Nosači optke; što imam?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: Nosači optke; što imam?
mogu posvjedociti, moj K98 ima katastrofalnu cijev ali jos uvijek "drzi grupu".Trapavi wrote:Ako cjev ne valja i ako je nagrižena ništa se ne isplati bez zamjene. No cjev koja ima nešto od neodržavanja ruzine i nagriženosti ne mora nužno i jako razbacivati . Nema druge očistit i probati.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Potpuno ste u pravu, pušku treba probati i vidjeti kako nosi. Eto, i večeras "žicam" neku optiku, samo za probu.
Glede Vrapačaka, nije li samo za organizirane i najavljene nastupe udruga i natjecanja? To bi mi inače najviše odgovaralo, ako kao pojedinac mogu doći.
Glede Vrapačaka, nije li samo za organizirane i najavljene nastupe udruga i natjecanja? To bi mi inače najviše odgovaralo, ako kao pojedinac mogu doći.
Vrapčanski ima i posebne termine za lovce(članove HLSa),koji su gratis.
Treba se najaviti.
Treba se najaviti.
Vi barem imate Vrapčarski a mi ništa . Najbliže u Istri , nisam doduše u Istri bio no valjda oću kad uvatim vremena.Mirok wrote:Vrapčanski ima i posebne termine za lovce(članove HLSa),koji su gratis.
Treba se najaviti.
I takve cijevi donekle mogu držati grupu ako unatoč površinskoj koroziji ipak postoje žljebovi.Mike_Torello wrote:mogu posvjedociti, moj K98 ima katastrofalnu cijev ali jos uvijek "drzi grupu".Trapavi wrote:Ako cjev ne valja i ako je nagrižena ništa se ne isplati bez zamjene. No cjev koja ima nešto od neodržavanja ruzine i nagriženosti ne mora nužno i jako razbacivati . Nema druge očistit i probati.
Međutim oštećenje je nepovratno i nagriženost će se samo povećavati.
Koliko će cijev biti funkcionalna,to nitko nezna i opravdanost ulaganja je samo procjena vlasnika.
Donekle se grupa može provjeriti i gađanjem mehaničkim nišanima.
Čak iako drži grupu čim je nagrižena ja u nju ne bi uložio ništa . Najviše mrzim pogledat cjev posle čišćenja i vidit kavernice i rupe od nagriženosti . Tako mi je brat uništio jednu cjev 8×57 jer nije čistio kako treba . On je mislio da ja pretjerujem kad sam mu govorio da treba poslije vojnog streljiva dobro očistit ili čak oprat cjev , podmazat i tako 2-3 dana za redom . Računao je da će bit dovoljno ko na njegovu karabinu i RWS streljivu koje je dosta malo provuć sa balistolom i amen. Ja sam dotjerao cjev i nema smetnje u grupiranju ali kad se dobro zagledaš prema svjetlu vidiš oštećenja . Dakle nikakvo više ulaganje ne dolazi u obzir. Inače ako nije cjev proširena i dobre krune cjevi te ako je u redu prelazni konus neće biti nekog rasturanja bez obzira na rupice od neodržavanja . Opet proširenje ne vidiš bez kalibratora tako da se svodi na oko i otić na streljanu pa će ti se samo kazat.Mirok wrote:I takve cijevi donekle mogu držati grupu ako unatoč površinskoj koroziji ipak postoje žljebovi.Mike_Torello wrote:mogu posvjedociti, moj K98 ima katastrofalnu cijev ali jos uvijek "drzi grupu".Trapavi wrote:Ako cjev ne valja i ako je nagrižena ništa se ne isplati bez zamjene. No cjev koja ima nešto od neodržavanja ruzine i nagriženosti ne mora nužno i jako razbacivati . Nema druge očistit i probati.
Međutim oštećenje je nepovratno i nagriženost će se samo povećavati.
Koliko će cijev biti funkcionalna,to nitko nezna i opravdanost ulaganja je samo procjena vlasnika.
Donekle se grupa može provjeriti i gađanjem mehaničkim nišanima.
Hvala za dobru vijest glede Vrapčaka. Morat ću odšetati do njih pa ih pitati kako ide s korištenjem od strane pojedinaca. Pa ako se bude moglo, i ovo s koronom smiri, pozvani ste da isprobate moj hibrid SBH-Bisley 44 Magnum. Vjerujem da je takvih malo kod nas.
I mene mrzi kad pogledam niz cijev pa ju vidim mutnu. U svakom slučaju, dugoročno imam u planu zamijenit ju. Zato i razmišljam o 30 mm prstenovima, jer, koliko sam vidio, to je jedini način da stavim optiku 1,5-6x42. Idealno riješenje bi bio jedan takav ali s 25,4 mm tijelom, ali ne znam da itko radi nešto takvo. Razmišljo sam i o 2-7x32, ali, kad se usporedi razlika u vidnom polju, 1,5x ima nekih 78% (ako sam dobro izračunao) veće vidno polje od 2x. Što je velika prednost za lov na divljač u pokretu. Plus više svjetla s 42 mm za moje ne baš više tako oštre oči.Trapavi wrote:Čak iako drži grupu čim je nagrižena ja u nju ne bi uložio ništa . Najviše mrzim pogledat cjev posle čišćenja i vidit kavernice i rupe od nagriženosti . Tako mi je brat uništio jednu cjev 8×57 jer nije čistio kako treba . On je mislio da ja pretjerujem kad sam mu govorio da treba poslije vojnog streljiva dobro očistit ili čak oprat cjev , podmazat i tako 2-3 dana za redom . Računao je da će bit dovoljno ko na njegovu karabinu i RWS streljivu koje je dosta malo provuć sa balistolom i amen. Ja sam dotjerao cjev i nema smetnje u grupiranju ali kad se dobro zagledaš prema svjetlu vidiš oštećenja . Dakle nikakvo više ulaganje ne dolazi u obzir. Inače ako nije cjev proširena i dobre krune cjevi te ako je u redu prelazni konus neće biti nekog rasturanja bez obzira na rupice od neodržavanja . Opet proširenje ne vidiš bez kalibratora tako da se svodi na oko i otić na streljanu pa će ti se samo kazat.
Bolje jeza divljač u pokretu 1,5-6 ×42 nego 2-7 ×32 .Prstenovi u svakom slučaju 30 . Recimo da zamjenjuješ optiku kad ti dodija 1,5-6 ×42 opet bi uzeo nešto di idu prsteni 30 . To je danas trend ,nekad nije bilo tako nego je većina optika bila sa tjelom 25,4.
Inače spomenuto povećanje 1,5-6 ×42 ja smatram univerzalnim za lovne potrebe . Nije da danas razvojem tehnologije nema i boljeg raspona 1-8×pitaj boga, no tu se radi u pravilu o jako skupim proizvodima uglavnom od velike četvorke.
Inače spomenuto povećanje 1,5-6 ×42 ja smatram univerzalnim za lovne potrebe . Nije da danas razvojem tehnologije nema i boljeg raspona 1-8×pitaj boga, no tu se radi u pravilu o jako skupim proizvodima uglavnom od velike četvorke.
Onty,pa imaš optiku Pro Lux sa tobusom 1',pogledaj u Lapisu,kako sam ti napisao i ta je 1,5 -6x42 CE.Onty wrote:Hvala za dobru vijest glede Vrapčaka. Morat ću odšetati do njih pa ih pitati kako ide s korištenjem od strane pojedinaca. Pa ako se bude moglo, i ovo s koronom smiri, pozvani ste da isprobate moj hibrid SBH-Bisley 44 Magnum. Vjerujem da je takvih malo kod nas.
I mene mrzi kad pogledam niz cijev pa ju vidim mutnu. U svakom slučaju, dugoročno imam u planu zamijenit ju. Zato i razmišljam o 30 mm prstenovima, jer, koliko sam vidio, to je jedini način da stavim optiku 1,5-6x42. Idealno riješenje bi bio jedan takav ali s 25,4 mm tijelom, ali ne znam da itko radi nešto takvo. Razmišljo sam i o 2-7x32, ali, kad se usporedi razlika u vidnom polju, 1,5x ima nekih 78% (ako sam dobro izračunao) veće vidno polje od 2x. Što je velika prednost za lov na divljač u pokretu. Plus više svjetla s 42 mm za moje ne baš više tako oštre oči.Trapavi wrote:Čak iako drži grupu čim je nagrižena ja u nju ne bi uložio ništa . Najviše mrzim pogledat cjev posle čišćenja i vidit kavernice i rupe od nagriženosti . Tako mi je brat uništio jednu cjev 8×57 jer nije čistio kako treba . On je mislio da ja pretjerujem kad sam mu govorio da treba poslije vojnog streljiva dobro očistit ili čak oprat cjev , podmazat i tako 2-3 dana za redom . Računao je da će bit dovoljno ko na njegovu karabinu i RWS streljivu koje je dosta malo provuć sa balistolom i amen. Ja sam dotjerao cjev i nema smetnje u grupiranju ali kad se dobro zagledaš prema svjetlu vidiš oštećenja . Dakle nikakvo više ulaganje ne dolazi u obzir. Inače ako nije cjev proširena i dobre krune cjevi te ako je u redu prelazni konus neće biti nekog rasturanja bez obzira na rupice od neodržavanja . Opet proširenje ne vidiš bez kalibratora tako da se svodi na oko i otić na streljanu pa će ti se samo kazat.
Hvala! Sad se sjećam. Prvih puta sam probao otvoriti pa nije išlo, te sam odustao i poslije zaboravio.Mirok wrote:Onty,pa imaš optiku Pro Lux sa tobusom 1',pogledaj u Lapisu,kako sam ti napisao i ta je 1,5 -6x42 CE.
Pretpostavljam da je kineski. Ima li itko ikakvog iskustva s tom optikom?
Zaboravih, Vrapčanski potok https://www.google.com/maps/place/Zagre ... 15.9819189 . Odmakni pa ćeš vidjeti gdje je.
Ja ne znam za iskustva ,ali možeš nazvati i pitati Marka.
A čuj ,cijena je i više nego povoljna....
A čuj ,cijena je i više nego povoljna....
U Karlovcu nećeš pucati na vojnoj, a civilna ti je samo mali kalibar i pištolj. Isto tako Vrapčanski potok sada po mom saznanju nije otvoren kao ni jedna druga streljana zbog mjera za COVID-19...Onty wrote:Rupa za vijke za montažu nije bilo, puška je po onom što znam, tvornički prerađen M8 s drugom ručicom zatvarča i svom ostalom opremom.
Ipak, prije nego se bacim u trošak, moram provjeriti kakva je puška, koliko rasipa. Godinama nije iz nje pucano, jer kao što već rekoh, cijev nije baš bajna.
Sad baš gledam kod poznatih ima li netko bilo kakvu optiku u ladici koja još drži končanicu, s 25,4mm tijelom, pa da ju stavimo i probamo pušku koliku grupu pravi. Već sam dogovorio s prijateljem da bi smo u Karlovac na strelište (u Zagrebu sam, a koliko znam, nema otvoreno strelište 100m) kad ova prokleta paqndemija popusti. Zapravo, imam na ČZ 527-223 2-7x32 Redfield, ali je ta upucana da tuče ko laser, pa mi se to ne mili dirati.
A nego čiji nego kineski, eventualno može bit Filipini , no velika većina svih optika je kineska . Mogu kinezi napravit dobro i kvalitetno no cjena će ti reć sve , nema baš kod optika jako jeftinih i dobrih , ne postoje.Pa samo najskuplji i možda zaboravi sam točno po rangu do njih Vorteksi su kineski . Pogledaj optike na Optics Trade pa ćeš vidit u podacima da je glavnina robe Kina.Onty wrote:Hvala! Sad se sjećam. Prvih puta sam probao otvoriti pa nije išlo, te sam odustao i poslije zaboravio.Mirok wrote:Onty,pa imaš optiku Pro Lux sa tobusom 1',pogledaj u Lapisu,kako sam ti napisao i ta je 1,5 -6x42 CE.
Pretpostavljam da je kineski. Ima li itko ikakvog iskustva s tom optikom?
Zaboravih, Vrapčanski potok https://www.google.com/maps/place/Zagre ... 15.9819189 . Odmakni pa ćeš vidjeti gdje je.
Primary Arms radi jako čiste i dobre optike za više nego povoljnu cijenu. Veličine, promjeri, konačnice, uvećanja, osvjetljene... ima od 150 pa do 1500 eura i više raspon. Vortex je već stepenica iznad sa svojim modelima, a sukladno tome je i cijena. Peoples Republic of China ili ti ga PRC je sve više manje hehe
Pogledao sam opet baze nosača, ovdje su dimenzije, udaljenosti vijaka:

Ako ste u prilici, i imate instalirane optike na vašim mauzerkama M48 i M67, molio bih vas da pogledajte koliko ove dimenzije odgovaraju. Hvala.

Ako ste u prilici, i imate instalirane optike na vašim mauzerkama M48 i M67, molio bih vas da pogledajte koliko ove dimenzije odgovaraju. Hvala.
- istra champion
- Cinker - bojna

Dimenzije su ti standardne 
SCORE:303 COMPETITION/209MEDAL; 121 GOLD 61 SILVER 27 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
Odgovaraju i na M70 su te dimenzije , to znači da nije niko u kućnoj radinosti petljao i izrađivaoi navoje.Onty wrote:Pogledao sam opet baze nosača, ovdje su dimenzije, udaljenosti vijaka:
HVALA DEČKI, već sam brinuo. Naime, to je bilo rađeno malo sa strane, dao sam ju još 70-tih Vladi u nekadašnjem Lovcu u Varšavskoj. Mislim da je na njoj radio netko iz Lovca u Teslinoj, pretpostavljam onaj dragi puškar Dragec ili netko od njegovih. Mlad je umro, tako mi je žao bilo čovjeka. Nisam mogao vjerovati kad sam saznao.
Inače, za vas mlade, koji to niste mogli vidjeti, Lovac u Vrašavskoj je bio praznik za oči. Lijepi ormari i pultevi od solidne hrastovine, s velikim staklima, sve obloženo zelenom čohom. Poslovođa uglađen gospodin, uvijek u svečanom zelenom lovačkom odijelu. Kad uđeš unutra ko, da si ušao u lovački raj. Nekih godina kasnije, stari interijer otišao, trgovina proširena, ali do bola neukusno, bezlično, bez iti malo duha i stila, hladna neonska svjetla, sivi laminat, plastika i zidovi, atmosfera ko u hladnjači.
Inače, za vas mlade, koji to niste mogli vidjeti, Lovac u Vrašavskoj je bio praznik za oči. Lijepi ormari i pultevi od solidne hrastovine, s velikim staklima, sve obloženo zelenom čohom. Poslovođa uglađen gospodin, uvijek u svečanom zelenom lovačkom odijelu. Kad uđeš unutra ko, da si ušao u lovački raj. Nekih godina kasnije, stari interijer otišao, trgovina proširena, ali do bola neukusno, bezlično, bez iti malo duha i stila, hladna neonska svjetla, sivi laminat, plastika i zidovi, atmosfera ko u hladnjači.
U Lovcu je meni jedan onda stari puškar na M85 223 cal montirao EAW švenk montažu . To je bilo nekoliko godina prije Domovinskog rata . Posao odrađen visokoprofesionalno , uz pušku dobio sa računom i metu sa upucavanja , tako da je bilo ko da si odnio u Ferlach.Onty wrote:HVALA DEČKI, već sam brinuo. Naime, to je bilo rađeno malo sa strane, dao sam ju još 70-tih Vladi u nekadašnjem Lovcu u Varšavskoj. Mislim da je na njoj radio netko iz Lovca u Teslinoj, pretpostavljam onaj dragi puškar Dragec ili netko od njegovih. Mlad je umro, tako mi je žao bilo čovjeka. Nisam mogao vjerovati kad sam saznao.