PUCANJE U ZRAK NA SVADBI

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Post Reply
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

PUCANJE U ZRAK NA SVADBI

Post by jolly » 18 Jun 2013, 17:44

iz vecernjeg, bas citam:

http://www.vecernji.hr/vijesti/vratara- ... nak-571119

Vratara zalutali metak pogodio u glavu, a mislio da je vratnica!
Policija došla do informacije da je istog dana u Ulici Ragiba Džinde, u gornjem dijelu naselja Boljakov Potok, bila svadba te da se upotrebljavalo vatreno oružje, odnosno da su uzvanici pucali u zrak

Duško Krtolica, 51-godišnjak iz Sarajeva, teško je ozlijeđen kada ga je u sumrak u subotu na nogometnom turniru “Safet Zajko” u sarajevskom naselju Boljakov Potok zalutali metak, po svemu sudeći, ispaljen na obližnjoj svadbi, pogodio ravno u glavu. Iz KCUS-a nam je potvrđeno da je, po prijmu u bolnicu operiran, a potom smješten na intenzivnu njegu Klinike za neurokirurgiju. Kako nam je potvrdila bolnička glasnogovornica Biljana Jandrić, u nedjelju je njegovo stanje bilo stabilno i trenutačno se, nakon liječničkoga zahvata, nalazi na Odjelu intenzivne njege.
Veteranska ekipa
Krtolica je, kako neslužbeno doznajemo, bio vratar veteranske ekipe Buča Potok. Tijekom zagrijavanja, prije meča, udario je glavom o vratnicu te mu je dežurna medicinska ekipa, koja je bila na turniru, previla krvavu glavu. Ispaljeni hitac, odnosno umalo kobni pucanj, nitko od sudionika turnira, a ni gledatelja, kojih je, prema riječima naših sugovornika, bilo nekoliko stotina, nije čuo. – Nije osjetio da ga je nešto pogodilo, već je mislio da se ozlijedio udarcem glave u vratnicu. Branio je cijelu utakmicu i nije se žalio na bol. Međutim, kada se sve završilo, požalio se da mu ruka trne i da ga boli glava. Dvojica prijatelja odvezla su ga na KUM Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u kojem su napravili rendgenski snimak koji je pokazao da je pogođen metkom u glavu, ispričao nam je svjedok ovog događaja.
Našli čahure
Iz MUP-a je potvrđeno da su njihovi pripadnici, radeći na rasvjetljavanju ovog nesvakidašnjeg nemilog događaja, došli do informacije da je istog dana u Ulici Ragiba Džinde, u gornjem dijelu naselja Boljakov Potok, bila svadba te da je bilo upotrebe vatrenog oružja, odnosno da su uzvanici pucali u zrak. Izvršenim pregledom u toj ulici ispred kuće u vlasništvu A. Š. iz Sarajeva nađeno je 12 dvanaest pištoljskih čahura nepoznatog kalibra.
Osim da je obaviješten županijski tužitelj policijski glasnogovornik Irfan Nefić ističe da se još radi na rasvjetljavanju ovog incidenta te da su u tijeku provjere s obzirom na to da je u subotu bilo više svadbi. Naime, čahure nađene ispred kuće A. Š. tek će biti poslane na vještačenje kojim bi trebalo utvrditi je li neka od njih metak koji je pogodio Krtolicu ili je u pitanju neka druga svadba proslavljena umalo ubitačnim pucanjem u zrak.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

sin
Skupnik
Skupnik

Re: PUCANJE U ZRAK NA SVADBI

Post by sin » 19 Jun 2013, 08:09

Eto, sad neka neko kaže da Bosanci nemaju tvrdu glavu ;)
Šalim se naravno...uvijek sam bio i bit ću protiv pucanja u naseljenom mjestu. Meni je prije dvadesetak godina stradao auto prilikom novogodišnje pucnjave.
Jbg, metak koji se ispali u zrak mora negdje pasti...
Srce kucaj, puško pucaj...
Guns control means shooting a tight group!

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 20 Jun 2013, 09:57

Istina, uvijek je moguće da se nešto dogodi. A velika većina nas voli puškarati po svadbama,treba paziti. Kod nas je blizu more pa uglavnom ide sve u zrak prema moru,neće valjda nekoga u brodu potrefiti,iako je moguće.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 12 Aug 2013, 06:03

Iggy ovo sto si napisao shvatit cu ko crni humor!!! Kakva jebena paljba
u svatovima i dernecima!!! Kakva to uopce morbidna festa treba biti gdje
je moguca simbioza alkohola i vatrenog oruzja...
Head in the City. Hearth in the Field.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Aug 2013, 09:53

Woolf Blaser wrote:Iggy ovo sto si napisao shvatit cu ko crni humor!!! Kakva jebena paljba
u svatovima i dernecima!!! Kakva to uopce morbidna festa treba biti gdje
je moguca simbioza alkohola i vatrenog oruzja...
Ovo me podsjeca na jednu situaciju kad su me prometni policajci zaustavili dok sam se vracao doma sa jedne feste, prije dosta godina i trazili da pusem balon radi alkotesta u ranim jutarnjim satima.

Kaze on meni: gospodine - imamo rutinsku kontrolu, i moramo vas testirati.
Da li zelite puhati u balon?
Ja kazem: cujte a da li vam ja mogu nesto iskreno reci?
On kaze: izvolite.
Ja: Cujte, da budem iskren, imali smo takvu i takvu proslavu, morali smo malo proslaviti, iskreno - popio jesam, ali morao sam uslijed drustvenih okolnosti, ali i vozacka mi jako treba - pa bih ja radije da ne pusem, ako bas ne moram. Ali puhat cu ako bas inzistrate. Nadam se da cijenite sto sam iskren.

Gleda me policajac u oci, gleda, gleda... (ja vec mislim da sam se izvukao...), i onda mi kaze, onako, s dubinskim prezirom:
Gospodine, zar se uz alkohol proslavlja?

Morao sam puhati. Nije bilo druge.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 12 Aug 2013, 12:07

Eh da, sjećam se i ja jedne zgode s alkoholom i prometnom policijom. Vraćam se s pecanja negdje oko deset, jedanaest navečer i zaustavlja me prometna policija poradi rutinske kontrole.
Kako mi je bilo ponestalo repelenta za insekte namazao sam se rakijom. Naime, šljivovica pokojnog djeda je prilično dobro odbijala komarce. Inače, među ribičkim priborom je morala biti i bočica rakije, ali ne za konzumaciju, tj. za pijenje, nego se isključivo koristila u medicinske svrhe kao antiseptik, repelent za inskete, dezinficijens i sl.
Dakle, zaustavlja me prometna policija, ja stanem sa strane i otvorim prozor, a pozornik je skoro pao na zemlju kad ga je iz auta zapljusno miris domaće šljivovice .
I sad krene dobro znana procedura...uvid u vozačku te prometnu, kratka provjera putem radio veze...i na koncu pitanje:''Jeste konzumirali alkohol?''.
Velim ja pozorniku:''Nisam!''. Smješka se on, a smješkam se i ja, pa mi veli:''Jeste voljni podvrgnuti se alkotestiranju?''
Ja naravno pristanem, izađem iz auta, a pozornik mi objasni proceduru oko puhanja. Primim se ja Draegera i počnem puhati sukladno naputku g. pozornika. Kad sam se dovoljno ispuhao, predam mu uređja koji je pokazivao: ''0,00''.
Gleda pozornik u čudu i kaže mi:''Morat ćemo ponoviti alkotest!''. ''Nema problema, kažem ja!'' i ponovo se primim melodike.
Pušem ja pušem, a pozornik me pozorno gleda nebi li uočio nekakve nepravilnosti u mom puhanju. Kad sam završio sa puhanjem ponovo mu predam uređaj koji je opet pokazivao ''0,00''.
Gleda on i ne može doći sebi od čuđenja, a ja ga ljubazno pitam:''Jel treba ponovit alkotest još jednom?''. ''Ne treba!'', kaže on i vraća mi rozu i sivu i uljudno mi kaže:'' Do viđenja i sretan put!''
Srce kucaj, puško pucaj...
Guns control means shooting a tight group!

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 12 Aug 2013, 13:53

Dooobre oba dvije! Ma dobra je i ona prije samo sto nesmem priznati...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Aug 2013, 15:18

Ma u mom slucaju - ja sam bio iskren. Popio sam vise od litre vina, samo u sat vremena prije alko testa. A prije tog, sam pio, da ni sam ne znam koliko.
Zajebao sam dreagera (puhalicu) klasicnom metodom.

Sad ce svi pitat "a kako"?

Jednostavno.
Klasicnom i provjerenom metodom o kojoj se ne zna previse. A koju sam na radnom mjestu mogao provjeriti i usavrsiti - na osnovu svog znanja fizike a dreager imam na radnom mjestu. (nisam policajac)

Stvar je u slijedecem. Alkohol u krvi se kroz izmjenu plinova akumulira u plucima, na osnovu razlike u parcijalnim tlakovima - vec prema Henrijevom i Daltonovom zakonu iz fizike. (razlika parcijalnog tlaka ukapljenog alkohola / prema razlici parcijalnog tlaka alkohola u plinovitom stanju u plucima.) Za one koji ne znaju: Henrijev zakon pokriva topljivost plinova u tekucini, a daltonov je zakon o parcijalnim talkovima.

Mi pluca koristimo priblizno sa 5% kapaciteta kad nismo izlozeni stresu i fizickom naporu. Sto odgovara blazenom staju pijanstva dok sjedimo (na pr. za volanom). 95% pluca je neiskoristeno i u tom momentu samo sluzi da akumulira alkoholne pare iz krvotoka.

Draeger je bazdiran tako, da kad ispuhnes on racuna koncentraciju plinova koja se akumulira u neiskoristenom volumenu pluca od 90% prema kilazi prosjecne osobe. (tj Draeger je neprecizan)

Ako prije puhanja u Draeger se podvrgnes hiperventilaciji: to jest intenzivnom i maximalno dubokom disanju od par minuta.
To omogucuje priliv 100% cistog zraka u pluca. U kompletnom plucnom volumenu! :lol:

Nakon sto se zadnji put duboko udahne i kad si zadovoljan svojom prethodnom hiperventilacijom - odmah istog trena treba izbaciti zrak iz pluca - kroz draeger, tako da taj zrak bude cim cisci i nezasicen alkohonim parama.

naime izmjena plinova u plucima nije trenutna, i da se alkoholni plinovi ponovo akumuliraju u plucima u cijelom volumenu i da bi draeger to izmjerio tocno treba vremena.

Dubokim disanjem pluca se prociste (premda to ne zaustavlja kontinuirani priliv alkoholnih plinova), medjutim ako se odmah ispuse kolicina koja se akumulira u plucima u jednu sekundu ili dvije dok se odamh izpuse - nije dovoljna da bi Draeger to izmjerio u kaznjivoj kolicini.

Meni je u konkretnom slucaju izmjerio 0.17 promila.
Turn better into best!

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 12 Aug 2013, 22:20

Slažem se da ne treba pucati po svatovima, ali negdje je to običaj. Kakva je to svadba ako se lovac ženi, a ne čuju se bar dva dupleta iz sačmarice? Trebalo bi napuniti patrone samo crnim barutom+čep i dobro stegnuti. Fino se čuje, dimi i nije opasno!

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 12 Aug 2013, 22:33

Ma kontam, u pravu si Iggy. Kad je bezopasno i ja bi grunio koju ,dupletu,!
Predlazem da moderatori promaknu Jollya za ovu opce drustveno prihvatljivu
i korisnu informaciju!!! Puno hvala Jolly!

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 13 Aug 2013, 19:02

Pucas u zemlju ispred sebe i kraj price :A27:

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 13 Aug 2013, 20:24

Jolly jel si dobio ,cvarak, za onaj hvale vrijedan tekst!? Nista se ne hvalis...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Aug 2013, 04:36

Woolf:
nisam nista dobio.
Radim na altruistickoj bazi, da pomognem zajednici!

Dovoljna nagrada je da mi se neko zahvali kad se prvi put izvuce na osnovu moje teoretske pripreme!

;)
Turn better into best!

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 14 Aug 2013, 06:56

Zajednica ti zahvaljuje!!! Ajatolah alkotestova!!! Veliki guru za sumnjive
alkoholne pare!!! Apeliram na admine i moderatore da od sada pise
Great Jolly!

Post Reply