Kupujem Zastavu M48
Re: Kupujem Zastavu M48
Vjerojatno je pucana korozivna municija.
Ali ako nisi ništa vidio,cijev nije razlog već rezanje.
Meni osobno ,ako se nebi moglo ovo rasipanje srediti,takvu pušku da mi i netko da nebi uzeo.
Każem ,ako ti puškar to može srediti,to ne bi trebalo biti skupo.
Ali ako nisi ništa vidio,cijev nije razlog već rezanje.
Meni osobno ,ako se nebi moglo ovo rasipanje srediti,takvu pušku da mi i netko da nebi uzeo.
Każem ,ako ti puškar to može srediti,to ne bi trebalo biti skupo.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
mozda ima nakupine i naslage od kosuljice.
Prvo bi trebalo temeljito ocistiti sa sredstvom na bazi amonijaka, pa onda isporbati.
Pogledati usta cijevi koja ne smiju biti sa nikakvim ostecenjima
Prvo bi trebalo temeljito ocistiti sa sredstvom na bazi amonijaka, pa onda isporbati.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Gledajte tu cjev sam imao u rukama nebruniranu iz skladišta . Dakle tih cjevi je bilo novih kao rezerva za remonte , znate i sami kako je bivša jna imala sveg i svačeg . Doslovice na svakoj cjevi je elektropisačem bio napisan kalibar , što dovoljno govori o ozbiljnosti izrade precizne cjevi . Ima njih još po tavanima ili su bačene u smeće.jolly wrote:mozda ima nakupine i naslage od kosuljice.
Moja predpostavka je da je predmetnu cjev neko odrezao odmah iza skrivača plamena odnosno navoja za prigušivač. Taj skrivač plamena nosi i prednji nišan . Dakle ako ima prednji nišan onda treba vidit di je rezanje završilo . Ako je zahvatilo krunu cjevi a nije obrađeno alatom za obradu krune neminovno će razbacivat pogodke . Sve bi se znalo kad bi znao dužinu sada odrezane cjevi. Inače te vjevi su duge 56 cm a izgledaju znatno duže upravo zbog skrivača plamena koji mosi prednji nišan i navoj trapezni za prigušivač. Dakle cjev od 56 cm ima precizno obrađen završetak na koji je naprešan vrlo čvrsto taj skrivač plamena i nišan (koji su iz jednog djela). Kao i na svom tako reć vojnom oružju kroz to prolazi poprečni štift koji sve osigurava. Ako bi to radio odnosno skraćivao cjev iskusan tokar onda još i može bez alata za obradu krune , no traži da majstor jako dobro centrira cjev odnosno nutarnju trasu cjevi i odredi kut obrade . Treba izmjerit dužinu cjevi , puno bi se više znalo .
Korozivna je svakako pucana i nakon svakog pucanja je čišćena u roku 3-10 sati.Vjerojatno je pucana korozivna municija.
Cijev je čišćena i narednih par dana iza čišćenja zna proći filcanim čepom kroz cijev da vidi da li je skroz očišćena.mozda ima nakupine i naslage od kosuljice.
Ovo s amonijakom mu mogu prenijeti pa isprobati.
Cijev je na ustima ravno odrezana, bez mojim očima vidljivih oštećenja.
Rekao mi je da je gađala kako treba i da je tek nakon skraćivanja počela bacati.Kako je puška tukla prije kraćenja cijevi(grupirala)?
Cijev je odrezana iza skrivača plamena skup s navojem. Nišan je montiran na kraj, ali mislim da zadržava montažu kakva je bila originalna s skrivačem. Dužinu trenutno ne mogu izmjeriti pošto trenutno nemam pristup.Moja predpostavka je da je predmetnu cjev neko odrezao odmah iza skrivača plamena odnosno navoja za prigušivač. Taj skrivač plamena nosi i prednji nišan . Dakle ako ima prednji nišan onda treba vidit di je rezanje završilo . Ako je zahvatilo krunu cjevi a nije obrađeno alatom za obradu krune neminovno će razbacivat pogodke . Sve bi se znalo kad bi znao dužinu sada odrezane cjevi. Inače te vjevi su duge 56 cm a izgledaju znatno duže upravo zbog skrivača plamena koji mosi prednji nišan i navoj trapezni za prigušivač. Dakle cjev od 56 cm ima precizno obrađen završetak na koji je naprešan vrlo čvrsto taj skrivač plamena i nišan (koji su iz jednog djela). Kao i na svom tako reć vojnom oružju kroz to prolazi poprečni štift koji sve osigurava. Ako bi to radio odnosno skraćivao cjev iskusan tokar onda još i može bez alata za obradu krune , no traži da majstor jako dobro centrira cjev odnosno nutarnju trasu cjevi i odredi kut obrade . Treba izmjerit dužinu cjevi , puno bi se više znalo .
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,
Kad budeš imao pristup oružju samo pogledaj da li je originalna kruna rezana ,tokarena ili bilo što . Uglavnom ako je originalni završetak cjevi gdje zrno izlazi diran onda treba obraditi krunu cjevi i ako je nutar cjev dobra i dobro očišćena bit će ok .
Sad ne znam napamet ali cjev na samom završetku u dužini od cca 40 mm ima mali promjer gdje je taj komad skrivača sa nišanom napresovan . Zato niko i ne vidi krunu jer u originalu kruna je došla u skrivač plamena kod onih bočnih zarezanih otvora. Pogledaj odozgo u usta cjevi i vidit ćeš jeli naknadno diran ili ne . U svakom slučaju ako je iznutra cjev dobra dobar puškar to sredi bez problema .
Sad ne znam napamet ali cjev na samom završetku u dužini od cca 40 mm ima mali promjer gdje je taj komad skrivača sa nišanom napresovan . Zato niko i ne vidi krunu jer u originalu kruna je došla u skrivač plamena kod onih bočnih zarezanih otvora. Pogledaj odozgo u usta cjevi i vidit ćeš jeli naknadno diran ili ne . U svakom slučaju ako je iznutra cjev dobra dobar puškar to sredi bez problema .
Mirok wrote:Znači problem razbacivanja je isključivo zbog kraćenja cijevi!!!
Da...
Prvom prilikom ću probat riješit tu situaciju. Šteta tako lijepog komada...
Rusan vjerojatno to može spasiti.Mirok wrote:Šteta da,ali upitati pravoga puškara ništa ne košta!
Sama obrada krune cjevi nije skup posao pa treba vidit koji majstor ima taj alat (trebao bi svaki ) i neka to obradi . Naravno poslije kad sam provjerava nakon posla sa pouzdanom municijom i što je jako važno iz iste serije i istog kako kažu lota.Mirok wrote:Šteta da,ali upitati pravoga puškara ništa ne košta!
100% i vidjeti ćeš biti će isplativo.Mauseras wrote:Rusan vjerojatno to može spasiti.Mirok wrote:Šteta da,ali upitati pravoga puškara ništa ne košta!
Ajde kada pitaš i saznaš nešto,javi,interesantna je to tema.
BudemMirok wrote:100% i vidjeti ćeš biti će isplativo.Mauseras wrote:Rusan vjerojatno to može spasiti.Mirok wrote:Šteta da,ali upitati pravoga puškara ništa ne košta!
Ajde kada pitaš i saznaš nešto,javi,interesantna je to tema.
Rekao da po novom zakonu njemu je grb Juge i Preduzeče 44 dovoljno i da to piše na pušci i da je to to...Mauseras wrote:Plače mi se...AR15 fan wrote:Imam ja điđi Mausera sa originalnom cijevi kao staklo, u istom broju cijeli. Jedini je problem što je prethodno bio Mauser M98 a kod mene je sada Preduzeče 44 kalibar 7,9 mm... ne, ne šalim se, dobro čitate i dobro piše, Preduzeče je marka, 44 je model, kalibar je 7,9 mm. Nisam čak ni ono Mod 98 ili M98 dobio u oružni upisano, posvađao sam se s pola postaje, glavnim oružarom u PU, ništa nije pomoglo.
Nije pomoglo jer puskar nije znao, ili je znao ali zbog neke interne politike u PU nije mogao nista uciniti?
Puškar je rekao da ga mora upisati onako kako piše na pušci, bio on Mauser ili ne, da je to za njega napravljeno u Jugoslaviji u Zastavi. Đabe je meni bilo što sam donio M48 i pokazivao mu razlike, ukupno 7 orlića na svojoj njemačkih. Pitao sam zašto onda ne piše Mod 98, rekao je da je dovoljno Preduzeče 44 a da ne može biti M48 jer nije nakucano. Na to sam se dodatno raspizdio jer njemački Mauser ni ne može biti jebeni M48... postojala je varijacija imena gdje su Mauseri koji su remontirani/prekucani iza 1950.te dobili naziv Mod 98/48... što opet nema veze s mojim pošto je moj relativno rano prekucan, ima onaj mali grb, sitno drukčiji od velikog.Mirok wrote:Opiši malo?AR15 fan wrote:Imam ja điđi Mausera sa originalnom cijevi kao staklo, u istom broju cijeli. Jedini je problem što je prethodno bio Mauser M98 a kod mene je sada Preduzeče 44 kalibar 7,9 mm... ne, ne šalim se, dobro čitate i dobro piše, Preduzeče je marka, 44 je model, kalibar je 7,9 mm. Nisam čak ni ono Mod 98 ili M98 dobio u oružni upisano, posvađao sam se s pola postaje, glavnim oružarom u PU, ništa nije pomoglo.
Kako su ga prekrstili,zašto i zašto u Preduzeće?
I tako, srednje ratni proizvedeni primjerak u originalnom stanju, sa svim istim brojevima danas nosi naziv Preduzeče 44 u kalibru 7,9...
Tvoj je Mauser,ali ne može biti Mauser jer piše Preduzeće 44,a tako je jer je nakucano !? Zapravo je Mauser!
A da je nakucano našto drugo,onda to nebi moglo biti ZATO jer je nakucano,prekucano......
Zapravo je kako im se digne.......
A da je nakucano našto drugo,onda to nebi moglo biti ZATO jer je nakucano,prekucano......
Zapravo je kako im se digne.......
A čuj pomiri se sa tim , ti znaš što je , a u slučaju eventualne prodaje vjerojatno će je i kupit onaj koji dobro zna kako je označavanje išlo i ono najvažnije da je to originalni M98 . Neka pišu što oće kad se zna što je
Pa gle sad sve karabine m70 označavaju sa interarms i u zagradi m70. To se nekad na zastavama nije radilo nego eventualno na onoj na kojoj je tako i pisalo . Primjera je bezbroj tako je bilo i na mom 223.
Pa gle sad sve karabine m70 označavaju sa interarms i u zagradi m70. To se nekad na zastavama nije radilo nego eventualno na onoj na kojoj je tako i pisalo . Primjera je bezbroj tako je bilo i na mom 223.
Imam M 70 i ne piše ništa.
Ni oznaka modela,samo CZ,puška sa užlj. cijevima,30-06 Spr .
Moja posljednja 2 označena i upisana u oružni list kao Interarma (cz m70). Lani upisani kad sam mjenjao oružni list odnosno listove za trajno.Mirok wrote:Imam M 70 i ne piše ništa.
Pardon Interarms , no to je siguran budi ne svagdje doslovice jednako , iako bi tako trebalo bit.