačke puške imaju ograničeni kapacitet... Zapalo mi je za oko kako su jeftine,pa me zanimalo zašto. Zbog zablude u vezi kapaciteta pretpostavio sam da se ne mogu registrirati kao lovačke i da je to uzrok tako niskih cijena za tako kvalitetno oružje...
- technotronic
- Stožerni Narednik

- jolly
- Cinker - bojna

Zbog jednostavnosti, pouzdanosti i mogucnosti brzog drugog hica bez repetiranja sto ti dozvoljava da ne gubis divljac sa nisanske linije.technotronic wrote:zašto lovci kod nas gledaju posprdno na pumperice, jebale ih položare...
Ako prvim hicem promasis, (ili ranis) divljac, potreban je odmah za njim drugi hitac. Ako imas pumpericu, onda ces izmedju dva hica izgubiti divljac sa nisanske linije, pa dok opet poravnas, naciljas i pucas, moze divljac uteci.
Kod nas te to moze kostati da izgubis divljac, a u tropskom lovu da izgubis glavu.
U tropskom lovu, o tome ti moze ovisiti zivot. Zato su za tropsku visoku divljac najcjenjenije polozare dvocijevke, uzlijebljene cijevi, kao recimo holland&holland.
Na primjer, u Africkoj sikari, iz prilicne blizine ranis bivola, koji se okrene i potrci na tebe. U toj situaciji moras pucati drugi put.
Ako imas repetirku, gubis vrijeme za repetiranje i gubis nisansku liniju u trenutku kad i sekunda puno znaci.
Ako imas poluautomat - on nije pouzdan (svaki mehanzam moze zgalviti, kao i kod izbacivanja cahure) i moze ti zaglaviti bas kad moras pucati u bivola drugi put u jurisu na 20 metara.
Zato dvocijevka. jer je jednostavan mehanizam, i omogucava dva brza okidanja, bez gubitka nisanske linije.
Oces li sacmaricu, ocel li uzlijebljenu - razlog isti.
Turn better into best!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

???technotronic wrote:zašto lovci kod nas gledaju posprdno na pumperice, jebale ih položare...
Head in the City. Hearth in the Field.
Jolly, jesi li poceo pisati basne ili koji ti je vrag ??jolly wrote:... trenutku kad i sekunda puno znaci....Ako imas poluautomat - on nije pouzdan (svaki mehanzam moze zgalviti, kao i kod izbacivanja cahure) i moze ti zaglaviti bas kad moras pucati u bivola drugi put u jurisu na 20 metara.....i.
Ako sam vec bio toliko dobar ( citaj, blesav) da se nekoj nemani dosuljam na 20 metara, onda cu ici do kraja sa ludosti pa cu izvuci neku igracku oko pojasa u 454 ili 50AE calibru i pokusati dovrsiti posao kako pravi umjetnik.. ( citaj...lud covjek ) !
Uvijek nesto moze zaglaviti i uvijek mozes promasiti, nema pouzdanosti 100% u tim igrama.. makar to bila i polozara sa dva HH-375 projektila ili .700 Nitro Express !!
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Lex, vidi malo o distancama u tropskom lovu, sikara, makija, grmlje, trnje.... i na koliko se puca.lex-lutor wrote:
Jolly, jesi li poceo pisati basne ili koji ti je vrag ??
![]()
Ima slucajeva di mozes "long range", pa karabin dolazi u obzir, ali ima i ovog - bez optike i sa dvije cijevi, upravo iz navedenog razloga.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Jos da dodam, ja se ne bih tako izrazio... (podjsetio me gornji post od Woolf Blasera)...technotronic wrote:zašto lovci kod nas gledaju posprdno na pumperice, jebale ih položare...
prije bih rekao, "zasto su polozare cijenjenije"...
Decki, treba misliti na PR i izrazavanje u javnosti - jer javnost vec ima losu percepciju o vlasnicima legalnog oruzja, pa im ne treba ici na ruku.
Think positive!
Turn better into best!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Jednostavno je, polozare su lovacke puske (bilo sacma, bilo karabin) namjenski pravljene
i prilagodjene za lov. Netko ih voli, netko ne. Osobno ih volim iz razloga sto su mi elegantne,
ugodne za pucanje i imam dobar ,osjecaj, sa njima. Ima ih tako dobro napravljenih , tj prilagodjenih
lovcevim tjelesnim proporcijama da je manipulacija u lovu s njima gotovo idealna.
Da ne spominjem recimo Purdy sacmarice koje su toliko perfektno napravljene da prilikom
otvaranja kljuceva cijevi samom svojom tezinom napinju udarne opruge...ali, jebes sve to,
to jest kako kolega Tehnotronic veli; Jebale nas polozare,!!!
Bokerice su nesto preciznije od polozara, cvrsce su iz razloga sto kod polozara kljucevi za
bravljenje cijevi su izmedju cijevi, a kod bokerica su okomito na osi cijevi. Iz toga razloga
su bokerice robusnije i cvrsce, ali da bi doslo do povecane tolerancije na stijenkama izmedju
cijevi i baskile potrebno je ispucati ,vagon, streljiva, a to nas ionako veseli.
Pumperice ili repetirke i poluautomate dosta lovaca koristi u lovu. Nesto malo sam lovio
sa Beretom 12/70 (ne sjecam se tocno koji model), takodje sam odlovio jedan lov s Browningom
BAR-om u cal. 16 (,vlasnika, ne bi spominjao). Tada je to bilo nesto novo i interesantno, ali
sam brzo odustao. Jednostavno mi je falila druga cijev, tj drugi cok! Osim toga uvijek je
bio problem sa skupljanjem caura, ne znam sto mi je bilo gore, pucati na fazane dok sam
u trsci ili na patke dok sam u camcu! Ova ,pumperica, sto ju kolega Bitanga spominje nije
za upotrebu u lovu iz razloga koje su kolege vec navele, vec im je namjena samoobrana ili
u policijskoj upotrebi tj napravljena i prilagodjena za neke druge stvari, ali ne za lov!
i prilagodjene za lov. Netko ih voli, netko ne. Osobno ih volim iz razloga sto su mi elegantne,
ugodne za pucanje i imam dobar ,osjecaj, sa njima. Ima ih tako dobro napravljenih , tj prilagodjenih
lovcevim tjelesnim proporcijama da je manipulacija u lovu s njima gotovo idealna.
Da ne spominjem recimo Purdy sacmarice koje su toliko perfektno napravljene da prilikom
otvaranja kljuceva cijevi samom svojom tezinom napinju udarne opruge...ali, jebes sve to,
to jest kako kolega Tehnotronic veli; Jebale nas polozare,!!!
Bokerice su nesto preciznije od polozara, cvrsce su iz razloga sto kod polozara kljucevi za
bravljenje cijevi su izmedju cijevi, a kod bokerica su okomito na osi cijevi. Iz toga razloga
su bokerice robusnije i cvrsce, ali da bi doslo do povecane tolerancije na stijenkama izmedju
cijevi i baskile potrebno je ispucati ,vagon, streljiva, a to nas ionako veseli.
Pumperice ili repetirke i poluautomate dosta lovaca koristi u lovu. Nesto malo sam lovio
sa Beretom 12/70 (ne sjecam se tocno koji model), takodje sam odlovio jedan lov s Browningom
BAR-om u cal. 16 (,vlasnika, ne bi spominjao). Tada je to bilo nesto novo i interesantno, ali
sam brzo odustao. Jednostavno mi je falila druga cijev, tj drugi cok! Osim toga uvijek je
bio problem sa skupljanjem caura, ne znam sto mi je bilo gore, pucati na fazane dok sam
u trsci ili na patke dok sam u camcu! Ova ,pumperica, sto ju kolega Bitanga spominje nije
za upotrebu u lovu iz razloga koje su kolege vec navele, vec im je namjena samoobrana ili
u policijskoj upotrebi tj napravljena i prilagodjena za neke druge stvari, ali ne za lov!
za naše slavonsko podneblje je pumparica ok.za pogoniče ali i za eventualno ulaženje u šikare za napucanim svinjama...
jedna od četiri koliko sam ih kupio je kod mene 23 godine i dva mjeseca.. mod.remington 870 express cal.12x76 mag.
jedna od četiri koliko sam ih kupio je kod mene 23 godine i dva mjeseca.. mod.remington 870 express cal.12x76 mag.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Hehehe...jel ti to spremna za upucavanje!?
Slazem se, dobra je za to sto si naveo.
spremna...naravno...... sa pp-om pravim bolje grupe nego sa ssg-omWoolf Blaser wrote:Hehehe...jel ti to spremna za upucavanje!?![]()
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

E jesi me nasmijo...svaka ti cast!šile wrote:spremna...naravno...... sa pp-om pravim bolje grupe nego sa ssg-omWoolf Blaser wrote:Hehehe...jel ti to spremna za upucavanje!?![]()
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Toplo preporucujem pogledati neke od filmica od Marka Sullivana...covjek iz Statesa, karijerujolly wrote:Lex, vidi malo o distancama u tropskom lovu, sikara, makija, grmlje, trnje.... i na koliko se puca.lex-lutor wrote:
Jolly, jesi li poceo pisati basne ili koji ti je vrag ??
![]()
Ima slucajeva di mozes "long range", pa karabin dolazi u obzir, ali ima i ovog - bez optike i sa dvije cijevi, upravo iz navedenog razloga.
zapoceo kao maneken, zavrsio u Africkome bushu...i ostao tamo...specijalizirao se za lov
Big five plus Hippo...sin mu se pridruzio prije nekoliko godina...Afrika je uz New Zealand jedno
od rijetkih dobrih mjesta na planeti...preporucujem pogledati ,Black Death, i ,Death at my feet,!
Tu se jako lijepo vide razlike izmedju lova i LOVA!!!
Te puške su sasvim ok za prepelicu i šljuku, može i fazan ispred dobrog psa. Također nije loša za potragu za ranjenom divljači. Toliko za kratku cijev, netko ima i dugu sa šinom ili meh. nišanima za kugle pa može loviti što hoće. Žao mi je jednog Mossberga sa tri cijevi kojeg nisam uspio kupiti. Dobre i pouzdane puške, tko se uvježba puca prilično brzo. Ostalo je stvar potreba, želja i ukusa. Što se mene tiče, za lov položara ili bokerica (tko što voli) sa dva različita fiksna čoka.
Sve se slažem... ali zašto fiksna čoka...???Iggy wrote:... Što se mene tiče, za lov položara ili bokerica (tko što voli) sa dva različita fiksna čoka.
ako i ima razlike u perfomansama fiksnih i promjenjivih... neznatna je...
ali zato razlika u upotrebi kod raznih daljina i vrsti sačme je d(e)rastična.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Najviše zbog kugli i osjetljivosti promjenjivih čokova, inače samo za sitnu divljač promjenjivi su bolji jer staviš kako hoćeš. Kroz neke kugla može, dok neki proizvođači ne preporučuju. Samo cilindar ili max. 1/4. Recimo 1/4 i 3/4 i amen.