Malo o optikama i povećanjima
Moderator: karabalic
Malo o optikama i povećanjima
"velika optika" je širok pojam.može li mi tko objasniti zašto je bolje uvećanje veće od 9x?Mike_Torello wrote:ne, nemojte misliti da je velika optika "previse" jer nije... samo sto kod pusaka niske kvalitete nitko nece ulagati u vece (skuplje) optike... ja opet ponavljam, kad imas dobru pusku i 3-9xYZ ti je malo, barem sa mojeg stajalista... nece mu nista biti ni da stavi 6x32, samo ce bolje vidjeti metu, a preciznost... hah... prvo rijesiti pitanje kvalitetne puske
u šumi je puno bolje organizirana civilizacija
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: Malo o optikama i povećanjima
Onda i ja mogu postaviti kontrapitanje, zasto je 9x bolje od 4x?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
ne odgovara se pitanjem!
ako nemam naslon uvećanje od 6x je meni plafon.naravno zavisi i o udaljenosti.pretpostavimo npr. 100,150m.naravno da se sa većim uvećanjem meta bolje vidi ali i malo više se trese = lošiji rezultat.
rekao sam svoje iskustvo sad me zanima zašto je veće uvečanje bolje?
isto ne vidim smisao u čemu je prednost ako se nekom varlijabnom optikom povećava debljina končanice?
ako nemam naslon uvećanje od 6x je meni plafon.naravno zavisi i o udaljenosti.pretpostavimo npr. 100,150m.naravno da se sa većim uvećanjem meta bolje vidi ali i malo više se trese = lošiji rezultat.
rekao sam svoje iskustvo sad me zanima zašto je veće uvečanje bolje?
isto ne vidim smisao u čemu je prednost ako se nekom varlijabnom optikom povećava debljina končanice?
u šumi je puno bolje organizirana civilizacija
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ma da? =)magwin wrote:ne odgovara se pitanjem!
zato sluzi varijabilna optika, smanjis povecanjemagwin wrote:ako nemam naslon uvećanje od 6x je meni plafon.
ustvari se ti jednako treses, samo sto to na vecem povecanju bolje vidis =)magwin wrote:naravno zavisi i o udaljenosti. pretpostavimo npr. 100,150m.naravno da se sa većim uvećanjem meta bolje vidi ali i malo više se trese = lošiji rezultat.
sve zavisi za sto koristis pusku, ako ides u lov/pogon onda ti je 1,5-4x25 u vrh glave, ako ides na srnjaka onda ti je npr klasicni 3-9x40 isto ok jer neces preko 100m sigurno pucati... ako ides na lov na stetocine kao sto je popularno kod amera onda koristis 4-16x? ili 6-24x? a neki i 8-32x i pucaju iz foteljice ispred koje imaju naslon za pusku... A ako si fanatik i zanesenjak onda nemas mjere i granice. Isto tako poznam ljude koji nemogu smisliti optike ("a jeba te to na puški...") i sve bubaju sa mehanickim ciljnicima (npr. moj otac)...magwin wrote:rekao sam svoje iskustvo sad me zanima zašto je veće uvečanje bolje?
radi mjerenja mete za određivanje udaljenosti, u tom slucaju ti je svejedno na kojem ti je povecanju optika, dok na onima gdje koncanica ostaje ista moras staviti na tvornicko deklarirano povecanje gdje su mjere na koncanici tocne da bi mogao izmjeriti metu da izracunas udaljenost, kod nekih optika je to deklarirano a kod onih kod kojih nije je najcesce rijec o maximalnom povecanju, ako nisi siguran kontaktiras tvornicu.magwin wrote:isto ne vidim smisao u čemu je prednost ako se nekom varlijabnom optikom povećava debljina končanice?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"