Kupujem Zastavu M48

Mijenjaj, kupuj, prodaj... a nabolje poklanjaj :-D
Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Kupujem Zastavu M48

Post by Trapavi » 29 Jan 2021, 19:21

E tako je to ,na kubike sam ih prevezao konzerviranih a sad kad mi treba vojna spojnica zatvarača moram je kupiti.

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 29 Jan 2021, 19:36

Trapavi wrote:E tako je to ,na kubike sam ih prevezao konzerviranih a sad kad mi treba vojna spojnica zatvarača moram je kupiti.
Eh pa zato se napravi lager...^^
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 29 Jan 2021, 19:39

Mauseras wrote:
Trapavi wrote:E tako je to ,na kubike sam ih prevezao konzerviranih a sad kad mi treba vojna spojnica zatvarača moram je kupiti.
Eh pa zato se napravi lager...^^
:lol:

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 29 Jan 2021, 20:23

Sjećam se kada nije bilo boljega,i M48 je bila dobra.
Kada je bilo PAP i AP,M48 više nije bila interesantna.
A što se lagera tiće,čitamo ovih dana da ima svega.....i bombi,zolja.....

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 29 Jan 2021, 21:06

Mirok wrote:Sjećam se kada nije bilo boljega,i M48 je bila dobra.
Kada je bilo PAP i AP,M48 više nije bila interesantna.
A što se lagera tiće,čitamo ovih dana da ima svega.....i bombi,zolja.....
Tako je to poslije ratova , još bi čovjek i razumio da ostavi nešto što se moglo legalizirat , no bombe ,zolje , pa i maljutke , vojni eksploziv itd , stvarno nema baš nikakve logike nego može značit samo nevolju.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 29 Jan 2021, 22:16

Moram napomenuti da su te M48 koje su kažem,bile potpuno nove,meni bile tako ružne jer su imale drvene dijelove koji su bili tako svjetli ,da mi to nije nikako bilo svojstveno oružju.
Naravno puške koje su bile starije,kada je drvo potamnilo,to je bilo to,kao da gledam neku drugu pušku.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 29 Jan 2021, 22:19

Imam ja điđi Mausera sa originalnom cijevi kao staklo, u istom broju cijeli. Jedini je problem što je prethodno bio Mauser M98 a kod mene je sada Preduzeče 44 kalibar 7,9 mm... ne, ne šalim se, dobro čitate i dobro piše, Preduzeče je marka, 44 je model, kalibar je 7,9 mm. Nisam čak ni ono Mod 98 ili M98 dobio u oružni upisano, posvađao sam se s pola postaje, glavnim oružarom u PU, ništa nije pomoglo.

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 29 Jan 2021, 22:27

AR15 fan wrote:Imam ja điđi Mausera sa originalnom cijevi kao staklo, u istom broju cijeli. Jedini je problem što je prethodno bio Mauser M98 a kod mene je sada Preduzeče 44 kalibar 7,9 mm... ne, ne šalim se, dobro čitate i dobro piše, Preduzeče je marka, 44 je model, kalibar je 7,9 mm. Nisam čak ni ono Mod 98 ili M98 dobio u oružni upisano, posvađao sam se s pola postaje, glavnim oružarom u PU, ništa nije pomoglo.
Plače mi se...

Nije pomoglo jer puskar nije znao, ili je znao ali zbog neke interne politike u PU nije mogao nista uciniti?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 29 Jan 2021, 23:07

AR15 fan wrote:Imam ja điđi Mausera sa originalnom cijevi kao staklo, u istom broju cijeli. Jedini je problem što je prethodno bio Mauser M98 a kod mene je sada Preduzeče 44 kalibar 7,9 mm... ne, ne šalim se, dobro čitate i dobro piše, Preduzeče je marka, 44 je model, kalibar je 7,9 mm. Nisam čak ni ono Mod 98 ili M98 dobio u oružni upisano, posvađao sam se s pola postaje, glavnim oružarom u PU, ništa nije pomoglo.
Opiši malo?
Kako su ga prekrstili,zašto i zašto u Preduzeće?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 30 Jan 2021, 03:51

sve puske nakon rata s isle na standardizaciju, prvo u preduzece 44, nakon par godina - zastavam nakon sta su promijenili ime.
I onda su se zigovi prekucavali, ali cesto se znalo ostaviti ime mogela. Pa tako PREDUZECE 44, model 98...
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 30 Jan 2021, 08:19

jolly wrote:sve puske nakon rata s isle na standardizaciju, prvo u preduzece 44, nakon par godina - zastavam nakon sta su promijenili ime.
I onda su se zigovi prekucavali, ali cesto se znalo ostaviti ime mogela. Pa tako PREDUZECE 44, model 98...
Pa skoro sve koje sam vidio od M98 su dobile natpis preduzeće 44 , naravno i grb ondašnje Juge. Treba reć i da se ne radi samo o zarobljenim puškama kako se često govori nego i o puškama dobivenim na ime ratne reparacije od strane NJemačke .Uglavnom gdje se god vidi M98 radi se o Mauzerima bez obzira pisalo Preduzeće 44 ili ne.
Inače daleko ,daleko najkvalitetnije puške M98 sistema su model Argentino . Jednom sam je držao u rukama i ko da nije sa ovog svjeta po pitanju kako sve lijepo radi i klizi. Imao je je čovjek a o prodaji nije želio ni čut bez obzira na cjenu . Imala je mislim natpis na sanduku odnosno fabričku neku oznaku izrade u Berlinu . No prošlo je puno vremena pa se baš svega ni ne sjećam .

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 30 Jan 2021, 15:00

Mauseras wrote:...M76, koju je dao nekom nasumicnom "puskaru" da skrati cijev pa ona sad nosi zrno u svakom smjeru...
:A14: :A00: :A10: :A00: :A14: :A10:
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 30 Jan 2021, 15:05

Mike_Torello wrote:
Mauseras wrote:...M76, koju je dao nekom nasumicnom "puskaru" da skrati cijev pa ona sad nosi zrno u svakom smjeru...
Pisali smo već o takvim"jednostavnim" skraćivanjima cijevi i problemima sa preciznosti nakon toga.

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 30 Jan 2021, 15:56

Mirok wrote:
Mike_Torello wrote:
Pisali smo već o takvim"jednostavnim" skraćivanjima cijevi i problemima sa preciznosti nakon toga.
Je*ena katastrofa. Inzistira da si ju uzmem i da ne bacim novce i nabavnu na staru "tandžaru"...

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 30 Jan 2021, 16:03

Ja bih se raspitao može li se preciznost dovesti u red,možda pravi majstor može urediti krunu cijevi i dr.
Ako bih imao garanciju da,ok,a ako se preciznost ne može srediti,za mene takva puška nije ništa.
Zašto se cijv skraćivala? I koliko?
Je li kruna cijevi fino uređena?

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 30 Jan 2021, 16:10

Mirok wrote:Ja bih se raspitao može li se preciznost dovesti u red,možda pravi majstor može urediti krunu cijevi i dr.
Ako bih imao garanciju da,ok,a ako se preciznost ne može srediti,za mene takva puška nije ništa.
Zašto se cijv skraćivala? I koliko?
Je li kruna cijevi fino uređena?
Ne znam koliko je skraćena, a krune nema (usta cijevi su ravna).
Mislim da je skratio cijev jer je htio da bude "karabin" Njemu povijesna vrijednost puške baš ne vrijedi puno :(

Razmišljao sam o tome da bih možda nekom znalcu dao da vidi ako se to da srediti ali nisam siguran da li je to ekonomski isplatljivo.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 30 Jan 2021, 16:42

Isplativo je ako je stvar samo dužine cijevi i krune.
Ja bih poslao mail sa upitom g.Rusanu,siguran sam da ćeš dobiti ispravan odgovor.

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 30 Jan 2021, 17:00

Mirok wrote:Isplativo je ako je stvar samo dužine cijevi i krune.
Ja bih poslao mail sa upitom g.Rusanu,siguran sam da ćeš dobiti ispravan odgovor.

Probat ću za koji mjesec kad ju prepišem na sebe.

A je li moguće da je u nećemu drugome stvar? Sumnjam da je do municije pošto smo pucali sve od starih vojnih iz 55. godine pa do novih Norma i RWS metaka i svi su imali podjednake rezultate.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 30 Jan 2021, 17:18

Municija onda nije!
Ako cijev nije nagrižena,onda ti je sigurno od nestručno kraćene cijevi!
Gledaj ,ja bih poslao upit ne čekajući ,čisto da znam prognozu.
G Rusan sigurno ima iskustva sa takvim problemima.
Reci,kakvu grupu pravi puška?

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 30 Jan 2021, 17:47

Mirok wrote:...Reci,kakvu grupu pravi puška?
Ako se dobro sjećam su zrna dosta razbacana, pucali smo na standardnu kartonsku metu s 80-ak ili 100-ak metara, i nosilo je po svakom dijelu mete. Jedino su RWS-ova imala donekle u redu rezultat (bili su jedini koji su imali zrna relativno zajedno, 2 od 5 zrna su bila 6-8 centimetara udaljena jedan od drugog, ostali svak na svoju stranu mete...).

Mirok wrote:...Ako cijev nije nagrižena,onda ti je sigurno od nestručno kraćene cijevi!?
On mi je jednom rekao da je jednom nakon pucanja zaboravio očistiti cijev i da ju je malo nagrizlo, no ja nisam uspio ništa vidjeti kad sam gledao kroz nju...

Post Reply