AK-47; savijanje cijevi kod opaljivanja

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: AK-47; savijanje cijevi kod opaljivanja

Post by IB43 » 29 Sep 2020, 11:11

Stop pinovi. Ako se mogu izbušiti rupe za njih ili su već tvornički tu (ja ih imam)

Ja sam uzeo Contessa šinu sa 2 stop pina pravljenu točno za pušku koju imam (pinovi savršeno usjedaju). Tako da sile (trzaj) preuzimaju pinovi, a ne vijci. Vijci (6 komada) samo to drže na mjestu. Vijci imaju konusnu glavu, tako da se sami zakoče i ne budu lagani za popustiti. Konusi tkđ. centriraju nosač sa cijevi i sve bude savršeno u centru (provjereno laserom)

Površina je već bila tvornički brušena (nema brunaže), samo je trebalo dobro odmastiti i provjeriti nasjedanje sa prussian blue. Stavio sam ljepilo, ne radi boljeg držanja, nego kao zaštitni sloj od korozije.

Na to ide Era-Tac jednodijelni podesivi nosač (0-70 MOA), tako da se nagib može promijeniti bez zamijene dijelova i skidanja optike sa puške.
Ako koga zanima, 3 su stvari bitne za ovu montažu.

1. Postavi optiku visoko, meni ne smeta. Ali tko voli što niže, dobro je znati.
2. Kod svake promijene nagiba, nosač se mora popustiti i ponovo provjeriti upucanost optike. Ovo za mene nije mana, jer upravo ovo eliminira bilo kakve zračnosti i pomake usljed trzaja. Upravo od čega pate podesivi nosači koji mijenjaju nagib "u letu" (a nakon više stotina metaka).
3. Ovo ne piše u manualu. Kada se mjenja nagib, osiguravajuće vijke treba zatezati u što vise koraka (ja radim 4 koraka, 3,6,9,12 Nm). Ovo eliminira bilo kakav horizontalni pomak, upucanost ostaje ista i optika bude savršeno u centru sa cijevi (provjereno na ogledalu).

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 29 Sep 2020, 11:34

AK-47. Savijanje cijevi izaziva glava cilindra. Kada plinovi pod tlakom prođu kroz rupu i uđu u prostor između klipa i glave cilindra. Stvara se sila na klip (tlak/površina) ali i na glavu cilindra, i to jednaka sila jer su površine skoro pa jednake.
Glava je postavljena visoko (poluga) i to stvara moment na cijev. A kako je sve to skupa pri kraju cijevi (još veća poluga) za rezultat se dobije savijanje cijevi kakvo se vidi na videu.
Ovo je poznata mana AK-47, koja može umanjiti preciznost.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 29 Sep 2020, 13:37

Onty wrote:
AR15 fan wrote:Ne bi pri jednom opaljenju, ali kod brzometne ili automatske paljbe naprezanje materijala pod vibracijama bi napravilo svoje. Onty koji to AK imaš da ti je neprecizan odnosno puno neprecizniji od papovke? Ja i Jonnyboyy imamo sasvim druga iskustva gdje je AK ovisno o strijelcu kao ili precizniji od papovke...barem kada je u pitanju poljski ili ruski... e sad ako imaš SDM ili ako govorimo o isluženim vojnim AKovima u HV-u onda ću potpisati svaki dani za ove HV-ove da su neprecizniji jer su potrošeni do bola...
Pucao sam obje prije DR, kad sam odgulio par dana više od 11 mjeseci. Nisu bile nove, ali su bile u relativno dobrom stanju.
Mirok wrote:Što se oružja JNA tiće,papovka je sigurno preciznija,iz vlastitog i iskustva drugih govorim.
To smo svi primjetili.
Nije problem da bi papovka bila nepreczina puška, pa pametnomm dosta kad se s njom XY desetljeća puca državno, u onom vremenu republičko ili međurepubličko prvenstvo. Niti je realno da bi se skupilo na istom mjestu broj komada i papovki i AK da se isproba. Najbolje što se može izvesti je primjerak od svake, što po meni ne bi trebalo raditi razliku pošto johhnyboyy ima primjerak sa novom tvorničkom cijevi, jedino što ima bedding kundaka, podesivi okidač...

Isto streljivo se može osigurati za obje...a vjerujem da bi našli još nekoga za taj dan da bude veći uzorak strijelaca... ili papovki barem...

A što se tiče ročne vojske, to si gulio pred XY godina dok su AKovi stvarno bili u boljem stanju.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 29 Sep 2020, 13:46

Mike_Torello wrote:
Onty wrote:
Mike_Torello wrote:vidis da se to događa i kod prilicno precizne puske Accuracy International AS50
https://www.youtube.com/watch?v=s5pVya7eask
Nevjerovatno! Naročito kad vidim kako postolje durbina i sam durbin "plešu". Nije ni čude što vijci što drže postolje na kićištu koji put popuste. Zato, ako izuzmemo Suhl postolja, ona na Zbrojovki, Rugeru, a naročito na Sako, su prava stvar, jedan veliki potencijalni problem manje. Također, vidio sam prstenove za durbin za Sako, imaju plastični sferični uložak tako da ako prstenovi nisu u potpunosti u istom pravcu, to ne igra ulogu. Ne treba honovati ili razvrtanjem poravnavati otvore nosača.
zato meni nije jasno zasto ekipa koristi "offset" nosace za optike tamo gdje imaju pun rail... radi se samo dodatna nepotrebna "poluga" na nosac i sinu... jasna mi je upotreba offset nosaca na AR platformama kad zele zadrzati prihvat samo na "upper" dijelu, da ne prelazi na rail od stitnika cijevi, ili na sirokokutnim optikama kad ju zele smjestiti sto nize... ali na puskama gdje imas puni cvrsti rail mi nije jasno...
Po pitanju AR platforme...treba uzeti u obzir relativno kratko tijelo same puške a i eye relief kod optike... tijelo puške ti maltare bude pod okom, a optika treba imati odstojanje recimo 5 ili 6 cm od oka...

Po pitanju AK platforme...ista stvar, samo što se do prije koju godinu i ZenitCo B-33 poklopca sanduka nije bilo pravog rješenja kako učvrstiti dovoljno sami poklopac da drži zero. Ili je trebalo micati mehanički ciljnik ili je nosač bio integriran u poklopac cijevi povratnih plinova ili iznad nje pa se sve opet svodilo da ima lufta i izloženo je vibracijama više...

Bočni nosač kod AK je uveden na osnovu Dragunova, zadržao je blago lijevu poziciju što je favoriziralo samo dešnjake kod pucanja.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 29 Sep 2020, 13:54

IB43 wrote:AK-47. Savijanje cijevi izaziva glava cilindra. Kada plinovi pod tlakom prođu kroz rupu i uđu u prostor između klipa i glave cilindra. Stvara se sila na klip (tlak/površina) ali i na glavu cilindra, i to jednaka sila jer su površine skoro pa jednake.
Glava je postavljena visoko (poluga) i to stvara moment na cijev. A kako je sve to skupa pri kraju cijevi (još veća poluga) za rezultat se dobije savijanje cijevi kakvo se vidi na videu.
Ovo je poznata mana AK-47, koja može umanjiti preciznost.
To što ti pišeš nije tehnički točno opisano, ali misliš na dobru stvar...zatvarač i klip kao jedan komad koji se kreće imaju veliku masu koja se prvo pokreće prema unazad da odbravi i izbaci praznu čahuru gdje se usporava i prenosi vibraciju kroz kundak u rame strijelca, pa ta ista masa kreće prema naprijed da ponese novi metak i zabravi akciju. Tako da kada se prvo uzme početni trzaj od opaljenja, pa dodatni trzaj od akcije, to bude malo problem.

Zato postoji podesivi plinski blok ili klip da se smanji trzaj, druge opruge koje bolje balansiraju usporavanje zatvarača, plinske kočnice da kompenziraju trzaj od plinova nastalih sagorjevanjem baruta...

AK 7.62x39 može pucati glatko kao 5.56x45 AR-15 sa 510 mm cijevi.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 29 Sep 2020, 14:19

Govorimo o različitim problemima. Ja sam opisao savijanje cijevi. Ti si opisao momentet zanošenja gore pri automatskoj paljbi, klip je iznad osi cijevi i to je ono što stvara taj moment zanošenja gore.

AK platforma se da poboljšati, u to nema sumnje. Ali poanta te platforme nije u preciznosti i performansama. Nego u jednostavnoj, jeftinoj proizvodnji. Jednostavnoj primjeni i visokoj pouzdanosti. To je ono što tu platformi drži u upotrebi preko pola stoljeća i ide dalje.
Nitko ga zapravo ni ne želi poboljšati, već je savršen za ono što mu je osnovna namjena = masovno, jednostavno, osnovno pješačko oružje, upotrebljivo u svim uvjetima, terenima... za širok opseg ciljeva. Zadovoljavajuće preciznosti, u skladu sa veličinom i udaljenošću cilja.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 29 Sep 2020, 16:09

Ja sam više puta pucao iz puškomitraljeza na AK platformi , sad da ga jebeš ne znam jeli M72 ili nešto tako. Uglavnom dugačka i puno masivnija cjev radi to da je puno ,puno ugodnije za pucati . No naravno znatno je teži jer sama cjev em što je dosta duža em je deblja pa nožice napred tako da je dosta teži . Ko ga je vidio ili pucao iz njega zna i da ima ona rebra za hlađenje iza blizu ležišta metka gdje su predpostavljam najveće temperature pri rafalnoj paljbi.Meni se je puno dopadao i uvjek sam zamišljao kako doći do njegove cjevi jer je jedna od opcija da su ljudi koji su je se dokopali pripasivali i stavljali u sanduke od Manlicher Carcano talijanske vojničke puške . Naravno postupak je sličan ko cjev od M53 na M48 , malo stručnog rada i to je to .
Uglavnom karabini su siguran sam bolji nego tvornički M85 cal 7,62 -39. Naravno to se radilo u ratno doba , danas bi ostao bez oružja i završio u zatvoru.
Eto tako i mi stariji smo nekog vraga probali a samo dance čaure zahvata ljepo Carcanov zatvarač pa se da dosta jednostavno rješit.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 29 Sep 2020, 17:32

M72, točno (mi smo ga zvali PM). Tukao sam i ja iz njega, nisam baš toliko mlad.

Dobra je platforma AK. Mislim da smo mi prešli na 5.56 više radi usklađivanja sa NATO standardom nego što je HV bila nezadovoljna sa AK.
Ove nabrojane mane (uz veće zračnosti) je upravo ono što AK čini tako izdržljivim i pouzdanim. Taj klip gura i blato i prašinu, led... sve.

Zapadna oprema je razvikana, ali ima i istočna svojih pluseva. Pogotovo kada je izdržljivost u pitanju.

Bio je na Zemuniku u centru za obuku jedan GŠ-23 ("Gešo" top za MiG-21). Pazi ovo, skinut sa oborenog MiGa, potrošen, sastavlja se velikom macom i radi. Stvarno radi i za nevolju bi se dalo i upotrijebiti. To je istok.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 29 Sep 2020, 19:22

Potpuno toćno!
A sve ostalo je vaga između koncepata i njihovih pluseva i minusa.
Pokušava se naći optimalno.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 29 Sep 2020, 19:23

Istočna čitaj Ruska filozofija izrade vojnog oružja je upravo ono što se od vojnog oružja traži . Znači jednostavnost izrade , samim tim i mala cjena a robusnost mora biti na prvom mjestu . To se odnosi i na teška oružja a na osnovno pješačko naoružanje da se ne govori. Pa ne znam jeli podatak točan no mislim da je Kalaša izrađeno oko 60 miliona , ja osobno vjerujem i puno više jer je njihov rezervni sastav praktički neograničen . Nije to bez veze da se je loše pokazao već bi se mjenjala osnovna konstrukcija. Nikad njih ni kod čega nije zabrinjavala ergonomija, ljepota izrade i slične gluposti koje kod vojnih sredstava ne trebaju . A kod automatskog oružja gdje je bitan volumen vatre a ne koliko moa radi grupe pogotovo , svaki će bit dovoljno precizan koliko za neukog vojnika i mobiliziranog seljaka treba.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 29 Sep 2020, 19:29

To ti je kao Lada Niva,kakva je takva je,ali ide gdje mnogi terenci ne idu!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 29 Sep 2020, 19:40

AR15 fan wrote:
Mike_Torello wrote:zato meni nije jasno zasto ekipa koristi "offset" nosace za optike tamo gdje imaju pun rail... radi se samo dodatna nepotrebna "poluga" na nosac i sinu... jasna mi je upotreba offset nosaca na AR platformama kad zele zadrzati prihvat samo na "upper" dijelu, da ne prelazi na rail od stitnika cijevi, ili na sirokokutnim optikama kad ju zele smjestiti sto nize... ali na puskama gdje imas puni cvrsti rail mi nije jasno...
Po pitanju AR platforme...treba uzeti u obzir relativno kratko tijelo same puške a i eye relief kod optike... tijelo puške ti maltare bude pod okom, a optika treba imati odstojanje recimo 5 ili 6 cm od oka...
znam ja zasto je offset nosac na AR platformi, na kraju krajeva za nju je i dizajniran da ostane samo u podrucju uppera a ne prelazi na shroud ili kak' se vec naziva stitnik cijevi...

(no i prethodno za optike za lovacke puske samo offset u suprotnom smjeru)
drilin-merkel-suhl-16-16-7-65r-slika-137393185.jpg
drilin-merkel-suhl-16-16-7-65r-slika-137393185.jpg (5.65 KiB) Viewed 478 times
samo ne znam zasto je na platformama sa punim railom gdje ima mjesta za jedan i pol nosac...
Po pitanju AK platforme...ista stvar, samo što se do prije koju godinu i ZenitCo B-33 poklopca sanduka nije bilo pravog rješenja kako učvrstiti dovoljno sami poklopac da drži zero. Ili je trebalo micati mehanički ciljnik ili je nosač bio integriran u poklopac cijevi povratnih plinova ili iznad nje pa se sve opet svodilo da ima lufta i izloženo je vibracijama više...
skeptican sam prema railovima na poklopcu zatvaraca kod AK platforme... ono sto sam ja vidio nije uljevalo povjerenje, cak ni u slucaju papovke koja ima glodani poklopac a ne od presanog lima... u tim slucajevima sam skloniji vjerovati bocnoj montazi na sanduk.
Bočni nosač kod AK je uveden na osnovu Dragunova, zadržao je blago lijevu poziciju što je favoriziralo samo dešnjake kod pucanja.
ljevak sam, to je moja "svakodnevna borba"... kao i kod karabina... al naucio sam se repetirati i lijevom i desnom rukom, ovisno ima li optike ili nema, i koji je stav...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 29 Sep 2020, 22:47

Mirok wrote:To ti je kao Lada Niva,kakva je takva je,ali ide gdje mnogi terenci ne idu!
Odlična usporedba.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 30 Sep 2020, 23:44

za nekog ko nebrine o izgledu i ergonomiji napravili su jednu od najljepših pušaka na svjetu. a i lada niva mi je sasvim ok auto izgledom.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 01 Oct 2020, 11:55

Stavljanje nosača za optiku na poklopac od papovke je najveća glupost koja se može napraviti. Čak nisam ni za onu shemu bušenja tijela puške i dodavanja vanjske šine za montažu, a bome ni za varenje. Na AK to dolazi tvornički, poklopac se može zamjeniti jer ima i tvornički i komercijalno napravljeni. PAP treba ostaviti kakav je, eventualno ako netko baš voli polimer pa stavi onaj polimerni kundak za koji i dalje tvrdim da je smeće kada je u pitanju yugo PAP pa onda gurne neki red dot naprijed ili scout optiku.

M72 je zvjerka ali potkapacitiran po pitanju municije. Standard na svim prikazima koje sam vidio je 30 metaka kao i kod standardnog AK. Ne vidim smisla težine i cijevi kad si jedini u desetini koji ga nosi, imaš ajde možda 7 spremnika, svi ostali VHSice i 5.56x45. Da se nosi 10tak spremnika, pa još netko dodatne spremnike da ti možeš tu deblju i težu cijev iskoristiti...

Američki Marinski korpus je napravio dobar posao... uzeli su postojeći H&K 416, napravili preinake s debljom i dužom cijevi, koristi iste spremnike i streljivo, može se ponašati kao jurišna puška, kao laka strojnica i kao precizna puška ili ti ga DMR. Nije najbolji u ni jednom, ali pruža solidne do vrlo dobre performanse u sve troje.

Po jedan M27 IAR po vatrenom timu od 4 čovjeka i jedan M249 SAW po desetini. Isto bi se dalo napraviti i kod nas, samo bi trebalo naći adekvatnu pušku da zamjeni M72, a da to nije M249 SAW. Konstrukcijski prilagoditi VHS-2 da prima deblju cijev, napraviti malo duži spremnik za recimo 45 metaka i voila.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 01 Oct 2020, 12:01

Govorilo se da se kreće sa proizvodnjom Minimija.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 02 Oct 2020, 15:00

AR15 fan wrote:Stavljanje nosača za optiku na poklopac od papovke je najveća glupost koja se može napraviti. Čak nisam ni za onu shemu bušenja tijela puške i dodavanja vanjske šine za montažu, a bome ni za varenje. Na AK to dolazi tvornički, poklopac se može zamjeniti jer ima i tvornički i komercijalno napravljeni. PAP treba ostaviti kakav je, eventualno ako netko baš voli polimer pa stavi onaj polimerni kundak za koji i dalje tvrdim da je smeće kada je u pitanju yugo PAP pa onda gurne neki red dot naprijed ili scout optiku.
ne vidim problem u stavljanju optike na papovku. Meni konkretno ova prerada izgleda odlicno i vrlo upotrebljivo (ima bocnu montazu optike, ne na poklopcu, i deflektor cahura)
targetsks1.jpg
targetsks2.jpg
M72 je zvjerka ali potkapacitiran po pitanju municije. Standard na svim prikazima koje sam vidio je 30 metaka kao i kod standardnog AK. Ne vidim smisla težine i cijevi kad si jedini u desetini koji ga nosi, imaš ajde možda 7 spremnika, svi ostali VHSice i 5.56x45. Da se nosi 10tak spremnika, pa još netko dodatne spremnike da ti možeš tu deblju i težu cijev iskoristiti...
ako su britanci mogli svoj SA80 napraviti u SA80/L86 LSW, ne vidim neki poseban problem da se to napravi i od VHS2
L85.JPG
L86_LSW.JPG
Američki Marinski korpus je napravio dobar posao... uzeli su postojeći H&K 416, napravili preinake s debljom i dužom cijevi, koristi iste spremnike i streljivo, može se ponašati kao jurišna puška, kao laka strojnica i kao precizna puška ili ti ga DMR. Nije najbolji u ni jednom, ali pruža solidne do vrlo dobre performanse u sve troje.
upravo to...
Po jedan M27 IAR po vatrenom timu od 4 čovjeka i jedan M249 SAW po desetini. Isto bi se dalo napraviti i kod nas, samo bi trebalo naći adekvatnu pušku da zamjeni M72, a da to nije M249 SAW. Konstrukcijski prilagoditi VHS-2 da prima deblju cijev, napraviti malo duži spremnik za recimo 45 metaka i voila.
kao sto sam gore spomenuo :D
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 3 times

Post by Darko11 » 02 Oct 2020, 18:35

Ne vidim cemu cudjenje oko titranja usta cijevi pri opaljenju, i kakve to veze ima sa gasnim cilindrom?To se dogadja kod svakog oruzja.To je izmedju ostalog razlog zasto su debele cijevi na preciznim match puskama, ili snajperskim puskama.Upravo da se smanji to titranje.Vjerujem da vam je i poznato da je kod svake precizne puske potrebno racunati valnu duzinu vibracija cijevi,tako da duzina nije bezveze odredjena, nego se usta cijevi nalaze tocno na mijestu gdje je titranje u dnu vala,tj gdje je najmanje.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 02 Oct 2020, 23:13

Darko11 wrote:Ne vidim cemu cudjenje oko titranja usta cijevi pri opaljenju, i kakve to veze ima sa gasnim cilindrom?To se dogadja kod svakog oruzja.To je izmedju ostalog razlog zasto su debele cijevi na preciznim match puskama, ili snajperskim puskama.Upravo da se smanji to titranje.Vjerujem da vam je i poznato da je kod svake precizne puske potrebno racunati valnu duzinu vibracija cijevi,tako da duzina nije bezveze odredjena, nego se usta cijevi nalaze tocno na mijestu gdje je titranje u dnu vala,tj gdje je najmanje.
Potpisujem. Opisano savršeno, inženjerski, sa iskustvom.

Odmah se sjetim jednog od projekata na faksu ove godine. Svi su uzeli titranje užeta i sličnih mainstream gluposti, ja sam parametre prilagodio titranju cijevi na AK-47. Bilo je dosta banalno na oči, ali iza toga je stajao programski kod i matematika. Ponešto sam u tom periodu i naučio o dinamici cijevi na oružju. Jako, jako zanimljiva tematika.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 03 Oct 2020, 00:38

Darko11 wrote:Ne vidim cemu cudjenje oko titranja usta cijevi pri opaljenju, i kakve to veze ima sa gasnim cilindrom?To se dogadja kod svakog oruzja.To je izmedju ostalog razlog zasto su debele cijevi na preciznim match puskama, ili snajperskim puskama.Upravo da se smanji to titranje.Vjerujem da vam je i poznato da je kod svake precizne puske potrebno racunati valnu duzinu vibracija cijevi,tako da duzina nije bezveze odredjena, nego se usta cijevi nalaze tocno na mijestu gdje je titranje u dnu vala,tj gdje je najmanje.
a ako nije moguce podesavati duljinu cijevi, postoji i ova naprava
https://www.google.com/search?q=Winches ... 63&bih=908

Post Reply