Ogranicenje magazine za PA oruzje

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
ante12
Razvodnik
Razvodnik

Ogranicenje magazine za PA oruzje

Post by ante12 » 20 Aug 2013, 10:14

Imam poluautmotasku pusku, naravno ogranicena je na dva metka zato sto se koristi za lov.
Sad pitanje, smije li se ta ista puska na streljani koristiti bez ogranicenja kapaciteta?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Re: Ogranicenje magazine za PA oruzje

Post by jolly » 20 Aug 2013, 10:44

Mislim da ti to mijenja karakteristike oruzja, i po vazecem pravilniku to se ne bi smjelo raditi (mogli bi to okvalificirati kao prepravljanje oruzja - premda za fizicjke osobe ulazi u neku sivu zonu pa ce ovisiti o tumacenju nekog ko ti pise prijavu 0dnosno da li je zamjena spremnika prepravka).

Ukratko, ako je rijec da samo promjenis magazin za drugi veceg kapaciteta - mislim da ti niko nece nista reci za vjezbu na streljani. (imas moralno pravo na to, ali zakonsko pravo je upitno).

Znaci puskar prepravi oruzje izda ti potvrdu da je prebaceno na lovacko: to jest na 2 metka spremnik i onda se registrira kao lovacko i takvo koristi. (sam nisi ovlasten mijenjati spremnike)

Ili ti puskar vrati stari spremnik, opet izda potvrdu - pa registriras kao sportsko (strljacko).
To bi tako trebalo biti po nekom zakonu.

Inace - meni nije poznato da je netko zbog tog nastradoao.

Zakon:
XI. POPRAVLJANJE I PREPRAVLJANJE ORUŽJA
Članak 73.
Popravljanjem i prepravljanjem oružja mogu se baviti trgovačka društva i obrti koji prije upisa u sudski,
odnosno obrtni registar dobiju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova.
Odredbe članka 66., 67., 68., 69., članka 70. stavka 1. i 2. i članka 71. ovoga Zakona primjenjuju se na
odgovarajući način i na popravljanje i prepravljanje oružja.
Članak 74.
Prepravljeno oružje podliježe obveznom prokušavanju.
Trgovačka društva i obrti koji su registrirani za popravljanje i prepravljanje oružja smiju primiti na
popravak ili prepravak samo registrirano oružje.
O prepravkama oružja trgovačko društvo, odnosno obrt koji je registriran za obavljanje takve djelatnosti
mora izvijestiti nadležno tijelo u roku od osam dana od dana prepravke.
Članak 75.
Oružje koje je primljeno radi popravka ili prepravka ne smije se iznositi iz prostorija određenih za rad
do njegove predaje vlasniku.
Iznimno, oružje koje je primljeno radi popravka ili prepravka smije se iznositi iz prostorija određenih za
16
rad do njegove predaje vlasniku ako je to potrebno radi popravljanja, prepravljanja ili prokušavanja
oružja.
U svrhu prokušavanja učinka prepravljenog oružja trgovačka društva i obrti koji su registrirani za
obavljanje takve djelatnosti mogu nabavljati i držati potrebne vrste i količine streljiva

KAZNENE ODREDBE
Novčanom kaznom od 1.000,00 do 10.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba:
7) ako ne održava oružje u ispravnom stanju ili s njim nepravilno ili nepažljivo rukuje (članak 32.
stavak 1.),
Za prekršaje iz stavka 1. točke 2), 3), 6) 7), 10), 11), 12), 13) i 16) ovoga članka izriče se i zaštitna
mjera oduzimanja oružja.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj obrtnik:
16) ako neovlašteno popravlja i prepravlja oružje (članak 73. stavak 1.),

I tako......
Pa ti vidi. stvar je samo da li ce ti neko zamjenu sprenika okvalificirati kao prepravku oruzja.
Zamisli samo situaciju: ides sa streljane. u torbi ti je prazna puska, imas kontrolu i nadju ti u registriranoj lovackoj PA puski magazin za 5 metaka.... Premda mi je takva situacija tesko zamisliva u realnom zivotu - mislim da bi bila prilicno neugodna, ako se neko zainati i pocme pisati prijavu.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 20 Aug 2013, 11:51

a evo još jedno slično pitanje...
Imaš poluautomat, lovački, kupljen sa dva magazina... jedan za 2 a drugi za 10 metaka...
s ovim od 2 ideš u lov, a s ovim od 10 na streljanu...

ili s ovim od 2 dođeš na zborno misto, a ovaj od 10 je u džepu...
kad zađeš u šumu... samo ih zaminiš... i onda ponovo zaminiš na izlasku...

a pitanje je: Kakve bi tu bile zavrzlame, da se to evidentira...?
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 20 Aug 2013, 12:01

Nisu li ta ogranicenja po pitanju kapaciteta spremnika ukinuta, nekako mi se cini da jesu ????

II. Okvir je dio oruzja koji se moze kupiti i na kiosku uz kruh i mljeko, tako da ne vidim smisao u prepravkama na nebitnim djelovima oruzja ?

III. Cemu se uopce prodaje LOVACKO PA oruzje sa vise od DVA metaka u magazinu ako zakon to svede na dva ili tri ??

Znaci opet smo mi rvati pametniji od svih ostalih ?
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Aug 2013, 12:02

Hawk wrote:a evo još jedno slično pitanje...
a pitanje je: Kakve bi tu bile zavrzlame, da se to evidentira...?
Zavrzlame i peripetije takve da nam cijeli format i svo znanje ovog foruma ne bi bio dosta.
A ako ispliva to do neke prijave - evo jedne lijepe visegodisnje parnice - Kafkinog tipa

S time da bi se to zakompliciralo - moras ispuniti glavni i osnovni preduvjet, a to je skupiti prijavu za to strasno dijelo, a u autu u medjuvremenu vozi prazno oruzje u futroli sa malim magazincicem kad ides u lov ili na streljanu, da bi to izbjegao.

Naravno, svaka rasprava ovog tipa je bezmislena - dok nam Lex-Lutor ne udijeli koji vezani komentar o ovoj temi.
:D
U svakom slucaju - sa velekim magazinom ne treba bas mahati u javnosti - jer je ocito da ulazi u sivu zonu.
:mrgreen:
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Aug 2013, 12:03

lex-lutor wrote:Nisu li ta ogranicenja po pitanju kapaciteta spremnika ukinuta, nekako mi se cini da jesu ????

II. Okvir je dio oruzja koji se moze kupiti i na kiosku uz kruh i mljeko, tako da ne vidim smisao u prepravkama na nebitnim djelovima oruzja ?

III. Cemu se uopce prodaje LOVACKO PA oruzje sa vise od DVA metaka u magazinu ako zakon to svede na dva ili tri ??

Znaci opet smo mi rvati pametniji od svih ostalih ?
Lex, bas sam te spomenuo maloprije,
Izgleda da smo istovremeno tipkali!
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 20 Aug 2013, 12:06

jolly wrote:
Hawk wrote:...a pitanje je: U svakom slucaju - sa velekim magazinom ne treba bas mahati u javnosti - jer je ocito da ulazi u sivu zonu.
NEMA velikih i malih magazina, sve je to fizicki isto samo sto su se podlagali razni umeci da fizicki ne mozes ugurati vise od 2-3 metka. Da vidim toga koji ce znati kapacitet okvira samo vizuelnim pregledom !!!
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Aug 2013, 12:12

Pa htjedoh reci (ispravak netocnog navoda):

"U svakom slucaju - sa magazinom bez ulozaka koji omogucuje veci smjestaj streljiva ne treba bas mahati u javnosti - jer je ocito da ulazi u sivu zonu. Nikad se ne zna kad se moze pristupiti provjeri maximalnog kapaciteta streljiva, te bi neuskladjenost istog sa postojecim prpisima mogla prouzrociti komplikacije i prekrsajne prijave pociniocu ovog dijela."

Jel moze tako?
Turn better into best!

ante12
Razvodnik
Razvodnik

Post by ante12 » 20 Aug 2013, 14:08

Siva zona znaci.. opet nasi prekrasni zakoni.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Aug 2013, 15:55

Siva zona. A iskreno, upravo taj pravilnik me odbija od PA puske za lov.
PA puska, pa dva metka u spremnik... Ma glupo zvuci po definiciji.
A treci u cijevi necu da vucem zbog opce sigurnosti.
A da se zajebavam za "pojacanim spremnicima" necu.

Pa zato planiram za lov neki karabin sa klasicnim spremnikom 5 metaka.... i nekako mi se izbor sve vise suzuje na zbrojovku...

medjutim, da se vratim na temu, i koristenje na steljani - sumnjam da ce ti iko praviti probleme zbog pojacanog spremnika na streljani- ali budi svjestan da je to "podrucje sa ruba (pravne) znanosti".
;)
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 20 Aug 2013, 16:46

Negdje sam procito da je UKINUTO ovo ogranicenje sa PA oruzja za lov, ili da ce biti ukinuto, jer koliko pamtim talijani koji su dolazili u goste NISU imali ogranicenje na tri metka.....Neka netko provjeri u lov.pravilnicima...
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Aug 2013, 16:52

Pocetkom ove godine sam polozio lovacki ispit.
Na zakonskom dijelu ispita - receno je definitivno - PA oruzje: dva metka u spremnik + 1 u cijev = maximalni kapacitet.
Ako se to promijenilo - onda je to u zadnjih par mjeseci, ali mislim da bi to bilo vrlo brzo razglaseno na sva zvona. To bi bila javna stvar.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Aug 2013, 18:03

lex-lutor wrote:Negdje sam procito da je UKINUTO ovo ogranicenje sa PA oruzja za lov, ili da ce biti ukinuto, jer koliko pamtim talijani koji su dolazili u goste NISU imali ogranicenje na tri metka.....Neka netko provjeri u lov.pravilnicima...
Lex,
mozda gledas u krivom smjeru i gajis tanasne nade - da su propisi krenuli u liberalnijem smjeru. LOL

Ako su gosti iz Italije dosli sa high-capacity PA puskama - onda pitanje treba glasiti ko ih je i kako propustio preko granice (oruzje se mora prijaviti i biti u skladu s nasim zakonima, max kolicina streljiva kod prelaska granice postivana i tome slicno)

Iskreno, iznenadjen sam da je bas tebi to promaklo. :D
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 20 Aug 2013, 19:15

>>mozda gledas u krivom smjeru i gajis tanasne nade - da su propisi krenuli u liberalnijem smjeru. LOL

Ma kladio bih se da sam negdje kod nas to procitao, s sad mozda sam se i zajeb......

Ako su gosti iz Italije dosli sa high-capacity PA puskama - onda pitanje treba glasiti ko ih je i kako propustio preko granice (oruzje se mora prijaviti i biti u skladu s nasim zakonima, max kolicina streljiva kod prelaska granice postivana i tome slicno)

Q1: Koliko si puta osobno prelazio granicu sa oruzijem ?

Q2: Kakvo je to oruzje u skladu sa HR zakonima, gdje to jos postoji, mislis da ti netko broji metke pri prelasku grane,,, zbudi se malo....

>>iznenadjen sam da je bas tebi to promaklo.

I JA..... :A14:
Nemoguće je Nemoguće

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 20 Aug 2013, 22:26

lex-lutor wrote: NEMA velikih i malih magazina, sve je to fizicki isto samo sto su se podlagali razni umeci da fizicki ne mozes ugurati vise od 2-3 metka. Da vidim toga koji ce znati kapacitet okvira samo vizuelnim pregledom !!!
Ne ne... Lex... nije tako...
kod nekih magazina to more biti, ali kod novijih nije... evo ti pogledaj recimo ovaj...
Gornji magazin za 2 metka je u ravnini podkundaka, a ovaj za 10 metaka, visi 5-6 cm ispod...
vidi se iz daleka...
Attachments
DSC01839xx.jpg
DSC01839xx.jpg (31.84 KiB) Viewed 662 times

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 20 Aug 2013, 22:39

Pazite se!! Jednom prilikom mi je lovni inspektor rekao da će oprostiti sve ali poluautomat većeg kapaciteta i devetake za svinje ne, i tu mu skidam kapu. Prema zakonu o oružju SVE poluautomatsko oružje (puška) mora biti 2+1, ne znam uopće kako su M76 puške registrirane za lov jer je spremnik odvojiv. Na papovki se isto lako zamijeni drugim,moj je skraćen i tako je nosim (ponekad je koristim). Ako ne pogodim sa ta tri metka neću nikako.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 20 Aug 2013, 23:57

Hawk wrote:
lex-lutor wrote: kod nekih magazina to more biti, ali kod novijih nije... evo ti pogledaj recimo ovaj...
Gornji magazin za 2 metka je u ravnini podkundaka, a ovaj za 10 metaka, visi 5-6 cm ispod...
vidi se iz daleka...
Imas pravo na taj dio nisam ni mislio, po glavi su mi se uglavnom vrtile PA puske 12/76, PAP i M76.....Jeb ga.

Mada mislim da je ogranicenje dobro iz siguronosnih razloga vise nego radi divljaci, jer kao sto Iggi rece ako nisi pogodio sa dva neces ni sa 5, a sa 5 u okviru ako se zaigras i krenes pucati za nekom pokretnom metom lako ti se u liniji nadje SVE ono sto u tom mementu i tom trenutku nije trebalo tamo biti !!!
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 21 Aug 2013, 02:25

Howk, jel to tvoj Benelli!? Ako je kojeg je kalibra?
Head in the City. Hearth in the Field.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Aug 2013, 04:55

ante12 wrote:Imam poluautmotasku pusku, naravno ogranicena je na dva metka zato sto se koristi za lov.
Sad pitanje, smije li se ta ista puska na streljani koristiti bez ogranicenja kapaciteta?
Imajuci vremena - pogledao sam malo zakone i pravilnike.
ZAKON O LOVSTVU

Članak 66.
(4) Zabranjeno je odstrjeljivati divljač automatskim oružjem, a poluautomatskim oružjem s glatkim ili užlijebljenim cijevima ako nabojnik može sadržavati više od dva naboja.

SA MUPOVOG WEB SITE-A - O NABAVI ORUZJA

Koje oružje je moguće nabaviti temeljem odobrenja za nabavu oružja i i registrirati?
Nabaviti, a nakon toga i registrirati se može oružje kategorije B, a to je:
1. poluautomatsko ili repetirajuće kratkocijevno vatreno oružje – ispaljuje se više metaka samo povlačenjem obarača (pištolj, revolver);
4. poluatomatsko dugocijevno vatreno oružje s spremnikom i ležištem naboja za više od tri naboja – poluatomatska puška s užlijebljenom cijevi;
5. poluatomatsko dugocijevno vatreno oružje sa spremnikom i ležištem naboja za najviše tri naboja, kod kojeg se spremnik može skinuti, odnosno nije sigurno da li je oružje takve konstrukcije da ga je moguće uobičajenim alatom preinačiti u više nego trostrijelno oružje s jednim punjenjem – kao i pod 4. ali ograničenim brojem streljiva do 3 u spremniku;
6. repetirajuće i poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje sa glatkom cijevi ukupne dužine do 60 centimetara; - poluatomatska ili repetirajuća puška s glatkim cijevima, npr. pumperica, poluatomatska puška s glatkom cijevi;
9. poluatomatsko dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u točkama 4. do 6. i točci 10. – poluatomatsko oružje s užlijebljenim ili glatkim cijevima koje nije obuhvaćeno u točkama 4. do 6. i točci 10.;

U ZAKLJUCKU JA BIH REKAO OVO:
Prema zakonu o lovstvu Divljac je zabranjeno odstrijeliti oruzjem sa magazinom vecim od dva naboja prema zakonu o lovstvu, ali nigdje nije receno da ne smijes imati spremnik veceg kapaciteta i koristiti ga na streljani.

MUP-ov pravilnik, na osnovu zakona o oruzju omogucuje nabavku PA oruzja sa vecim kapacitetom spremnika vec prema tocki jedan tog pravilnika - jer nigdje ne navodi da li je to oruzje lovacko ili sportsko, sto indirektno potvrdjuje i tocka 5 tog pravilnika.

Sve u svemu - ispada da se moze koristiit na streljani, (uz moguce komplikacije i neugodnosti ako nekom stanes na zulj)ali ovo je samo teoretski pristup - po sistemu APP (ako prodje-prodje).
lex-lutor wrote:Negdje sam procito da je UKINUTO ovo ogranicenje sa PA oruzja za lov, ili da ce biti ukinuto, jer koliko pamtim talijani koji su dolazili u goste NISU imali ogranicenje na tri metka.....Neka netko provjeri u lov.pravilnicima...
Lex, evo provjerio sam.
Izgleda da MUP-ov pravilnik omogucava nabavku glatke PA puske prema tocki 6 i 9 - i ne ogranicava kapacitet spremnika za glatku cijev.

Ali zakon o lovstvu ga ogranicava. Jer prema clanku 66 / 4 zakona o lovstvu - koji spominje sveukupnu divljac - a ne deifinira uzlijebljenu ili glatku cijev, dakle ispada da se odnosi na svu divljac nisku i visoku.
Turn better into best!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 21 Aug 2013, 10:46

Woolf Blaser wrote:Howk, jel to tvoj Benelli!? Ako je kojeg je kalibra?
Je Woolf... to je moj Argo...ovo je unikat po narudžbi... Comfortech... ali 7x64
takav se inače ne radi, ili bar se nije radija kad san ga ja kupova...

Ali onaj magazin za 10 metaka nije moj, samo posuđen za slikanje... da nebi bilo zabune...
moj je samo onaj za 2 metka... :lol:

Post Reply