koji kalibar
Re: koji kalibar
Pade mi napamet Browing bar u 300 win mag.Gospodja bi bila bas opasna sa tim.Ode u sumu, i ako nema divljaci ubere metar drva sa njim ,a puskica kao igracka 
Kako stvari stoje sa recimo .243 winchester? On je originalno krenuo od .308 win čahure i ako me pamćenje služi, neke vrste jelena se love s njim u Americi... a dimenzije 6x52 nisu na razini .223 rem koji je 5,56x45 okvirno...nešto teže zrno, veće izlazne brzine...ne znam, lovci dajte svoj sud, da li se to smije i da li se koristi...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
@Ar 15 fan:
.243 je izvorni lovacki kalibar, i prvi dizajniran za dvojnu namjenu, stiskanjem grla cahure .308 win.
Ovo treba gledati kroz perspektivu americkog lova gdje se od jelenske divljaci najvise lovi bjelorepi jelen, a od predatora shakali.
Bjeleorepi jelen je velicine naseg lopatara, cca. (ne usporedjivati sa jelenom obicnim, koji bi bio slicak elku, wapiti jelenu, koji se u USA lovi manje od bjeloprepog)
Dvojna namjena .243:
1. U laksim zrnima predvidjen za lov na sitne predatore
2. U tezim zrnima predvidjem za lov na krupniju divljac. (bjelorepi j.)
Prema pravilniku o uporabi lovackih naboja, U Hrvatskoj:
Minimalni kalibar za lov na jelena, lopatara, axisa i divlje svinje, mora imati energiju na 100 m, 2500 joula.
.243 na ustima cijevi ima oko 2700 joula. Sad ovisi o zrnu i punjenju, koliko bi mogao imati na 100 metara.
U UK, .243 je minimalni kalibar za lov jelenske divljaci. ALi i njihovi jeleni obicni su manje mase od nasih.
Znaci, za lovnu namjenu u HR, a prema namjeni vlastitog dizajna, ovaj kalibar je anemican, odnosno u najbolju ruku granican.
Brzine zrna su 930 m/s do 1200 m/s, u ovisnosti o tezini zrna i punjenju i ovo dovodi do velike potrosnje cijevi.
Znaci, bez da se iko nadje povrijedjenim, nit je osobito za lov (osim za srnjaka i predatore), nit je za neki veci rezim pucanja na streljani. Ovo ne bi bio moj izbor.
Ideja dizajna ovog kalibra je bila dvojna namjena - varmint + jelensko, ali za nase uvjete, ne bi bio bas prvi izbor (po meni)
Kad govorimo o dvojnoj namjeni nekog kalibra (varmint + visoka divljac), ne vidim razloga ne koristiti 8x57, 308 win ili 30-06, pa za lisicu
i caglja FMJ zrno, a za krupniju divljac lovacko zrno sa ekspanzijom. Ovo je moje misljenje. Premda sam siguran, da ima vlasnika i korisnika kalibra 243 koji su sasvim zadovljni.
Moje razmisljanje je bazirano i na nekakvoj etici i odgovornosti.
Odes u neko baranjsko loviste, lovis (i placas) baranjskog kapitalnog jelena u medalji, pucas na malo dalje, onda ga ranis, a on ode ranjen. Pa onda traziti jelena, placati ranjavanje (50% cijene), placati psa krvosljednika, itd... koristenje takvog marginalnog kalibra za takve lovove moze biti vrlo nezahvalno i vrlo neeticki. Svaki metak moze nekako odstreliti neovisno o pravilniku, ali kad uzmes u obzir nisku kulturu oruzja u HR, vrlo malo treninga koje prosjecni lovac posvecuje da odrzava vjestinu gadjanja, ovakvim kalibrom se mogucnost ranjavanja divljaci eksponencijalno povecava za krupniju divljac (jelen obicni, divlja svinja).
Za lov na srnjaka, lopatara, muflona, odnosno caglja i lisice, zamjerki nemam. Ali onda to svakako nije univerzalni kalibar, kakav je zamisljen za uporabu u USA.
To je moje razmisljanje o .243.
.243 je izvorni lovacki kalibar, i prvi dizajniran za dvojnu namjenu, stiskanjem grla cahure .308 win.
Ovo treba gledati kroz perspektivu americkog lova gdje se od jelenske divljaci najvise lovi bjelorepi jelen, a od predatora shakali.
Bjeleorepi jelen je velicine naseg lopatara, cca. (ne usporedjivati sa jelenom obicnim, koji bi bio slicak elku, wapiti jelenu, koji se u USA lovi manje od bjeloprepog)
Dvojna namjena .243:
1. U laksim zrnima predvidjen za lov na sitne predatore
2. U tezim zrnima predvidjem za lov na krupniju divljac. (bjelorepi j.)
Prema pravilniku o uporabi lovackih naboja, U Hrvatskoj:
Minimalni kalibar za lov na jelena, lopatara, axisa i divlje svinje, mora imati energiju na 100 m, 2500 joula.
.243 na ustima cijevi ima oko 2700 joula. Sad ovisi o zrnu i punjenju, koliko bi mogao imati na 100 metara.
U UK, .243 je minimalni kalibar za lov jelenske divljaci. ALi i njihovi jeleni obicni su manje mase od nasih.
Znaci, za lovnu namjenu u HR, a prema namjeni vlastitog dizajna, ovaj kalibar je anemican, odnosno u najbolju ruku granican.
Brzine zrna su 930 m/s do 1200 m/s, u ovisnosti o tezini zrna i punjenju i ovo dovodi do velike potrosnje cijevi.
Znaci, bez da se iko nadje povrijedjenim, nit je osobito za lov (osim za srnjaka i predatore), nit je za neki veci rezim pucanja na streljani. Ovo ne bi bio moj izbor.
Ideja dizajna ovog kalibra je bila dvojna namjena - varmint + jelensko, ali za nase uvjete, ne bi bio bas prvi izbor (po meni)
Kad govorimo o dvojnoj namjeni nekog kalibra (varmint + visoka divljac), ne vidim razloga ne koristiti 8x57, 308 win ili 30-06, pa za lisicu
i caglja FMJ zrno, a za krupniju divljac lovacko zrno sa ekspanzijom. Ovo je moje misljenje. Premda sam siguran, da ima vlasnika i korisnika kalibra 243 koji su sasvim zadovljni.
Moje razmisljanje je bazirano i na nekakvoj etici i odgovornosti.
Odes u neko baranjsko loviste, lovis (i placas) baranjskog kapitalnog jelena u medalji, pucas na malo dalje, onda ga ranis, a on ode ranjen. Pa onda traziti jelena, placati ranjavanje (50% cijene), placati psa krvosljednika, itd... koristenje takvog marginalnog kalibra za takve lovove moze biti vrlo nezahvalno i vrlo neeticki. Svaki metak moze nekako odstreliti neovisno o pravilniku, ali kad uzmes u obzir nisku kulturu oruzja u HR, vrlo malo treninga koje prosjecni lovac posvecuje da odrzava vjestinu gadjanja, ovakvim kalibrom se mogucnost ranjavanja divljaci eksponencijalno povecava za krupniju divljac (jelen obicni, divlja svinja).
Za lov na srnjaka, lopatara, muflona, odnosno caglja i lisice, zamjerki nemam. Ali onda to svakako nije univerzalni kalibar, kakav je zamisljen za uporabu u USA.
To je moje razmisljanje o .243.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
243 Win ?
Ja bih ga nazvao i magnum,zbog brzina koje ostvaruje.
Sve što je Jolly naveo je točno,a ja bih naglasio riječ Zakona kojega se moramo pridrżavati.....ali....
Čitam nedavno kako je u SADu,mislim u Arcanzasu(nisam ziher),dopušten lov zračnim puškama koje su većega kalibra i brzine.
Tako je dopišten lov i na bjelorepe jelene sa takvim puškama,koje ostvaruju energiju barem 600J ?!!!
Eto ,vidimo razliku u zakonskim propisima i možemo reći da je razlika između nas i njih jaaako velika,ali što je tu je.
Sve što je Jolly naveo je točno,a ja bih naglasio riječ Zakona kojega se moramo pridrżavati.....ali....
Čitam nedavno kako je u SADu,mislim u Arcanzasu(nisam ziher),dopušten lov zračnim puškama koje su većega kalibra i brzine.
Tako je dopišten lov i na bjelorepe jelene sa takvim puškama,koje ostvaruju energiju barem 600J ?!!!
Eto ,vidimo razliku u zakonskim propisima i možemo reći da je razlika između nas i njih jaaako velika,ali što je tu je.
- jolly
- Cinker - bojna

kako kaze pjesma, "Amerika je zemlja daleka..."Mirok wrote:243 Win ?
Love oni i bizona sa zracnicama:
http://www.quackenbushairguns.com/
Ali to je druga lovna kultura.
Turn better into best!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

.243 nije bas nista posebno njezniji u ramenu od .308, neki moj subjektivni dojam... otpucao sam 2 sniper kupa sa .243... po cijeni metka nisam siguran ali trebao bi biti oko cijene .308... dakle opet ispada da je .308 bolje rijesenje... univerzalniji, cijena odprilike tu negdje, trzaj tu negdje... sad da uzimam novi karabin bio bi .308, pokriva sav lov kod nas, i solidno je konkurentan u long range streljastvu.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

osto sam iapusio posao koji sam se nadao dobit. ev skacem sebi u grlo zbog suprotno recenog u drugoj temi al idem sa sogorom van radit pa ce vjerojatno biti para i za ar 15 i za 308.
1mjesec radis pa doma kolko se dogovoris sa sefom placa 2000€ nadalje pa valjda skupim u 1 godini za oba kalibra.
1mjesec radis pa doma kolko se dogovoris sa sefom placa 2000€ nadalje pa valjda skupim u 1 godini za oba kalibra.
243 kako ste već rekli je najbolji za srneću divljač , naravno i predatore. Kad se misli na srneću naravno da se tu podrazumijeva i divokoza jer se radi o divljači koju ovaj metak bez problema pokriva. Čuveni lovni balističar iz Srbije pokojni Dušan Bojović ga je uvijek preporučavao kao kalibar izbora za lov srneće divljači .
Kod njih je npr svinja stetocina,one nisu bile u prirodi tamo dok ih zapadni covjek nije donjeo na farme,nisu pravi divljaci,bar sam tako cuo, i svinja se moze loviti svim sredstvima racunajuci i zamke svih vrsta,mozes koristiti cak i gamo zracnicu od 20J,mozes dinamit itd,status joj je kao misevi kod nas.Mirok wrote:243 Win ?
Medjutim za lovnu divljac poput bjelorepog Jelena npr, kojeg tamo ima puno i odstrijele ih oko 6 milijuna komada svake godine, lovni zakon je jako strog.Naravno ne znam detalje sa cime ga sve smiju loviti ,ali pravila su puno strozija nego za svinje .
- jolly
- Cinker - bojna

Lov u Americi ovisi o zakonu svake savezne drzave.
Medjutim, u vecini slucaja mogu loviti prema sezoni sa lukom i strijelom, oruzjem na crni barut, puskama, a ponegdje i kratkim oruzjem.
Sto je oruzje "primitivnije" sezona lova je duza. Najkraca je sezona lova puskom.
U pojedinim drzavama propisi lova za bijelo stanovnistvo su restriktivni, a za domicilno (indegenous - dakle indijanci) liberalniji, po duzini lovne sezone, i dozvoljenoj kolicini odstrela.
Iako su americki zakoni o oruzju dosta liberalni, za lov su cesto vrlo strogi.
Postoji odredjen broj drzava gdje se karabinom ne smije loviti. Pa se tamo lovi sacmaricama, ili sacmaricama sa uzljebljenim cijevima. (Slug)
Ako uzmemo u obzir da je sacmena patrona zapravo cilindricna, ovo je rezultiralo kasnijim propisima u nekim drzavama da se za lov smiju koristiti puske - iskljucivo cilindircne cahure (straight wall cartidge), na primjer moze se loviti sa 45/70 govt, ne smije sa 30-06. Gotovo pa apsurd.
Itd.
Tema je prekompleksna, ali za lov u pojedinoj saveznoj drzavi bi trebalo tocno pogledati lokalne propise. Takodjer, prema vrstama koje smatraju da su invazivne, propisi su liberalniji.
Americko lovno zaknodavstvo je prilicno saroliko.
Medjutim, u vecini slucaja mogu loviti prema sezoni sa lukom i strijelom, oruzjem na crni barut, puskama, a ponegdje i kratkim oruzjem.
Sto je oruzje "primitivnije" sezona lova je duza. Najkraca je sezona lova puskom.
U pojedinim drzavama propisi lova za bijelo stanovnistvo su restriktivni, a za domicilno (indegenous - dakle indijanci) liberalniji, po duzini lovne sezone, i dozvoljenoj kolicini odstrela.
Iako su americki zakoni o oruzju dosta liberalni, za lov su cesto vrlo strogi.
Postoji odredjen broj drzava gdje se karabinom ne smije loviti. Pa se tamo lovi sacmaricama, ili sacmaricama sa uzljebljenim cijevima. (Slug)
Ako uzmemo u obzir da je sacmena patrona zapravo cilindricna, ovo je rezultiralo kasnijim propisima u nekim drzavama da se za lov smiju koristiti puske - iskljucivo cilindircne cahure (straight wall cartidge), na primjer moze se loviti sa 45/70 govt, ne smije sa 30-06. Gotovo pa apsurd.
Itd.
Tema je prekompleksna, ali za lov u pojedinoj saveznoj drzavi bi trebalo tocno pogledati lokalne propise. Takodjer, prema vrstama koje smatraju da su invazivne, propisi su liberalniji.
Americko lovno zaknodavstvo je prilicno saroliko.
Turn better into best!
Kao što je rečeno, u nekim državama lov na svinje je neograničen. Također, neki love svinje i s 223, čak i vojni naboj, hitac iz uha. Osobno, ne hvala. Postoje razlozi zašto su propisane najmanja težina kugle i energija. Na kraju, divlje svinje su kod nas divljač, a ne nekakve štetočine koje treba istrijebiti svim raspoloživim sredstvima.Darko11 wrote:Kod njih je npr svinja stetocina,one nisu bile u prirodi tamo dok ih zapadni covjek nije donjeo na farme,nisu pravi divljaci,bar sam tako cuo, i svinja se moze loviti svim sredstvima racunajuci i zamke svih vrsta,mozes koristiti cak i gamo zracnicu od 20J,mozes dinamit itd,status joj je kao misevi kod nas.
Medjutim za lovnu divljac poput bjelorepog Jelena npr, kojeg tamo ima puno i odstrijele ih oko 6 milijuna komada svake godine, lovni zakon je jako strog.Naravno ne znam detalje sa cime ga sve smiju loviti ,ali pravila su puno strozija nego za svinje .
Pa u Australiji ih truju bacajući zatrovano meso iz aviona . Nekoliko puta sam to gledao na tv. I opet je uzalud vam trud svirači , nema tu više pomoći kad se razmnožilo .
Gledao sam kako i love zracnom puskom,naspram toga 223 je top.Onty wrote:
Kao što je rečeno, u nekim državama lov na svinje je neograničen. Također, neki love svinje i s 223, čak i vojni naboj, hitac iz uha. Osobno, ne hvala. Postoje razlozi zašto su propisane najmanja težina kugle i energija. Na kraju, divlje svinje su kod nas divljač, a ne nekakve štetočine koje treba istrijebiti svim raspoloživim sredstvima.
Ipak,u vecini drugih stvari slazem se sa Amerima.Nihovi zakoni o lovu a i oruzu su bolji nego Europski.
Svinje se love svacim jer kod njih nisu divljac,ali kao sto rekoh ako je lovna divljac tu su rigorozni.Ne dao Bog da ti nadju kuglu u dzepu ako si u lovu na patke.Nema lovackih drustava,lovocuvari su drzavna policija i imaju ti pravo pretresti i kucu BEZ NALOGA,dok regularna policija nema.Lovnu kartu placas drzavi,nekih 50 ak dolara i lovis po cijeloj drzavi ali kalendar i pravila se strogo postuju.Sto lovis primitivnijim oruzjem sezona je duza,posteno.Kod njih je puno manje korumpiranog predsjednistva lovackih drustava,potkupljenih lovocuvara i ostalog sljama zamaskiranog glupostima poput pocasti,perca na sesiricu itd itd,a niko ne zna cemu sluze ,i sto im je svrha?.
jolly wrote: Ako uzmemo u obzir da je sacmena patrona zapravo cilindricna, ovo je rezultiralo kasnijim propisima u nekim drzavama da se za lov smiju koristiti puske - iskljucivo cilindircne cahure (straight wall cartidge), na primjer moze se loviti sa 45/70 govt, ne smije sa 30-06. Gotovo pa apsurd.
Itd.
To su propisi u gusto naseljenim podrucjuma.Cilindricna municija ima dosta veci pad i manji domet od spitzer metka.
Kud sreće kad bi evropski zakoni o lovu i još više oružju bili ko u Americi. No to je sasvim drugi svijet i nažalost nikad neće u Europi biti nimalo bolji ,samo mogu biti gori i restriktivniji. Pa tamo bi digli revoluciju kad bi nabavnu dozvolu (koje kod njih možda i nema) čekali mjesec dana i to nakon što već kući imaš pun ormar lovačkog oružja.
Da dodam.
Neki Americki zakoni,navike i pravila su meni blizi,logicniji,razmisljam na njihov nacin.
Npr jedini uvjet da ne dobijes oruzje kod njih je ako imas dosije u policiskim arhivama.To se brzo provjeri i rijesi.U Europi cijela halabuka i besmislena procedura da bi se sve na kraju svelo na isto,ako imas dosje ,nema oruzja.
Kod njih se lov promice kao potreba za komadom zdrave hrane iz prirode.Kod nas takve zovu mesari,a lovi se zbog zabave i trofeja.Kod njih je sramota reci da lovis zbog trofeja,sramota ubiti ono sto neces pojesti.Kod nas obratno,sramota ako ubijas zbog jela.
Kod njih se promicu spretni lovci,domicilni ljudi i bliski prirodi i sposobni da dosju do zdrave hrane sto je svrha njihovog lova,lovac tezi biti takav,lov lukom i strelom jako je popularan tamo.Kod nas se promice aristokracija ,gospodstvo lova,cak i te neke besmislene ceremonije,pocasti.Nisam na istoj valnoj duzini sa Europom.
Neki Americki zakoni,navike i pravila su meni blizi,logicniji,razmisljam na njihov nacin.
Npr jedini uvjet da ne dobijes oruzje kod njih je ako imas dosije u policiskim arhivama.To se brzo provjeri i rijesi.U Europi cijela halabuka i besmislena procedura da bi se sve na kraju svelo na isto,ako imas dosje ,nema oruzja.
Kod njih se lov promice kao potreba za komadom zdrave hrane iz prirode.Kod nas takve zovu mesari,a lovi se zbog zabave i trofeja.Kod njih je sramota reci da lovis zbog trofeja,sramota ubiti ono sto neces pojesti.Kod nas obratno,sramota ako ubijas zbog jela.
Kod njih se promicu spretni lovci,domicilni ljudi i bliski prirodi i sposobni da dosju do zdrave hrane sto je svrha njihovog lova,lovac tezi biti takav,lov lukom i strelom jako je popularan tamo.Kod nas se promice aristokracija ,gospodstvo lova,cak i te neke besmislene ceremonije,pocasti.Nisam na istoj valnoj duzini sa Europom.
Točno tako svaka ti na mjestu.Darko11 wrote:Da dodam.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

i kod amera moš otić u neki ured i prijaviti da češ živjeti od zemlje i moš se povuč u prirodu i cjelu godinu loviti kako oružjem tako zamkama i sakupljat krzna i šta sve ne i trampat ih ili prodavat pa kupovat potrebštine koje ti trebaju. vidio sam par kratkih videa o takim ljudima. u europi to moš zaboravit čim bi te uhvatili odma u prdekanu sa tobom. ima ljudi koji bi i tako nešta htjeli iskusit bar koju godinu tako živjet. ako ne ostatak života.
300 WM čak i u poluatomatu nije baš za ljude slabije građe koji su osjetljivi na udarc. Amerikanci imaju odličan kalibar 7-08. Relativno kratak, i bez problema zafovoljava naše kriterije 2500 J na 100 m. Budući da je iste dužine kao 308 W i 243 W, puške su lakše. Također, isto važi i za 260 Remington. Ova dva naboja u poluatomatu i još ublaživač na usadniku, bi bili odlična kombinacija za laganu pušku, umjerenog trzaja, i dovoljno ubojito za sve osim medvjeda.Darko11 wrote:Pade mi napamet Browing bar u 300 win mag.Gospodja bi bila bas opasna sa tim.Ode u sumu, i ako nema divljaci ubere metar drva sa njim ,a puskica kao igracka
- jolly
- Cinker - bojna

260 remington je rijedak kalibar, i meni osobni nije poznat proizvodjac koji proizvodi ovo streljivo.
Drugi problem, cak i da se nadje proizvodjac, nasi trgovci ovo nece uvoziti jer nema potraznje.
Znaci opcionalno, ovo je opcija za reloadere, koji rade resajzing cahure. Jer i cahire je trsko naci.
Dakle, vrlo uzak korisnicki krug. Pojedinacni izbor.
Drugi problem, cak i da se nadje proizvodjac, nasi trgovci ovo nece uvoziti jer nema potraznje.
Znaci opcionalno, ovo je opcija za reloadere, koji rade resajzing cahure. Jer i cahire je trsko naci.
Dakle, vrlo uzak korisnicki krug. Pojedinacni izbor.
Turn better into best!
Ne znam baš ni gdje kod nas nać poluautomat 260 rem , odgovor je nigdje ,znači treba procedura za uvoz izvana u ovoj situaciji. A ima sličnih kalibara više pa bili u poluautomatu ili ne.