Jesam li upao u nevolju?!

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Jesam li upao u nevolju?!

Post by dejandlesk » 22 Jun 2013, 00:17

Pozdrav svima!
Doživio sam jedan nemili događaj i to bi me moglo stajati svih cijevi u mom ormaru, pa Vas molim za savjet, kako se postaviti u novonastaloj situaciji? Naime zaposlenik sam HEP-a, i s kolegom sam obavljao poslove obustave isporuke el.energije neplatišama. Pri izvršenju jednog takvog radnog zadatka, fizički nas je napao vlasnik kuće, udario kolegu a sa mnom se malo pohrvao. Nakon smirivanja situacije, napustili smo njegov objekat, neobavljena posla. Nismo obavili radni zadatak i nadređene smo izvjestili o situaciji na terenu. Dobili smo odgovor da je to sprečavanje službene osobe u obavljanju dužnosti i napad na službenu osobu, te da je o svemu obaviještena policija. Točno prema propisima. Prošlo je neko vrijeme i slučaj je zaboravljen. Čovjeka koji nas je napao poznajem iz djetinjstva, te je to bio razlog da nismo podizali privatne tužbe. Susreo sam ga danas i on se korektno ispričao, rekavši da je izgubio kontrolu. Nakon toga napominje mi da ga je posjetila policija i uzela izjavu, te da su evidentirali da smo sva trojica sudjelovali u "okršaju". Takva formulacija, moram priznati, prilično me zabrinula, jer ako se pokrene postupak, vrlo je izgledno da sadržaj mog ormara promijeni "mjesto boravka". Od svog rođenja, pa do današnjih dana, nemam ni kaznu za pogrešno parkiranje. Kakva su Vaša mišljenja o nastaloj situaciji, te ako imate kakav prijedlog, bio bih zahvalan. Novonastalu situaciju vjerojatno ne mogu promijeniti. U 20 godina obavljanja tog posla nisam imao nekih sličnih iskustava. Istina je da se u globalu ništa nije desilo, međutim na koji način to objasniti nekom tko treba provoditi zakon koji, svi znamo kakav je. Ako ovaj post pročita koji pravnik, volio bi čuti njegovo mišljenje, kao i mišljenja svih Vas. Hvala.
Pozdrav!

Hackerivs
Narednik
Narednik

Re: Jesam li upao u nevolju?!

Post by Hackerivs » 22 Jun 2013, 03:29

Takva formulacija veoma je zeznuta zato jer bi se moglo desiti (ne kažem da bude, ali je lako moguće pošto se spominje da ste trojica sudjelovali u tom okršaju, tuči ili čemu već) da dođe do prekršajnog postupka pred sudom.
Kako policija većinom postupa u takvim slučajevima (ne postoji pisano pravilo)? Svi dobiju prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira + krivac dobije svoju kaznenu prijavu.
Ako bi se takvo nešto i desilo onda slijedi upravni postupak oduzimanja oružja jer prekršajna prijava koja ukazuje da bi oružje moglo biti zlouporabljeno čini prepreku iz članka 10. st. 2. t. 4. zakona o oružju.
Ipak, iskreno se nadam da ćeš izbjeći ovakav scenarij jer si nastupao kao službena osoba. :A25:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 22 Jun 2013, 04:40

Nisam pravnik, ali nastojim biti praktican.
Takodjer sam i pesimista.

Dakle, obzirom da oruzje nije bilo u sklopu "sukoba", cak i u slucaju (privremenog) oduzimanja dok se stvari rasciste -s istim vlasnik ga moze prodati trecoj osobi koja ima nabavnu.
Tako mi se cini, da imamo jedan slican slucaj na forumu - i imamo citat pismenog odgovora mup-a.

Ako je tome tako, onda se u najgorem slucaju i ako dodje do privremenog oduzimanja - ja bih razmislio da prepisem oruzje klubu, ili nekom bliskom prijatelju, dok se stvari ne rijese.

Ali:
obzirom na navedene cinjenice - da nije bilo ni laksih, ni teskih tjelesnih ozljeda. Nije obiteljsko nasilje. Nije kriminal bilo koje vrste. Nije mucenje zivotinja.
"Napadac" se ispricao - mislim da ako i dodje do kakvih problema na sudu - to ce brzo razjasniti bez problema.
Na kraju, krajeva - policajci sudjeluju "po sluzbenoj duznosti" non-stop u nekakvim situacijama pa im nitko ne oduzima oruzje.

hackerivs je pravnik - on je to lijepo objasnio. Ja to onako gledam laicki, pa ako zapne oko zakona o JRM - u tom slucaju - prepisati oruzje cim prije (klubu ili prijatelju), vec kako sam napisao. Inace ako zapne na remecnju JRM, ja bih preko odvjednika inzistirao na prefolrmulaciji: "sprečavanje službene osobe u obavljanju dužnosti i napad na službenu osobu" - a ne remecenje javnog reda i mira.

99,9% je da ce se rijesiti pozitivno - cak i ako dodje do oduzimanja i natezanja po sudu, ali o eventualnom prijepisu bih dobro razmislio jer se sudovi mogu otegnuti, a oruzje bi moglo u spajalice... pa bolje ga imati na oku negdje u blizini dok se stvar ne rascisti.

Sretno!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 22 Jun 2013, 09:13

Hvala na odgovorima. Nisu onakvi kakve bih ja želio čuti, ali su realni. Istina, još me nitko nije ništa pitao, niti imam bilo kakve službene informacije, no prema važećim zakonima i sam tako mislim. Sad se nameće jedno drugo pitanje: Ako prepišem oružje prijatelju, kad se spor riješi, kakva je šansa da ponovo dobijem nabavne dozvole, jer će me vjerojatno zavesti u nekoj evidenciji. Da ne spominjem moratorij i sva druga čuda koja meni kao laiku padaju na pamet. Čega bi se tek mogle sjetiti stručne osobe... Strah me i pomisliti. Kako god bilo, izgleda da mi povećanje broja sijedih vlasi na glavi ne gine. Iskreno se nadam, da sijeda kosa neće jednog dana na liječničkom biti prepreka za posjedovanje oružja.
Pozdrav!

duma
Razvodnik
Razvodnik

Post by duma » 22 Jun 2013, 09:55

jel ti policija uzela oruzje? ako nije onda najvjerovatnije i nece. A za taj okrsaj ic cete sucu za prekrsaje ako ste sva trojica prijavljeni,jesu ti uzeli ízjavu na zapisnik ili jesi bio u policiji na obavljanju razgovora za cjeli događaj? oruzje se oduzima kao mjera opreza a moze se i kasnije oduzet kao zastitna mjera poradi sumnje da ces ti njega kasnije napast.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 22 Jun 2013, 10:17

Još se ništa od toga nije desilo. Zasad. Jedino što sam trebao napisati izjavu za moje pretpostavljene. Vjerojatno je ta izjava prislijeđena MUP-u. Nitko ništa niti pita, niti govori. Možda ne bilo loše da odem u PP i sam pitam koji je status tog slučaja, no to bi s druge strane moglo ubrzati možebitni postupak, pa nisam pametan.

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 22 Jun 2013, 10:40

dejandlesk wrote:Pozdrav svima!
Doživio sam jedan nemili događaj i to bi me moglo stajati svih cijevi u mom ormaru, pa Vas molim za savjet, kako se postaviti u novonastaloj situaciji? Naime zaposlenik sam HEP-a, i s kolegom sam obavljao poslove obustave isporuke el.energije neplatišama. Pri izvršenju jednog takvog radnog zadatka, fizički nas je napao vlasnik kuće, udario kolegu a sa mnom se malo pohrvao. Nakon smirivanja situacije, napustili smo njegov objekat, neobavljena posla. Nismo obavili radni zadatak i nadređene smo izvjestili o situaciji na terenu. Dobili smo odgovor da je to sprečavanje službene osobe u obavljanju dužnosti i napad na službenu osobu, te da je o svemu obaviještena policija. Točno prema propisima. Prošlo je neko vrijeme i slučaj je zaboravljen. Čovjeka koji nas je napao poznajem iz djetinjstva, te je to bio razlog da nismo podizali privatne tužbe. Susreo sam ga danas i on se korektno ispričao, rekavši da je izgubio kontrolu. Nakon toga napominje mi da ga je posjetila policija i uzela izjavu, te da su evidentirali da smo sva trojica sudjelovali u "okršaju". Takva formulacija, moram priznati, prilično me zabrinula, jer ako se pokrene postupak, vrlo je izgledno da sadržaj mog ormara promijeni "mjesto boravka". Od svog rođenja, pa do današnjih dana, nemam ni kaznu za pogrešno parkiranje. Kakva su Vaša mišljenja o nastaloj situaciji, te ako imate kakav prijedlog, bio bih zahvalan. Novonastalu situaciju vjerojatno ne mogu promijeniti. U 20 godina obavljanja tog posla nisam imao nekih sličnih iskustava. Istina je da se u globalu ništa nije desilo, međutim na koji način to objasniti nekom tko treba provoditi zakon koji, svi znamo kakav je. Ako ovaj post pročita koji pravnik, volio bi čuti njegovo mišljenje, kao i mišljenja svih Vas. Hvala.
Pozdrav!
možda ste kolega i ti nasilno htjeli izvršiti svoj radni zadatak pa je došlo do tog okršaja ? kakav naputak imate o načinu obavljanja svojih radnih zadataka ?
mislim: ukoliko vlasnik objekta nije suglasan da mu isključite struju vaše je da pozovete policiju jer su oni službena osoba a ne vi tako da osobno smatram da ste vas dvojica malo prekoračili "službene ovlasti" u pokušaju obavljanja radnog zadatka !
navijam za to da ti ne diraju oružje !
suzdržavanjem čovjek pokazuje svoju veličinu i moč !!!!!

duma
Razvodnik
Razvodnik

Post by duma » 22 Jun 2013, 10:44

znam da kad se ide na iskopcavanje struje ovjek se ide s policijom baš iz tog razloga da ne dođe do kakve tuče i da vi na miru svoj posao odradite

duma
Razvodnik
Razvodnik

Post by duma » 22 Jun 2013, 10:45

a to sta si ti pisao izjavu za svoje sefove to nema veze s policijom

duma
Razvodnik
Razvodnik

Post by duma » 22 Jun 2013, 10:49

a ako policíja bude podnjela optuzni prijedlog protiv vas troje, na sudu cete to sve rjesit. policija podnese prijavu na temelju vasih izjava,sad ocete vas troje bit prijavljeni kao pocinitelji ili samo ovaj kod kojeg ste isli iskopcat struju ne znam.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 22 Jun 2013, 11:45

Ovo pitanje koje je Šile postavio, apsolutno je na mjestu. Postupak u slučaju obavljanja poslova takve prirode je slijedeći.
Potrošač koji nije podmirio svoje obaveze, a uredno je primio opomenu, obilazi se i upozorava na moguće posljedice, te mu se daje rok na manje od 48 sati da podmiri svoje obaveze. Ukoliko potraživanja nisu podmirena u navedenim roku, pristupa se nažalost obustavi isporuke el. energije. Ukoliko stranka, viče, prijeti ili na bilo koji drugi način ometa izvršenje radnog naloga, radni se nalog, NE IZVRŠAVA, već se o tome izvješćuju nadređeni, te se dalje pokreće postupak i traži asistencija policije. Znam kakva je percepcija javnosti o djelatnicima HEP-a, te me ne čudi ovakvo pitanje. Međutim, moram odgovoriti protupitanjem. Smatrate li da bi netko riskirao potezanje stegovnog postupka zbog prekoračenja ovlasti, ili je pametnije ne odraditi radni zadatak, te nekom nakalemiti policiju na vrat, što je još i dodatan trošak, ako za to nema stvarne potrebe. Stanje se dodatno komplicira time što živim u maloj sredini, a u toj istoj sredini i radim. Vjerojatno mi neki neće vjerovati, ali, odrađivati takve poslove među poznatim ljudima nije uopće ugodno. U mojoj karijeri odradio sam nekoliko tisuća ovakvih naloga i nikad se nitko nije žalio na moje ponašanje. Istina,90% slučajeva završava na način podmirenja potraživanja u cijelosti ili eventualno njegovog većeg dijela. U preostalih 10% dolazi do primjene najnepopularnije mjere, ali i to je uglavnom u dogovoru sa strankom da se isporuka obustavi pod el.brojilom zbog bitno manjih troškova ponovnog uključenja. Ukoliko je potrebna asistencija policije, isporuka el.energije obavlja se isključivo na stupu, ili vanjskom dijelu priključka iz razloga što policija ne pruža asistenciju u privatnim objektima bez sudskog naloga, već se pružanje asistencije svodi isključivo na javne površine. Vezano za konkretan slučaj, vlasnik nije pokazao protivljenje do momenta kad je udario kolegu. Između njega i mene došlo je samo do naguravanja (srećom po obojicu). Kategorički tvrdim da nije bilo prekoračenja ovlasti, te da nismo krivi za nastalu situaciju. Ako netko protumači da sam prekoračio ovlasti, prihvatit ću sve posljedice koje takvo prekoračenje nosi, ali sigurno neću reći da sam kriv, jer smatram da nisam. Hoće li ova nevolja rezultirati gubitkom oružja, pokazat će vrijeme. Ako se to ipak dogodi, preostaje mi jedino da drugu dodatnu opremu poklonim ljudima koji će je namjenski koristiti.
By

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 22 Jun 2013, 16:54

ja sam gotovo 90% siguran da nećeš imati nikakvih posljedica niti će biti prekršajnog postupka, upravo iz razloga jer si na navedenom mjestu nastupao kao službena osoba.
najbolje ti je, ukoliko se radi o nekoj lokalnoj postaji, pokušaj razgovarati direktno s načelnikom i vidi kakve su radnje oni poduzimali.
kako sam po opisu tvog slučaja shvatio, ti si stranka u tom postupku i oni bi morali omogućiti uvid u spis tj. dati ti tražene informacije.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 22 Jun 2013, 23:20

Nije mi drago da se strijelcima oduzima oruzije u bilo kojem slucaju, no isto tako mi nije drago da se HEP-voci ponasaju kao da su bogom dani... Sto Vama treba da ulazite u sukbe sa ljudima, to sto Vi privremeno nekog iskljucite iz mreze je cista zajebancija, ionako zakonski NEMATE pravo na 100% obustavu isporuke EL.energije fizickim osobama isto kao ni sto ni vodovod ne smije iskljuciti vodu.

Pa nisi valjda toliko lud da riskiras glavu radi toga da bi nekom iskljucio struju, sefu kazes da vlasnik ne dozvoljava i neka se on zajebava dalje ako zeli....osim naravno ako te debelo dodatno placaju da se bijes sa rajom....
Nemoguće je Nemoguće

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 23 Jun 2013, 00:28

Sve što si rekao, istina je osim ovog zadnjeg, o debelom plaćanju. Međutim ja sam ti zadnja karika u lancu i ne mogu propitivati opravdanost naloga. Svatko tko u današnje vrijeme radi, ne pita puno, već radi što mu netko drugi kaže. Kad nastane neka piz..... , svi peru ruke, a prljava se voda slijeva prema dolje i na kraju utopi onog tko je najniže.
Pozdrav!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 23 Jun 2013, 12:19

Čitajući sve ovo... ja bi reka... možda si ipak upao u nevolju...
Isključivanje struje (već smo rekli) nije popularno...
Remećenje JRM je bilo... i to na pragu privatne kuće...
Prijava svima... nekako se nameće ideja ko je nasilnik a ko se brani...

Ovo što se tebi čovik naknadno ispriča... ne mora značiti ništa...
a more značiti da ima dobar pravni savjet i da priprema jebenu izjavu za policiju.
Lako će naći i susjeda svjedoka, kojem si možda već isključivao struju...

U svakom slučaju ima potencijala da se stvar zakomplicira.

Ja bi na tvome mistu naša nekoga ko more lako dobiti nabavne dozvole za sve tvoje oružje.
Te nabavne mu traju 6 miseci, a do tada ćeš valjda znati kuda će stvari krenuti,
osim toga, nabavne je lako produljiti za još 6 miseci...
Ako bude tribalo... dobro će doći, a ako ne... još bolje... nije neki veliki trud ni trošak...
Ja svoje oružje nebi volija viditi na čuvanju u PU. Vidija san što se s time more dogoditi.
Neću o tome pisati, jer mi nebi virovali. Ne kažen da tako mora biti svugdi, ali znan da ni u
jednom čuvalištu mome oružju neće biti udobno ka kod mene.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

duma
Razvodnik
Razvodnik

Post by duma » 23 Jun 2013, 13:05

nema narusavanja jrm-a na privatnome, nije javna povrsina

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 23 Jun 2013, 13:15

Hvala.
Duma mi je malo podigao raspoloženje. Istina, da i sam ne mislim da bi se iz svega mogla izroditi kakva pizdarija, ne bi ni postavio ovakvo pitanje. Poradio sam na rezervnoj varijanti i kolega će sutra zatražiti nabavne dozvole. Ako neće biti potrebne, častim janjetinom!
Pozdrav

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 23 Jun 2013, 17:41

dejandlesk wrote:Hvala na odgovorima. Nisu onakvi kakve bih ja želio čuti, ali su realni. Istina, još me nitko nije ništa pitao, niti imam bilo kakve službene informacije, no prema važećim zakonima i sam tako mislim. Sad se nameće jedno drugo pitanje: Ako prepišem oružje prijatelju, kad se spor riješi, kakva je šansa da ponovo dobijem nabavne dozvole, jer će me vjerojatno zavesti u nekoj evidenciji. Da ne spominjem moratorij i sva druga čuda koja meni kao laiku padaju na pamet. Čega bi se tek mogle sjetiti stručne osobe... Strah me i pomisliti. Kako god bilo, izgleda da mi povećanje broja sijedih vlasi na glavi ne gine. Iskreno se nadam, da sijeda kosa neće jednog dana na liječničkom biti prepreka za posjedovanje oružja.
Pozdrav!
Dakle,
ja opet kao pravni laik - da napisem neku.

U situaciji da se prepise oruzje na prijatelja, a u medjuvremenu se potegnu neki sudovi, sudska rijesenja, pravomocne presude ili "neke eviedincije" ja vidim dvije
opcije:

1. Oruzje prodati i bavit se necim drugim - na primjer goblenom.

2. Oruzje ostaviti prepisano kod prijatelja, i onda pet godina nakon isteka od pravomocne presude - das molbu da ti se obrise dosije, vec prema postojecem zakonu. Kad se to rijesi, das opet molbu za nabavnu dozvolu i prepises oruzje od prijatelja ponovo sebi.

Medjutim , u samu proceduru oko brisanja iz evidencije ili ciscenja dosijea Hackerivs bi trebao biti bolje upucen.
Pravnik je.

Inace o samoj proceduri -mislim da se moze i na internetu naci.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 23 Jun 2013, 21:00

Apsolutno si u pravu! Ako dođe do toga, čega se bojim, mislim da će to definitivno biti kraj ovog hobija. Dok se sve riješi, brzinom kojom to kod nas ide, bit ću starac. Činjenica je da se bolje rodit bez k...nego bez sreće, jer ako imaš sreće, naraste ti kasnije.
Pozdrav

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 23 Jun 2013, 23:40

duma wrote:nema narusavanja jrm-a na privatnome, nije javna povrsina
tako bi u pravilu trebalo biti, ali objasni ti policiji...
jolly wrote:Medjutim , u samu proceduru oko brisanja iz evidencije ili ciscenja dosijea Hackerivs bi trebao biti bolje upucen.
Pravnik je.
imaš kaznenu evidenciju, prekršajnu evidenciju i internu policijsku evidenciju.
Rehabilitacija nastupa po sili zakona, te se onda predstavkom može tražiti brisanje iz evidencije (ne znam kako to točno ide, ali može se)
Kada policija radi provjeru za oružje, oni traže od ministarstva pravosuđa izlist iz prekršajne i kaznene evidencije. I u slučaju da je osoba čista, doći će i odgovarajući odgovor od njih.
Za prekršajna djela rehabilitacija nastupa nakon 3 (kalendarske) godine od pravomoćnosti presude. Npr. ako je neki prekršaj napravljen 15.5.2011. godine, i pravomoćna presuda je bila 10.2.2012. godine rehabilitacija će po sili zakona nastupiti 31.12.2015.
I ako se podnese 2016. zahtjev za nabavnu dozvolu on će u slučaju ispunjavanja uvjeta najnormalnije biti odobren.
Osvrnuo bih se na zamisao da se oružje prepiše na nekog prijatelja, i onda nakon proteka određenog vremena prepiše nazad. To je odlična stvar i osobno znam ljude koji su izgubili oružje zbog gluposti pa su kasnije ponovno dobili nabavne i vratili svoje oružje nazad. To su također osigurali nekim ručno sastavljenim ugovorom s ovjerenim potpisima (da se nebi dogodilo da "prijatelj" odbija vratiti oružje)
Osobno bih i ja tako postupio...

Post Reply