izmjene ZOO, i novi pravilnik o strelistima

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Re: izmjene ZOO, i novi pravilnik o strelistima

Post by timmy75 » 03 Sep 2020, 12:55

Da se vratimo na temu iz naslova:
Prema mojim saznanjima čeka se saborska implementacija izmjena zakona o eksplozivnim tvarima koji je prošao e-savjetovanja još u veljači. Zašto to nije odrađeno, ne znam. Vjerojatno korona i izbori.
Nakon toga pravilnik o civilnim strelištima koji imamo u radnoj verziji bi postao aktualan, po procjeni iz MUP-a, radi se o vremenskom razdoblju od oko 6 mjeseci od sada.
Put your money where your mouth is.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 03 Sep 2020, 13:59

Sa e-savjetovanja:
https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainS ... tyId=13166

Za strelista je vezana korekcija clanka 78:
Attachments
78 a 78 b.jpg
78 c 78 d.jpg
78 e 78 f.jpg
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 May 2021, 22:53

https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainS ... tyId=16564

13.05.2021 javna rasprava otvorena za pravilnik o civilnim strelistima.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 15 May 2021, 11:45

Kao i uvijek. Nakon što pročitam neki zakon. Ostanem zbunjen i manje znam nego prije čitanja. :) Srećom nisam odabrao pravo za struku, baš me ne ide.

Idemo redom.

Članak 1, stavak 2 je jasno definirao što se smije koristiti na streljani, i to je dobro.
Ali tu je članak 29, koji oružje kategorije C svrstava u istu kategoriju poput vatrenog oružja, što se tiče sigurnosnih mjera. Sa jedne strane je OK, da je to sada nedvosmisleno napisano (a bilo je praktički tako i ranije). Ali bojim se da bi to mogao biti i zadnji čavao u lijesu field targeta i sličnih disciplina oružjem C kategorije.

Članak 4 mi nije jasan. Što to znači?
Službenik streljane, kluba, udruge.... mora biti stalno prisutan.
Ili će svaki od nas (kao član kluba, udruge...) Potpisati izjavu o odgovornosti.

Vidim da su uveli i mogućnost privremenog strelišta bez nasipa, samo za natjecanja. Ali mora biti ograđeno u polukrugu 5% većim od maksimalnog dometa, sa stražarima. Članak 10. Ovo je i za zračnice, jako velika površina. Field target?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 16 May 2021, 06:21

IB43 wrote: Članak 4 mi nije jasan. Što to znači?
Službenik streljane, kluba, udruge.... mora biti stalno prisutan.
Ili će svaki od nas (kao član kluba, udruge...) Potpisati izjavu o odgovornosti.
Klub ili udruga ce definirati, osobu (ili vise njih) odgovornu za vjezbe gadjanja.
Mislim da je ovo zamisljeno ako udruga ima vlastito mjesto za vjezbe gadjanja, da se postavi odgovornost na nekog ko je voditelj.

Na civilnom strelistu ce i tako biti (proefesionlani) voditelj strelista, koji ce gadjanje imati pod nadzorom.
Turn better into best!

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 16 May 2021, 10:13

Kada sam bolje razmislio. Da, i meni se tako čini. Cilj bi bio da strelište nije bez nadzora (npr. strelište lovačkog društva). Na civilnim streljanama se ovo ionako provodi i bez članka 4 i novih zakona.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 27 May 2021, 15:59

Ovo mi djeluje kao sjajna novost i ono što se čekalo. Da se može vježbati i na drugim mjestima, a ne samo na ovih nekoliko službenih streljana.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 27 May 2021, 20:17

Traze uzvisinu 25% od ukupne duzine strelista.
Za 100 metara, to je nasip 25 metara visine.
Nemoj mislit da je to bas samo tako jednostavno, za vjezbe gadjanja.
Turn better into best!

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 27 May 2021, 20:56

Meanwhile in Švicarska: https://www.youtube.com/watch?v=r5capbhKlVA

Puca se preko ceste.

Riga mi se od ove države.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 27 May 2021, 21:07

johnnyboyy1711 wrote:Meanwhile in Švicarska: https://www.youtube.com/watch?v=r5capbhKlVA

Puca se preko ceste.

Ja bih preporucio da odes na esavjetovanje i napises svoje argumemenitrane i artikulirane komentare, o tome kako bi prilagodio pravilnik.
Nemoj mislit da tvoje misljenje ne vrijedi.

Ako pogledas prethodne primjere e savjetovanja, prosjek je da se prihvati oko 50% komentara, koji su argumentirani, razboriti i primjerno napisani.
Turn better into best!

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 27 May 2021, 22:06

jolly wrote:
johnnyboyy1711 wrote:Meanwhile in Švicarska: https://www.youtube.com/watch?v=r5capbhKlVA

Puca se preko ceste.

Ja bih preporucio da odes na esavjetovanje i napises svoje argumemenitrane i artikulirane komentare, o tome kako bi prilagodio pravilnik.
Nemoj mislit da tvoje misljenje ne vrijedi.

Ako pogledas prethodne primjere e savjetovanja, prosjek je da se prihvati oko 50% komentara, koji su argumentirani, razboriti i primjerno napisani.
Budite sigurni da hoću.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 27 May 2021, 22:14

Puca se preko ceste.

I sve funkcionira!
I nitko nije ugrožen, "uznemiren".........
A kako se to radi kod nas...nije to slučajno !

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 28 May 2021, 12:13

jolly wrote:Traze uzvisinu 25% od ukupne duzine strelista.
Malo mi se to čini previše. 25 metara je visina osmerokatnice. Po toj matematici, za 300 metara ti treba nasip od 75 metara visine a to može biti samo podnožje planine, nikakva umjetna tvorevina.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 28 May 2021, 12:53

Naravno. Napisi im argumentirani komentar.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 31 May 2021, 06:45

samoborac wrote:
jolly wrote:Traze uzvisinu 25% od ukupne duzine strelista.
Malo mi se to čini previše. 25 metara je visina osmerokatnice. Po toj matematici, za 300 metara ti treba nasip od 75 metara visine a to može biti samo podnožje planine, nikakva umjetna tvorevina.
Zamisljeno je ocito (kako su i sugerirali), galerije napustenih rudarskih iskopa, ili kamenoloma.
Ali treba naci nacina za drugacije opcije uz dodatne mjere sigurnosti, kad govorimo za mjesta za vjezbe gadjanja za pusku.
Jer u tom slucaju ce brojna lovacka drustva ostati i bez postojecih mjesta za vjezbe gadjanja, po meni.
Turn better into best!

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 31 May 2021, 09:30

https://www.energy.gov/sites/prod/files ... iteria.pdf

Ovih 25% je vrlo slično kutu od 15 stupnjeva koji se propisuje u SAD.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 31 May 2021, 10:28

To se odnosi (tih 15 stupnjeva) na streljane.
Dakle, na odredjene objekte za natejcanja, treninge i vjezbe gadjanja.

Za razliku od tog, mi ovdje govorimo, sad, o "mjestu predvidjenom za vjezbe gadjanja". Ovo nije bilo prije definirano zakonom, i sad kod nas u prijedlogu traze 25% visine u odnosu na duzinu streljacke linije. Takvih prirodnih mjesta ima vrlo malo.

U americi, za gadjanje na javnom prostoru, public land, (kao ekvivalent mjesta za vjezbe gadjanja) nacelno traze da se postuju 4 pravila Jeff Coopera, ali detalji variraju od savezne drzave do drzave, ili pak od okruga do okruga (county)

Primjer:
https://cpw.state.co.us/thingstodo/Page ... cLand.aspx

Da bi se vjezbalo gadjanje na public land, ili javnom zemjistu, iz gornjeg primjera, mora se zadovoljiti slijedece uvjete:

- 150 metara od najblize zgrade, kampa, satora, i slicno.
- zadovoljavajuci grudobran, backstop, ali ne odredjen visinom. (osim sto mora biti malo iznad mete)
- meta mora biti ispod grudobrana
- U svakom trenutku kontrolirati status strelista- cold and hot range, znaci kontrola gadjanja, kad se gadja i kad se oruzje odlaze prazne (implicira voditelja gadjanja)
- pokupiti smece

Ako govorimo o streljanama, o tome se zaista malo zna u Hrvatskoj, svak ko bi zelio pucati, ima neko misljenje, ali zaista se o tome malo zna.
Streljana, kao sportski objekt, mora zadovoljiti minimum sigurnosnih (balistickih) pravila koje propisuje postojeci, a uskoro i novi pravilnik o strelistima.
Uz ovo, mora zadovoljiti sve zakone o gradnji, od gradjevinske dozvole, prikljucke struje, vode i ostalo, kao i protupozarne zastite. (ovaj dio se uopce ne spominje u pravilniku u strelistima, i prosjecni laik se lako prevari, da mu mozda aparat za gasenje pozara, ili hidrant nece trebati na strelistu, medjutim nije tako).
Samim time ovo je vrlo skupa investicija, i tesko isplativa.

Da bi streljana, bila cim vise isplativa, ona bi morala ispunjavati uvjete pojedinih sportskih orhganizacija, koji su jos vislji od minimalnih uvjeta koje propisuju nasi pravilnici.
Na primjer, ISSF streljana je posebna kategorija, prema ISSF medjunarodnoj organiziaciji.
Uvejti za ISSF strelista:
https://cpw.state.co.us/thingstodo/Page ... cLand.aspx

ISSF streljana - Mora imati odredjeni broj linija, odvojeno streliste za ispaljivanje za zagrijavanje cijevi, saniterije, prsotor za oruzje, svlacionice, mislim cak i prostor za sponzore, itd itd...
Ako bi takva streljana imala tehnicke uvjete za barem 4 ISSF discipline, onda bi bila zanimljiva za organizaciju medjunarodnih ISSF natjecanja, a osim tog bila bi zanimljiva za pripreme raznih ekipa u pripremnom perioodu a velika natjecanja. (impicira razvoj sportskog turizma)
A ako ti dodju takve ekipe na pripreme, na primjer u post sezoni, onda govorimo o odredjenom broju nocenja, ugostiteljstvu, itd...
Kod nas ISSF streljana ima u Osijeku, i prihvatljiva na vrapcanskom potoku sa vrlo ogranicenim pristupom po terminima za sportase.
Evo, primjer nacionalne ekipe na gostovanju, za pripreme, (sportski turizam) malo popracena vijest.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... o-15070669

Ako napravis ISSF streljanu, recimo, samo za pistolj 25 metara.
Velika natjecanja sa vise disciplina se tu nece odrzavati a za jednu disciplinu se nece jednostavno desiti. (upitna investicija)

Ako govorimo o prakticnom streljastvu, IPSC, ili pak IDPA, opet je uvjet da se u ovisnosti o sankcioniranom nivou natjecanja, level 1, 2, 3, 4, itd - mora imati odredjeni broj boxova. Mislim 14 boxova za level 3. (nek me neko ispravi ako grijesim)
A da bi ga dignuo na level 4 ili vise (medjunarodno) do 18 ili 20 boxova.
Nasuprto tome, za vjezbe gadjanja prakticnog strelkjastva, svaki klub prakticnog streljastva bi bio zadovoljan da ima vec dva boxa gdje moze trenirati. Realnost diktira da budemo zadovoljni sa manjim, a to je opet mjesto za vjezbe gadjanja
Itd itd

Poanta je slijedeca, :
Za cim jeftinije proci, za namjenu za vjezbe i trening, mjesto za vjezbe gadjanja, odrediti uz realisticne uvjete da bi se to moglo realizirati, kako pojedinci, tako i klubovi ili drustva.

Streljane kao objekti, su vec skupa investicija, ali kad se ide u planiranje projekta, treba imati na umu cim vise disciplina da se omoguce kroz tehnicke uvjete za razne sportske organizacije. Tehnicki, svaka disciplina je druga prica da se izvede streliste, i povecava troskove jako.

Zato bi trebalo pojednostaviti registraciju mjesta za vjezbe gadanja, da to pojedinci, klubovi, drustva ili udruge, ili pravne osobe koje izvode obuku (lovacke skole, obuka zastitara), mogu jednostavno ovo rjesiti. A projekte velikih streljana razvijati prema mogucnostima, i potrebama lokalne samouprave i investitorima.

Idealno bi bilo - streljacko sportski centar, (za sve) pa da se ima za ISSF, za long range, letece mete, i prakticno strelkastvo. Ali to kosta.
Primjer projekta (koji sumnja mda ce se ikad realizirati je sportski streljacki centar na grobniku) - pogledaj preliminarni troskovnik projekta.

Poveznica u nastavku

https://www2.pgz.hr/doc/kolegij-zupana/ ... TOCKA4.pdf
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 31 May 2021, 12:10

Primjer za IPSC:
https://www.ipsc.org/matches/ratings.php

Da se nadovezem na prethodno, racionalizacija investicije, dakle kroz primjer strelista ili mjesta za vjezbe za IPSC.
Za level 4, IPSC match, trazi se 24 stage-a.

Level 4 je kontientalni medjunarodni match.
Za tako nesto je dovoljno imati jedan poligon u drzavi.
(ali treba ga sagraditi)

Level 3 je regionalni match, 12 stageva je minimum. I to bi jos pokrio jedan te isti poligon , u drzavi za level 4.

Level 1 i 2 poligon (3 i 6 stageova), bio bi vec predmet interesa da se organizira na nivou klubova. (odnosno gradova)
Moze se ici na nivo "mjesta predvidjenog za vjezbe gadjanja", da se pojednostavi registracija i osnivanje takvog prostora.
A ako bi se islo na organizaciju natjecanja Level 1, ili Level 2, onda bi se moglo ici na registraciju privremenog strelista sto omogucuje clanak 78 iz zakona o eksplozivnim tvarima.

https://www.ipsc.org/matches/ratings.php
Turn better into best!

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 31 May 2021, 16:50

Nije problem ako ja brkam streljane i mjesta za vježbu gađanja, ali prema ovom prijedlogu zakona čini mi se da ih brka predlagač zakona. Bar što se tiče kriterija visine nasipa iza mete.

Tko će mu to ovako zorno pojasniti na onom linku?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 31 May 2021, 17:05

Ariel wrote:Nije problem ako ja brkam streljane i mjesta za vježbu gađanja, ali prema ovom prijedlogu zakona čini mi se da ih brka predlagač zakona. Bar što se tiče kriterija visine nasipa iza mete.
Govorim u nastavku u mjestima za vjezbe:
Kriterij visine grudobrana je problematican, i neizvediv ljudskim radom. (ili barem neisplativ)

Ja osobno mislim da je iza ideje predlaganja pravilnika dosta rada da se napravi ovaj nacrt pravilnika, kao i stvarna namjera da se olaksa formiranje mjesta za vjezbe, a pogotovu da se sve prilagodi za potrebe IPSC i ostalih oblika prakticnog streljastva. Medjutim, vjezbe gadjanja puskom su na ovaj nacin zanemarane. (IPSC hrvatske jos nije uveo discipline IPSC za pusku u HR, i za sad rad bazira na pistoljskim disciplinama)

Ako primjene kod pravilnika - isti princip za kontrolu sigurnosti kod puske, kao sto su definirali za prakticno streljastvo pistoljem, problem je rijesen, i 25% visine nasipa ne treba, vec samo nasip zadovljavajuce visine, nesto vislji iznad mete. (voditelj gadjanja neposredno iza strijelca, koji ce ga zaustaviti u slucaju nesigurnong rukovanja oruzjem)
Ariel wrote: Tko će mu to ovako zorno pojasniti na onom linku?
Svaki pojedinac koji smatra da svojim komentarom moze pridonijeti formuliranju kvalitetnijeg pravilnika.

Ako pogledas slicne javne rasprave na e savjetovanja, barem 50% argumentiranih i razboritih prijedloga javnosti bude prihvaceno.
Treba se ukljuciti
Turn better into best!

Post Reply