koji kalibar

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Re: koji kalibar

Post by Onty » 06 Nov 2020, 19:58

jolly wrote:260 remington je rijedak kalibar, i meni osobni nije poznat proizvodjac koji proizvodi ovo streljivo.
Drugi problem, cak i da se nadje proizvodjac, nasi trgovci ovo nece uvoziti jer nema potraznje.
Znaci opcionalno, ovo je opcija za reloadere, koji rade resajzing cahure. Jer i cahire je trsko naci.
Dakle, vrlo uzak korisnicki krug. Pojedinacni izbor.
Da, propustih naglasiti da su 7-08 i 260 Remington isključivo američki kalibri. Međutim, ako netko puni, nije problem napraviti 7-08 iz 308, ili 260 Remington iz 243. 260 Remington se također može napraviti i iz 308 W, s time da prvo ide matrica za 7-08. Pri tome dolazi do zadebljanja stijenke grla čahure pa se mora obraditi. No, kod onih koji obrađuju grlo radi veće ujednačenosti i točnosti to je prednost.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 06 Nov 2020, 20:47

To bi imalo smisla za zbilja pravog znalca sa pravom opremom i još k tome baš zaljubljenog u dotične kalibre. Pa sličnih je kalibara koliko god hoćeš , no ko voli nek izvoli .

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 09 Nov 2020, 21:05

Onty wrote:
jolly wrote:260 remington je rijedak kalibar, i meni osobni nije poznat proizvodjac koji proizvodi ovo streljivo.
Drugi problem, cak i da se nadje proizvodjac, nasi trgovci ovo nece uvoziti jer nema potraznje.
Znaci opcionalno, ovo je opcija za reloadere, koji rade resajzing cahure. Jer i cahire je trsko naci.
Dakle, vrlo uzak korisnicki krug. Pojedinacni izbor.
Da, propustih naglasiti da su 7-08 i 260 Remington isključivo američki kalibri. Međutim, ako netko puni, nije problem napraviti 7-08 iz 308, ili 260 Remington iz 243. 260 Remington se također može napraviti i iz 308 W, s time da prvo ide matrica za 7-08. Pri tome dolazi do zadebljanja stijenke grla čahure pa se mora obraditi. No, kod onih koji obrađuju grlo radi veće ujednačenosti i točnosti to je prednost.
i na kraju se opet vratimo na sveprisutni i univerzalni .308 kao najisplatljiviju opciju, cijenovno je u nekim varijantama jePtiniji od .243, a od .223 je oko 1/3 skuplji, al' kad znas sta nudi i koje su mu mogucnosti, osobno bih radije .308, rekli bi ameri "more bang for the buck"... tek onda kad financije ne bi igrale ulogu bih uzeo i nesto u .223
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 09 Nov 2020, 21:27

Mike, ja razmisljam na isti nacin. :A25:
308 Ima dovoljno energije za svu divljac, a iz sportske perspektive, lagan trzaj, streljiva ima po ducanima, cijena nije astronomska, konkurentan po preciznosti, i ulazi u sve pravilnike long range natjecanja
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 09 Nov 2020, 21:44

Pa mora se priznat da je kad se sve sagleda 308 nekako najuniverzalniji. No ja ga možda baš iz tog razloga nevolim, pa više ne možeš kupiti pušku a da nije 308 (naravno nije nezasluženo ). Ovako što može on u lovu može i bolje više kalibara, dali će na 200 metara imati grupu užu 1-3 cm ili eventualno 5 potpuno nevažno . Recimo što se mene tiče 7×64 je bolji za lov ,a one njihove tablice po kojima troši koji kalibar cjev ne bi rekao da drže vodu. A opet kad bi kupovao pušku za streljaštvo tad bi vjerovatno uzeo nešto u tom smislu (308).

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 09 Nov 2020, 22:35

Trapavi wrote:Pa mora se priznat da je kad se sve sagleda 308 nekako najuniverzalniji. No ja ga možda baš iz tog razloga nevolim, pa više ne možeš kupiti pušku a da nije 308 (naravno nije nezasluženo ). Ovako što može on u lovu može i bolje više kalibara, dali će na 200 metara imati grupu užu 1-3 cm ili eventualno 5 potpuno nevažno . Recimo što se mene tiče 7×64 je bolji za lov ,a one njihove tablice po kojima troši koji kalibar cjev ne bi rekao da drže vodu. A opet kad bi kupovao pušku za streljaštvo tad bi vjerovatno uzeo nešto u tom smislu (308).
pa upravo o tome i je rijec... za lov je potpuno upotrebljiv, ima boljeg izbora ali je i ovaj dovoljan, a kad je streljastvo u igri onda upravo ta 1-3 cm uza grupa igra veliku ulogu, uz vec opjevan izbor zrnja, i prihvatljive cijene. 7x64 je vec NAMJENSKI kalibar a ne univerzalni i ne pokriva taj spektar kao .308.
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 09 Nov 2020, 22:38

jolly wrote:Mike, ja razmisljam na isti nacin. :A25:
308 Ima dovoljno energije za svu divljac, a iz sportske perspektive, lagan trzaj, streljiva ima po ducanima, cijena nije astronomska, konkurentan po preciznosti, i ulazi u sve pravilnike long range natjecanja
pa to ja tupim cijelo vrijeme. mozes biti fan tog kalibra i ne moras, ali cinjenice su tu. ja sam prije nego sam sagledao siru sliku 8x57 smatrao univerzalnim, razmisljajuci vise na lovacki nego na opci nacin... 8x57 nije konkurentan u long range u mjeri u kojoj je .308... Ako hoces extremnu preciznost za long range izabrat ces neki namjenski kalibar za LR, ako zelis pravi punokrvni lovacki kalibar onda neces uzeti .308, ali ako trazis univerzalni, cjenovno prihvatljiv, osobno mislim (dok mi se argumentima ne dokaze suprotno) da je tu nenadjebiv.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 10 Nov 2020, 06:10

Od 4 univerzalna lovna kalibra, najcesca na nasim prostorima: 308 win, 30-06, 8x57, 7x64:
7x64 je jedini lovacki kalibar, izvorno, najbolje vanjske balistike, izduzenije putanje od ova tri, i mozda cak i bolje probojnosti.
Nedostatak mu je u usporedbi sa ostalih troje -najkarci zivotni vijek cijevi medjutim, za lovnu namjenu ovo je posve nevazno.

Ostala 3 kalibra su izvorno vojni, koja su nasla dobru primjenu za lov, pa i sport u civilnom drustvu.

E, sad:
Kad sam kupovao lovacki karabin, ja sam znao koji model zelim, i htio sam ga nabaviti u 7x64, da bude lovacki kalibar, za lovacku pusku.
Prevrno sam nebo i zemlju, i HR, i Slovenija, i nisam ga uspio naci u 7x64 (iako se porizvodi u tom kalibru, ali ga u ponudi ducana nije tad bilo).

Da ne istekne nabavna, popustio sam, i napravio kompromis i uzeo 30-06.
Poanta, iako cesti lovacki kalibar, nije uvjek dobavljiv. Treba se pomuciti.

Imam dojam osim 7x64, da je sve teze naci i novi karabin u 8x57 na trzistu. (a 7x57, prakticki izumro iz proizvodnje novih karabina).
Ponuda novih karabina je danas oko 308 i 30.06, u popularnosti raste za 9.3x62, pa i 300 win mag.

Sta se tice long range i ekstremno preciznih kalibara za sportsko gadjanje i natjecanje.
Ima ih svakojakih, i vrlo preciznih - pogotovu u rangu 6 - 6.5mm.
Nedostatak im je da nema bas tvornickog streljiva u ducanima za njih, pa onaj ko udje u to - mora biti reloader.

308 s druge strane, ulazi u tehnicke specifikacije FTR - posebna disciplina, gdje se svi natjecu sa 308, tako da i oni sa tvornickom municijom mogu se natjecati, pa i biti konkurentni.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 3 times

Post by Darko11 » 10 Nov 2020, 14:29

Logicno 308 je najbolji izbor.Za 7x64 je mal izbor vrsta zrna i proizvodjaca, laboracija municije, itd ,kao i u ostalom za sve Evropske kalbre, a 308 moze u lovu sve sto i 7x64 osim mozda bas u nekom long range lovu na preko 300m.S druge strane ako zelis nesto rijetko sto malo ko ima 7x64 opet nije zanimljiv jer ima karabina kao plijeve u tom kalibru na nasim prostorima vjerovatno i vise nego 308.Samo Belot i PPU imaju izbor za 7x64 jedanak izboru zrna za 308 ako i oni.Norma proizvodi 2-3 vrste zrna za 7x64 i 8x57, a 10-12 vrsta za 308 i 30-06,tako je i sa ostalim svijetskim proizvodjacima.Nostalgija za Njemackim ili Evropskim proizvodom moze biti razlog za npr 7x64, ali logika ne.Za lov sam zelio nesto malo potentnije od 308 iako stvarno nije potrebno, i izabrao sam 30-06 kojem u klasi lovackog univerzalca nista ne moze parirati ,nakon sto sam imao problema sa nabavkom zeljene municije u 8x57 i 7x64 kalibru..Medjutim sve je to nepotrebno prejako,za moje lovacke potrebe 308 win je mjera.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 10 Nov 2020, 16:44

Kad si spomenuo lovacki univerzalac, onda su dva kalibra bez premca.
30-06, za sjevernu hemisferu - dakle i kod nas.
375 H&H za lovca na 5 kontinenata. Internacionalni lovacki univerzalac, ili mozemo reci globalni. lovacki univerzalac.

Kao zanimljivost (neprovjernu) da napomenem.
Kad se spominje lov najvecih sisavaca na svijetu (to nije slon, nego kit), onda sam nasao tekstove da ova primjena dopada kalibru 9.3x62.
Naime, izgleda da su Norveski kitolovci, koristili 9.3x62, za samilosni hitac na kita nakon harpuniranja.

Kako je 375 H&H u domeni i rasprostranjenosti i pod utjecajem engleskog kolonijalizma, a norveska vjerojatno pod jacim kulturnim i trgovackim utjecajem kontientalne Evrope, ovo mi ima smisla. Za sigurno tvrditi, ne mogu reci.
Turn better into best!

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 10 Nov 2020, 17:47

Pa ni ne treba u 7×64 toliko izbora zrna . Na kraju krajeva čemu ko za 308 . Ma ljudi sa ppu 12,7 ili 12,8 gr u 8×57 kalibru je odstreljeno više nego kod nas barem još što će se za 10 godina u 308. Napr kegelspitz 8 grama u 7×64 ili tig 11,2 grama u 7×64 rešavaju sve što hoda ovim prostorima uključujući i naravno najteže veprove i medvjede. To bi bili oni starije generacije čijih je još nešto zaliha doma. A i sad je solidan izbor municije za lovačke potrebe.
Mislim da je sa tim izborom zrna puno i previše filozofiranja po meni nepotrebno .
Napr i 7×57 r sasvim solidno ruši sve živo na razumnim udaljenostima . Kome treba puška za takmičenja ili neka gađanja na 800 metara kupiće i odgovarajuću pušku i kalibar . Sad najedanput 308 bolji od 30.06 a ustvari je malko oštucani (po perfomansama ) kalibar . To kad govorimo o lovu a za streljaštvo kad bi trebao kupio bi i pušku i kalibar primjeren tome.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 10 Nov 2020, 17:59

Trapavi wrote:Pa ni ne treba u 7×64 toliko izbora zrna . Na kraju krajeva čemu ko za 308 . Ma ljudi sa ppu 12,7 ili 12,8 gr u 8×57 kalibru je odstreljeno više nego kod nas barem još što će se za 10 godina u 308. Napr kegelspitz 8 grama u 7×64 ili tig 11,2 grama u 7×64 rešavaju sve što hoda ovim prostorima uključujući i naravno najteže veprove i medvjede. To bi bili oni starije generacije čijih je još nešto zaliha doma. A i sad je solidan izbor municije za lovačke potrebe.
Mislim da je sa tim izborom zrna puno i previše filozofiranja po meni nepotrebno .
Napr i 7×57 r sasvim solidno ruši sve živo na razumnim udaljenostima . Kome treba puška za takmičenja ili neka gađanja na 800 metara kupiće i odgovarajuću pušku i kalibar . Sad najedanput 308 bolji od 30.06 a ustvari je malko oštucani (po perfomansama ) kalibar . To kad govorimo o lovu a za streljaštvo kad bi trebao kupio bi i pušku i kalibar primjeren tome.
Ma jasno , ljudi vratimo se temi i pitanju!
Koji kalibar da se može poslužiti gospođa,a da je Dundo može upotrijebiti za lov,kao univerzalan kalibar.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 10 Nov 2020, 18:26

U zakljucku, samo jedan dolazi u obzir: 308 win.
Turn better into best!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 10 Nov 2020, 21:18

Trapavi wrote:Pa ni ne treba u 7×64 toliko izbora zrna . Na kraju krajeva čemu ko za 308 . Ma ljudi sa ppu 12,7 ili 12,8 gr u 8×57 kalibru je odstreljeno više nego kod nas barem još što će se za 10 godina u 308. Napr kegelspitz 8 grama u 7×64 ili tig 11,2 grama u 7×64 rešavaju sve što hoda ovim prostorima uključujući i naravno najteže veprove i medvjede. To bi bili oni starije generacije čijih je još nešto zaliha doma. A i sad je solidan izbor municije za lovačke potrebe.

Sve si u pravu.Vidim da volii Europske kalibre i da zeli 7x64,onda nek udovolji sebi i kupi karabin u tom kalibru ;) isto kao sto ja volim Americke kalibre iako nisu bolji od Evropskih ni po cemu osim po komercijalnosti, al ja sam zelio 30-06 i gotovo,od Evropskih mi je drag jedino 9,3x62.Mislim na osnovu skromnog lovackog iskustva loveci divlje svinje sa ceke da je 30-06 i 8x57 prejak nepotrebno za taj lov i svinje do 150kg.Smatram da bi 308 bio sasvim dovoljan, a o 7x64 da ne govorim. Sve su to topovi.Mozda za medvjede i velike veprove u pogonskom lovu treba nesto jace,to ne znam, al ljudi moji cak i 7,62x39 razvali prednji kraj svinje od 60kg da mozes bacit pola mesa, a izlazna rupa kao saka ako je meko zrno.Dakle izaberi sto ti srcu drago ,jer je zapravo svejedno, uz napomenu da 7x64 ima dosta jaci trzaj nego 308.Ja sam strogi zagovornik mirne ruke,precizne puske,dobre optike i nosaca, a kalibar je nebitan.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 10 Nov 2020, 23:16

"omašio si ceo fudbal"
ako cemo kojim kalibrom je odstreljeno najvise divljaci mislim da je to zapravo .303 British, (no ne mogu 100% stati iza te tvrdnje jer govorim po nekom davnom sjecanju)
a najvise vrsta divljaci u svijetu je odstreljeno upravo sa .30-06

8x57 je na nasem podrucju rasprostranjen zbog jakog njemackog utjecaja na ovim prostorima. WWI i II i tako to...

no da se vratimo na temu univerzalnog kalibra.
namjenska puska i kalibar za lov, i namjenska puska i kalibar za steljastvo su vec 2 oruzja... poanta price je nesto univerzalno. nesto univerzalno je kad ne zelis imati vise komada necega nego jedan za sve... kao i cijelogodisnje gume za auto... univerzalne, bolje od ljetnih zimi i bolje od zimskih ljeti, ali ne i bolje od ljetnih ljeti niti od zimskih zimi. isto tako nitko ne tvrdi da je .308 bolji od .30-06, ali neki od kriterija su manj trzaj, povoljnija cijena metka, da ga jebes tu je .308 bolji od .30-60...

to je "cijena" koja se placa kupovinom "univerzalnog". ali jedan komad, ne dva, jedan trosak, ne dva. Tko si moze priustiti nesto namjensko, nece traziti univerzalno.
a covjek trazi univerzalno, da moze pucati zena, dakle podnosljiv trzaj, da moze i u lov na svu nasu kontinentalnu divljac i da moze na streljanu za razna natjecanja, da je streljivo dobavljivo i da ima velik izbor zrnja, te da je cijenovno relativno povoljno za pucanje u smislu treninga i natjecanja, jer potrosnja streljiva u lovu je zanemariva u odnosu na streljastvo. ajde mi sad navedi jos jedan kalibar osim .308 koji bi udovoljo sve te trazene uvjete?

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 11 Nov 2020, 01:14

jolly wrote:
Kao zanimljivost (neprovjernu) da napomenem.
Kad se spominje lov najvecih sisavaca na svijetu (to nije slon, nego kit), onda sam nasao tekstove da ova primjena dopada kalibru 9.3x62.
Naime, izgleda da su Norveski kitolovci, koristili 9.3x62, za samilosni hitac na kita nakon harpuniranja.
:A25: 9x62 ,meni najdrazi Evropski lovacki kalibar,probao sam zbrojevku u tom kalibru,top ,za najtezu divljac, ali mozes pucati i na srndaca,tesko i sporo zrno ako je malo tvrdje ne pravi veliku stetu na mesu malih zivotinja,mislim cak da 223 ,243 i sl naprave vece podlijeve na mesu srndaca nego 9,3, uz pravi izbor zrna, a pojavi li se i najveci vepar imas pravi kalibar u ruci.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 11 Nov 2020, 07:35

Mike_Torello wrote: a covjek trazi univerzalno, da moze pucati zena, dakle podnosljiv trzaj, da moze i u lov na svu nasu kontinentalnu divljac i da moze na streljanu za razna natjecanja, da je streljivo dobavljivo i da ima velik izbor zrnja, te da je cijenovno relativno povoljno za pucanje u smislu treninga i natjecanja, jer potrosnja streljiva u lovu je zanemariva u odnosu na streljastvo. ajde mi sad navedi jos jedan kalibar osim .308 koji bi udovoljo sve te trazene uvjete?
U ovakvom opisu, kako rekosmo, samo je 308 win. To se slazemo. :A25:
Ali onda treba dodati, puska bi morala biti neki varmint model. :!:
Turn better into best!

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 11 Nov 2020, 08:29

Kad sam rekao da je sa 8×57 odstrijeljeno više divljači nego će sa 308 još 10 godina tada sam mislio na ovim peostorima. Naravno ne po svjetu i kolonijalnim posjedima . Više je razloga tome ,prvi je zatvorenost države pa se kupovalo ono što je bilo dostupno i čega je bilo .
No nisam radi toga to napisao nego zbog izbora zrna , PPU-ov soft point koji nije ništa drugo nego kopija RWS zrna sa onom zaobljenom olovnom kupolom je bila 95 % glavno lovačko zrno na ovim prostorima. No bilo je i jako efikasno i još imam kutiju i nešto istog iz tog vremena i jednako je efikasno . Sve ovo samo radi toga da ne treba 100 vrsta streljiva za svaki kalibar pa da bi se lovilo efikasno .
Isam inače imam i 30-06 ,7×64 ,7-57r ,8×57 . No ako ćeš puno eksperimentirat sa zrnima preupucavat ćeš oružje svako toliko ili pak pamtit gdje koje nosi i imat to u glavi. No kad smo kod efikasnosti gore spomenutih kalibara nisam baš primjetio neku bog zna kakvu razliku u efikasnosti , sve je to tu negdje.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 11 Nov 2020, 09:43

Trapavi wrote:No kad smo kod efikasnosti gore spomenutih kalibara nisam baš primjetio neku bog zna kakvu razliku u efikasnosti , sve je to tu negdje.
Ma nista,ja ne mogu primjetiti nikakvu razliku izmedju 7x64,30-06 i 8x57 u praksi.Pad zrna je oko 2cm razlike do 200m,energije su tu negdje.Lovci filozofiraju oko tih kalibara ,posebno oko ove trojke.Neko kaze 8x57 ima velik pad i da je za male daljine ali pravi "svinjar",neko da je 7mm premalo za svinje ali da je pravi za divokoze,30-06 zlatna sredina,dobar za sve ali nije dobar ni za sta itd itd itd.Ja ne vidim apsolutno nikakvu razliku u praksi izmedju tih srednjaka.Bas me zanima koji to lovac primjeti veci pad od 2cm na 200m?? :D To je lovcina neka.U praksi se sve te price svode na "svako svoga konja hvali", a dosta ih nikad nije probalo neki kalibar pa imaju predrasude,na osobne afinitete koji nemaju veze sa balistikom tipa neko voli Njemacko,neko voli starije,neko ne voli neki kalibar jer je vojnog porijekla itd itd,neko bas voli jer je dokazan u ratu i miru i jer je dio povjesti,ali tu nema balistickih argumenata nikakvih.
Rzlike ima ako cemo ih usporedjivati sa 300 win mag i 8x68s ili npr 9,3x62 i 22 hornetom.
6,5x55 je dobar izbor za jak kalibar malog trzaja,samo da je malo komercijalniji.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 11 Nov 2020, 12:35

6.5 mm je granican kalibar za lovnu namjenu. Energija, granicna.
Ono gdje kalibri 6.5 mm briljiraju je sectional density, a uslijed tog i visok BC, i gdje im manjka snage i energije, pokrivaju sa svojom probojnosti.
Te karakteristike treba gledati kroz konstrukciju zrna koja je duguljasta u odnosu na kalibar (prema vitkom 6.5 mm, neko prosjecno zrno promjera .308 (7.62 mm) izgleda zdepasto). Karakteristika .308 i ostalih zrna promjera .30 je da su u odnosu na promjer kalibra kratki.

Medjutim, ne bih 6.5 mm nazvao univerzalnim kalibrom. Na sjeveru Evrope, svedska itd - koriste ga uspjesno u lovu na losa. Medjtutim, razlog tome je tradicionalnost, dostupnost municije, (to je bio njihov vojni kalibar), a manje lovna efektivnost. E, da, i tamo je OBAVEZA lovcima provjera proeciznosti karabina pred pocetak sezone, i ko to ne odradi ne moze u lov... Za razliku od nase domace prakse.
Turn better into best!

Post Reply