koji kalibar
Re: koji kalibar
Vidiš, Švedima je dovoljan za losa,da kod nas ima losova bio bi preslab?!
To je ta zakonska određenost i propisanost.
Uvjeren sam da Švedi ne bi dopustili odstrijel sa preslabim kalibrom,bez obzira što je tradicionalan.
To je ono,za srnjaka kod nas moraš imati 1000-1500J,a za čovijeka se računa 80J dovoljno da ga usmrtiš.
Ali opet da se vratim na temu,za Dundu i njegovu gospođu,obzirom na SVE-308W.
Uvjeren sam da Švedi ne bi dopustili odstrijel sa preslabim kalibrom,bez obzira što je tradicionalan.
To je ono,za srnjaka kod nas moraš imati 1000-1500J,a za čovijeka se računa 80J dovoljno da ga usmrtiš.
Ali opet da se vratim na temu,za Dundu i njegovu gospođu,obzirom na SVE-308W.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Razlika kod nas i kod svedskog lovca je obaveza Svedskog lovca, da provjeri pusku i upucanost prije sezone. Ako ne prodje na testu, nema lovnu dozvoluza sezonu. Kod nas to ne postojiMirok wrote:Vidiš, Švedima je dovoljan za losa,da kod nas ima losova bio bi preslab?!
Kod nas ide ovako:
Ko bas ima karabin, puskar mu montira optiku i upuca, lovac ne dira nista, i tako lovi narednih 20 i vise godina, mjenjajuci streljivo, puska padne na pod, pa se opet ne provjeri. na papiru se ne provjerava nista jer je metak skup. Kakvo pucanje u papir????? Nema obaveze provjere karabina pred sezonu, osim ako bas negdje neko lovacko drustvo to ne inzisitra (ovakvih drustava ima, ali ne vrijedi to za sva drustva). Ja znam da mene niko nije nikad pitao kad sam lovio u gostima.
E, sad, ovo su neke moje visegodisnje observacije. Pa sad, mozda je drugdje kod nas drugacije, ali vidim prosjecan odnos lovca ka oruzju.
Pa kad imas takav standard kod nas, za razliku od svedskog, onda je i drugaciji pristup izboru kalibra. Zato smatram da je pravilnik o lovnim kalibrima kod nas prilicno dobar.
6.5 bih mogao cak nazvati i profinjenim. Ako shvacas sto zelim reci, ali nije bas profinjeni kalibar za svakog.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Naravno,ali propisi kod nas određuju udarnu snagu,a računa se da je oružje upucano.
Nije propisana velika snaga jer možda pogodak neće biti precizan.
6,5mm i los,da,kako sam i inače znao navesti,precizan pogodak,na pravo mjesto,dobar izbor zrna ....i takav ormar od divljači pada.
Nije propisana velika snaga jer možda pogodak neće biti precizan.
6,5mm i los,da,kako sam i inače znao navesti,precizan pogodak,na pravo mjesto,dobar izbor zrna ....i takav ormar od divljači pada.
Da imam koju godinu manje i da imam gdje pucat legalno (streljana) smjesta bi uzeo 6,5 .Pa ako ruši bez problema losa a naši jeleni su duplo lakši tu završava rasprava o efikasnosti. E drugi je par rukava što naši lovci imaju vrlo nisku razinu znanja o balistici . To naravno ne vrijedi za sve ali istina je da pune pušku sa 3 vrste streljiva , da poslije udarca ili pada oružja ne provjeravaju točku pogodka i da ne govorimo u 8×57 za probe se puca šiljata vojna iz 1953 godine ili koja već uleti .
Opet se vraćamo na bitno ,badave i 458 ako je prase pogođeno u papak , ono ode zauvjek i bit će u najboljem slučaju šepavo .
Opet se vraćamo na bitno ,badave i 458 ako je prase pogođeno u papak , ono ode zauvjek i bit će u najboljem slučaju šepavo .
- jolly
- Cinker - bojna

Za manjak ili visak godina ne mogu tvrditi. Ali mogu reci ako ti u starijoj dobi nesto razveseli srce, to je razlog da se kupi.Trapavi wrote:Da imam koju godinu manje i da imam gdje pucat legalno (streljana) smjesta bi uzeo 6,5 .
Imas jos samo XX godina na raspolaganju, iskoristi ih.
Nijs vazno KAD si san ostvario, da li sa 30 ili sa 70, vazno je samo DA SI GA OSTVARIO!
Za streljanu, imas opciju - Ritosa target, 90 km od Rijeke. Jedan ugodan izlet u Subotu, i marenda negdje u Istri po putu.
Odes sa nekim prijateljem i imas super izlet i ugodan dan.
A po svemu sudeci i Drenova bi mogla uskoro da se otvori.
Think again!
Turn better into best!
Za manjak ili visak godina ne mogu tvrditi. Ali mogu reci ako ti u starijoj dobi nesto razveseli srce, to je razlog da se kupi.jolly wrote:Trapavi wrote:Da imam koju godinu manje i da imam gdje pucat legalno (streljana) smjesta bi uzeo 6,5 .
Imas jos samo XX godina na raspolaganju, iskoristi ih.
Nijs vazno KAD si san ostvario, da li sa 30 ili sa 70, vazno je samo DA SI GA OSTVARIO!
Za streljanu, imas opciju - Ritosa target, 90 km od Rijeke. Jedan ugodan izlet u Subotu, i marenda negdje u Istri po putu.
Odes sa nekim prijateljem i imas super izlet i ugodan dan.
A po svemu sudeci i Drenova bi mogla uskoro da se otvori.
Ne ješkaj me jel mi ne treba 2 puta reć, možda i bude.
- jolly
- Cinker - bojna

Go for it! Smatram da je to vec gotova stvar! Samo rjesi nabanvu dozvolu, ostalo je rutina!!! heheTrapavi wrote:
Ne ješkaj me jel mi ne treba 2 puta reć, možda i bude.
A vidi popusta na streljanu, kod ritose:
Stavio je na facebook stranice.
Turn better into best!
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

ev dragi moji pošto sam sve ispušio poslove ovdje a neda mi se započinjat život u nekom hr gradu iznova odlučio sam iči van radit i kontaktirao i obavio razgovor sa jednom firmom i sad čekam poziv na prvu bauštelu tako reč iako nije zidarija u pitanju pa evo bit če para dao Bog i za 308 karabin i za 223 ar 15 . tako da kroz iduče 2 godine ako počmem radit u toj firmi če biti oba kalibra u mom sefu.
mislim tako je najjednostavnije da se nemoram previše zamarat koji kalibar od ta dva da uzmem. 
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

jedino što dok budem tak radio po vani neznam kolko cu imat vremena da položim lovački i postanem lovac pošto je rad vani po cjeloj europi pa čak i americi ako pristanem iči tam a budeš doma kolko se dogovoriš sa šefom.
Ha,je.em ti........evo što čovijek doživi!
Što reći......lijepa naša......iz koje moraš van da preživiš!?
Možemo ti Dundo samo poželjeti sreću i da ipak čim prije se vratiš!
Nadajmo se i neki posao da ubodeš!

Što reći......lijepa naša......iz koje moraš van da preživiš!?
Možemo ti Dundo samo poželjeti sreću i da ipak čim prije se vratiš!
Nadajmo se i neki posao da ubodeš!
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

Hm pa evo na tragu godina i nabav ke puške u meni nevojenom 308 . Čovjek danas prodade novu 308 doduše Zastavu (već su mi dodijale). ode za 3000kn a kako čovjek kaže nije opće pucala ostala od oca. Pa i da sam imao nabavnu u džepu a srećom nisam (za divno čudo ) ne bi stigao reagirat odmah prvi dan otišla.
Jest da mi treba ko psu peta noga ali razmišljao sam da je uzmem pa će bar poslije mene bit više otpada . Inače bila je prijeratna proizvodnja a te su bile baš dobre. Dakle zaključak je da je što se tiče korone pozitivno što se onda ne ide tako lako po nabavnu a kad ona nije u džepu ipak se čovjek silom zabrenza.
Jest da mi treba ko psu peta noga ali razmišljao sam da je uzmem pa će bar poslije mene bit više otpada . Inače bila je prijeratna proizvodnja a te su bile baš dobre. Dakle zaključak je da je što se tiče korone pozitivno što se onda ne ide tako lako po nabavnu a kad ona nije u džepu ipak se čovjek silom zabrenza.
- jolly
- Cinker - bojna

Svaki lovac, vrijedan vlastitog znoja mora u svakom trenutku imati valjanu nabavnu dozvolu pri ruci!
A onda se desi da neko to nema!!! puska da promakne ispred nosa!
Strasno!
Sta cemo jos sve cuti na ovom forumu!
A onda se desi da neko to nema!!! puska da promakne ispred nosa!
Strasno!
Sta cemo jos sve cuti na ovom forumu!
Turn better into best!
Jest,povuče te to.Trapavi wrote:Hm pa evo na tragu godina i nabav ke puške u meni nevojenom 308 . Čovjek danas prodade novu 308 doduše Zastavu (već su mi dodijale). ode za 3000kn a kako čovjek kaže nije opće pucala ostala od oca. Pa i da sam imao nabavnu u džepu a srećom nisam (za divno čudo ) ne bi stigao reagirat odmah prvi dan otišla.
I samome mi se dešava,ali nekakav posao ili obaveza se nametne,pa dok to obavim prođe koji tjedan,pa i mene prođe volja.....
I mislim si poslije....sva sreća,baš mi još jedan komad i nije bio neophodan......
Ma u neku ruku i bolje više ni sam ne znam koja bi to bila Zastava u životu, nek ide , upravo to što je jeftino te povuče pa se ne pazi . Mada da ima stvarno novog a staro 30 godina maltene ima . Ali neka je nekom ko ćeje iskoristit ja sigurno ne bi .
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

Mirok wrote:Bogu hvala!
A i mi ćemo imati od koga lovu posuditi ako nam usfali.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

univerzalni kalibar je "tema", ne univerzalni lovacki kalibar... univerzalni kalibar za sve, umjeren trzaj, prihvatljiva cijena, velik izbor urnja, lov, plinkanje, streljastvo (koliko sam to puta vec napisao)... sto podrazumjeva desetke komada vise ispaljenog streljiva u svrhu streljastva nego u svrhu lova između ostalog. univerzalno i efikasno obicno ne idu jedno s drugim, objasnio sam to sa zimskim, ljetnim i cijelogodisnjim gumama za auto. O univerzalnom i univerzalnom lovackom kalibru smo pisali jos na pocetcima foruma i zakljucili pricu.Trapavi wrote:Kad sam rekao da je sa 8×57 odstrijeljeno više divljači nego će sa 308 još 10 godina tada sam mislio na ovim peostorima. Naravno ne po svjetu i kolonijalnim posjedima . Više je razloga tome ,prvi je zatvorenost države pa se kupovalo ono što je bilo dostupno i čega je bilo .
No nisam radi toga to napisao nego zbog izbora zrna , PPU-ov soft point koji nije ništa drugo nego kopija RWS zrna sa onom zaobljenom olovnom kupolom je bila 95 % glavno lovačko zrno na ovim prostorima. No bilo je i jako efikasno i još imam kutiju i nešto istog iz tog vremena i jednako je efikasno . Sve ovo samo radi toga da ne treba 100 vrsta streljiva za svaki kalibar pa da bi se lovilo efikasno .
Isam inače imam i 30-06 ,7×64 ,7-57r ,8×57 . No ako ćeš puno eksperimentirat sa zrnima preupucavat ćeš oružje svako toliko ili pak pamtit gdje koje nosi i imat to u glavi. No kad smo kod efikasnosti gore spomenutih kalibara nisam baš primjetio neku bog zna kakvu razliku u efikasnosti , sve je to tu negdje.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"