Streljivo proizvedeno u Hrvatskoj
- istra champion
- Cinker - bojna

Re: Streljivo proizvedeno u Hrvatskoj
Na vojno streljivo, zrno tipa SS109.
SCORE:303 COMPETITION/209MEDAL; 121 GOLD 61 SILVER 27 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
CUSTOM GUN MASTER
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Ja sam napisao o lovackoj, civilnoj... a ostali su spomnijali vojno.Mirok wrote:Odnosi li se kritika IK municije na vojno ili i na lovačko streljivo?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Baš to pitam jer za vojno ne znam i nitko iz vojske mi se nije požalio.jolly wrote:Ja sam napisao o lovackoj, civilnoj... a ostali su spomnijali vojno.Mirok wrote:Odnosi li se kritika IK municije na vojno ili i na lovačko streljivo?
Lovačka pak municija,ja imam solidnu količinu IK ,SP,30-06,predratne serije.
To je odlična municija,nema zatajenja ni dan danas,vagao sam cjeloviti metak preciznom vagom i svaki metak je u stotinku identične težine!
Kako je to danas,nisam siguran,svašta se piše,uglavnom koliko sam pratio izvozna municija IK bi trebala biti solidna.
Nešto se govori da postoje problemi jer kao radnici nešto pune doma(?) i da je to nesolidna municija?
Ali takva municija navodno ne zadovolji kontrolu i ne može u izvoz ,nego se prodaje kod njih doma?
Na vojno streljivo 5.56x45 NATO sa M855 tipom zrna, tzv green tip...Mirok wrote:Odnosi li se kritika IK municije na vojno ili i na lovačko streljivo?
Frende kad si tako zagrijan, evo otvoreno te pozivam da zajedno napravimo testiranje. Ja ću osigurati Doppler Radar odnosno kronometar a ti osiguraj vojno streljivo Igman Konjic 5.56x45 NATO 62 grain green tip jednu kutiju 20 komada i jurišnu pušku VHS-D2 za testiranje pa ćemo se uvjeriti jednom za svagda.istra champion wrote:Imaš možda koji dokaz o tim tvrdnjama...tipa rezultate mjerenja brzine odnosno rezultate mjerenja težine zrnaAR15 fan wrote:Novije proizvodnje...a rezultat je nepotpuno izgaranje barutnog punjenja, prljavo je dosta...vanstandardna devijacija u brzini zrna...zrna nisu dobre mase tj isto je prevelika devijacija od zrna do zrna...
Ja osobno nisam mjerio jer nemam pristup niti vojnom streljivu, niti automatskoj jurišnoj pušći. Kažem ono što sam vidio kad se gađalo, kažem ono što sam dobio informaciju iz prve ruke od osobe kojoj vjerujem, koja je u sustavu i koja s time radi na dnevnoj bazi godinama. Pa ako to nije dosta, da se nađemo možda u troje, pa da ti draga prijateljica, inače natporučnica u Zapovjeništvu specijalnih snaga sada, prije je neko vrijeme odgulila u logistici kao zapovjednica voda u skladištima UBS-a ako to pravilno kažem, kasnije kao zapovjednica logističke satnije i ispod sebe je imala skladišta UBS-ova.
Ne znam tko si, što si, niti me zanima. Ako imaš suprotne tvrdnje iznesi ih argumentirano, koliko je to moguće jer oboje znamo da nemaš mogućnosti kao ni ja doći do automatske puške niti tog vojnog streljiva da ga testiramo. Kronometar mogu osigurati za su namjenu jer ga imamo na faksu.
Za sve drugo se posluži You tubeom, Ameri su hvala Bogu bez obzira na neke lažne samoprozvane stručnanje daleko najbolji izvor informacija što se može naći i vidjeti, engleski valjda razumiješ, šampione.
Jedno naivno pitanje; zar baš mora biti jurišna puška VHS-D2? Ako je za samo vidjeti ima li razlike, onda bi trebala biti dobra bilo koja puška koja može koristiti vojne naboje SS109. Ima par godina da sam nabavio ČZ 527-223 i tada sam saznao da ta puška ima zavojnicu žljebove 1:228,6 mm (1:9"). Tražio sam dalje i evo, prema službenom pismu od ČZ, sve njihove puške cal. 223 od 2013. na dalje će imati žljebove 1:228,6 mm (1:9"): https://czfirearms.us/index.php?topic=59269.0 .AR15 fan wrote:Frende kad si tako zagrijan, evo otvoreno te pozivam da zajedno napravimo testiranje. Ja ću osigurati Doppler Radar odnosno kronometar a ti osiguraj vojno streljivo Igman Konjic 5.56x45 NATO 62 grain green tip jednu kutiju 20 komada i jurišnu pušku VHS-D2 za testiranje pa ćemo se uvjeriti jednom za svagda...
- jolly
- Cinker - bojna

Ako smijem traziti dlaku u jajetu, municija 5.56x45 ne bi se smjela koristiti u puski 223 remington. Veci tlakovi. Raspravljali smo o tome.
A sad, ako jos k tome idemo od pretpostavke da u IK - tlakovi skacu nekontrolirano, odnosno ne zna se sta je uopce, ali ima indikacija ""da je mozda nesto"... ja da imam novu lijepu cz 527... ne bih je bas rado nanovo "tormentirao" sa IK ako bas nije prevelika potreba.
Ali inace si u pravu. Za tesitanje nekog drugog tvorncikog streljiva mislim da ne bi bio problema.
A sad, ako jos k tome idemo od pretpostavke da u IK - tlakovi skacu nekontrolirano, odnosno ne zna se sta je uopce, ali ima indikacija ""da je mozda nesto"... ja da imam novu lijepu cz 527... ne bih je bas rado nanovo "tormentirao" sa IK ako bas nije prevelika potreba.
Ali inace si u pravu. Za tesitanje nekog drugog tvorncikog streljiva mislim da ne bi bio problema.
Turn better into best!
- istra champion
- Cinker - bojna

Smatram da ne bi bilo pošteno prema vama, ipak niste moj kalibarAR15 fan wrote: evo otvoreno te pozivam da zajedno napravimo testiranje
To se tražilo od tebe ali… ja sam vidio, meni su rekli, ja mu vjerujem.AR15 fan wrote:Ako imaš suprotne tvrdnje iznesi ih argumentirano...
Trebao si pitati tvoj izvor-dočasnika koji je kasnije postao natporučnica…sa koje udaljenosti se pucalo?, koji stav?, koji su bili vremenski uvjeti?, da li te osobe uopće znaju pucati?, da li je puška ''precizna''?s obzirom da se radi o vojno-policijskom oružju koje je namijenjeno borbi protiv pojedinačnih i grupnih ciljeva…
Dodao bi i googlom, budući da dobro barataš time.AR15 fan wrote:Za sve drugo se posluži You tubeom
Kako što rekoh google ne može znati, a ni ti budući da si bio još u vrtiću, kada je takvo streljivo došlo u RH (devedesetih), a radi se o streljivu iz JAR, godišta od 1983.g, oznake Ball M1A2.AR15 fan wrote:Imamo nešto zaliha 5.56 s kraja osamdesetih koji je valjda XM193 streljivo odnosno 3 i pol grama olovno zrno i dio iz devedesetih
SCORE:303 COMPETITION/209MEDAL; 121 GOLD 61 SILVER 27 BRONZE
CUSTOM GUN MASTER
CUSTOM GUN MASTER
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Zbilja ne znam kako smo uspjeći doć od teme "Streljivo proizvedeno u Hrvatskoj" do prepiranja oko 5.56 streljiva.
A u ove vrlo karakteristične izjave za hrvatske forume tipa: "ti si još bio na dudi" neću niti dublje ulazit. Govori samo za sebe. Ne mogu nabrojit količinu ljudi starijih od mene koji su takve gluposti izjavili kakve ne bi mala djeca izjavila. Godine ≠ znanje, pamet, mudrost.
Toliko od mene za ovu temu.
A u ove vrlo karakteristične izjave za hrvatske forume tipa: "ti si još bio na dudi" neću niti dublje ulazit. Govori samo za sebe. Ne mogu nabrojit količinu ljudi starijih od mene koji su takve gluposti izjavili kakve ne bi mala djeca izjavila. Godine ≠ znanje, pamet, mudrost.
Last edited by istra champion on 12 May 2020, 09:55, edited 1 time in total.
Reason: točno, 1992.godine je bila duda
Reason: točno, 1992.godine je bila duda
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
Hvala, upravo sam našao. Inače, vojno streljivo ne bih ni koristio, samo lovačko, za lisice i čagljeve kad se sve ovo normalizira. Za sad koristim GECO, daje oko 5mm/100m. Prijatelj je upravo probao jedan od Federalovih naboja iz iste puške, dobio je 25-30mm/100m. Mislio sam probati i S&B, pa vidim da košta više nego GECO. Uzimajući u obzir da se GECO pokazao odličan, možda se zaletim za jednu kutiju S&B, tek da vidim što mogu očekivati. Ipak, brusim se za punjenje.jolly wrote:Ako smijem traziti dlaku u jajetu, municija 5.56x45 ne bi se smjela koristiti u puski 223 remington. Veci tlakovi. Raspravljali smo o tome.
Da zato što gospodin ovdje želi dokaze konkretne u danim izjavama. Pa neka onda obezbjedi i napraviti će se. Nije stručno, ali je na njegove oči vidljivo.Onty wrote:Jedno naivno pitanje; zar baš mora biti jurišna puška VHS-D2? Ako je za samo vidjeti ima li razlike, onda bi trebala biti dobra bilo koja puška koja može koristiti vojne naboje SS109. Ima par godina da sam nabavio ČZ 527-223 i tada sam saznao da ta puška ima zavojnicu žljebove 1:228,6 mm (1:9"). Tražio sam dalje i evo, prema službenom pismu od ČZ, sve njihove puške cal. 223 od 2013. na dalje će imati žljebove 1:228,6 mm (1:9"): https://czfirearms.us/index.php?topic=59269.0 .AR15 fan wrote:Frende kad si tako zagrijan, evo otvoreno te pozivam da zajedno napravimo testiranje. Ja ću osigurati Doppler Radar odnosno kronometar a ti osiguraj vojno streljivo Igman Konjic 5.56x45 NATO 62 grain green tip jednu kutiju 20 komada i jurišnu pušku VHS-D2 za testiranje pa ćemo se uvjeriti jednom za svagda...
Zanimljivo, upravo nađoh:
Can the 527's in .223 also handle the 5.56
I asked CZ myself and CZ USA said YES it is fine to shot 5.56 NATO and .223 MATCH ammo in the CZ 527.
This is from CZ:
I'm sure you know this already, but our rifles are built to CIP spec, which doesn't differentiate between .223 and 5.56, it uses the higher pressure of the two and considers them one cartridge. So our rifles are built to shoot anything from match .223 to surplus 5.56.
SirGilligan
https://czfirearms.us/index.php?topic=47828.0
Dobro je znati. Usput, može li se negdje kupiti kutija SS109, baš me sad zanima kako će se ponašati u mojoj 527.
Can the 527's in .223 also handle the 5.56
I asked CZ myself and CZ USA said YES it is fine to shot 5.56 NATO and .223 MATCH ammo in the CZ 527.
This is from CZ:
I'm sure you know this already, but our rifles are built to CIP spec, which doesn't differentiate between .223 and 5.56, it uses the higher pressure of the two and considers them one cartridge. So our rifles are built to shoot anything from match .223 to surplus 5.56.
SirGilligan
https://czfirearms.us/index.php?topic=47828.0
Dobro je znati. Usput, može li se negdje kupiti kutija SS109, baš me sad zanima kako će se ponašati u mojoj 527.
Ja bih opet i svima preporučio,pucaj samo originalno u određenom kalibru i ne možeš pogriješiti!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

mislim da je vise nego jasno da je kolega mislio na jezgru zrna, kao bakrena kosuljica se podrazumjeva, ali je kod spomenute kategorije vrlo bitna razlika u jezgri, olovo ili celik kod "green tip", iako se moze protumaciti tako ja osobno nisam pomislio da je cijelo zrno iskljucivo olovnoistra champion wrote:On što je google izbacio ''XM193 streljivo odnosno 3 i pol grama olovno zrno'' volio bi viditi sliku tog olovno zrno odnosno kutiju takvog streljiva.
Last edited by istra champion on 13 May 2020, 07:36, edited 1 time in total.
Reason: google=XM193
Reason: google=XM193
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

nista manje karakteristicne izjave od "meni je rekao, pričali su, vidio sam na jubitu, čitao sam na guglu",johnnyboyy1711 wrote:A u ove vrlo karakteristične izjave za hrvatske forume tipa: "ti si još bio na dudi" neću niti dublje ulazit. Govori samo za sebe. Ne mogu nabrojit količinu ljudi starijih od mene koji su takve gluposti izjavili kakve ne bi mala djeca izjavila. Godine ≠ znanje, pamet, mudrost.
kad te netko pita za konkretan dokaz neke tvrdnje "meni je XYZ rekao, ja njemu vjerujem" nije bas cvrst argument.
sad bez zajebancije: meni je prijatelj koji radi u HS-u rekao da su pistolji sa rukohvatima od zelene plastike za k***c, da je bolje kupovati one od crne plastike.
"radi u HS-u, pa kao valjda zna nesto o oruzju, pa je kao valjda pouzdan izvor informacija"
osobno znam da nema pojma o oruzju, da ponudu i spektar proizvodnje HS-a poznajem bolje od njega, i kako sad protumaciti informaciju kad ja negdje napisem "meni je prijatelj koji radi u HS-u i tamo je voditelj odjela rekao da zeleni pistolji ne valjaju", jel' kuzis kakva bi to bila izjava?
totalno je karakteristicno kad se netko uplete u raspravu u kojoj nema cvrste argumente da se potegne "imas google/youtube pa si potrazi/pogledaj" umjesto da svoje tvrdnje potkrijepi makar linkovima na svoje tvrdnje nego "evo ti pa si googlaj da sam ja u pravu"
vec sam se u nekom od ranijih postova osvrnuo na relevantnost izvora informacija, ne bih se ponavljao.
apsolutno se slazem s tim da samo godine nisu nuzno pokazatelj znanja mudrosti i pameti, al' da se na nekom stranom forumu tako ides raspravljati s nekim za koga nemas pojma, tko je sto je i gdje radi, a ono ispadne recimo karikiram Jerry Miculek iza nekog forumskog nicka? sta onda? ciji su onda argumenti jaci?
Pokusavam ostati neutralan, odvagujem kvalitetu informacije i naravno reputaciju osobe koja je tu info dala.
tko je tebi relevantnija osoba za govoriti o preciznosti nekog streljiva/oruzja,
osoba A: docasnik u logistici kojem vjerujes
osoba B: o kojoj jos ne znas nista vise (tko je, sto je, i gdje radi) osim da je osvojila sljedeca odlicja u streljastvu - SCORE:201 COMPETITION/133 MEDAL; 70 GOLD 43 SILVER 20 BRONZE, 3 TIME NATIONAL CHAMPION, 4 TIME SECOND PLACEMENT, 5 TIME THIRD PLACEMENT, 25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567, CUSTOM GUN MASTER
e da, i nemoj ovo krivo shvatiti, da imam nesto protiv tebe ili AR-a, primjetio sam podrucja znanja gdje bi obrisali pod samnom, no isto tako vidim poneke nebulozne izlete, i u tome prepoznajem sebe u mladim danima kad sam se raspravljao tu na forumu s covjekom, a ono iza forumskog nicka - Dubravko Gvozdanović, pa sam se malo posipao pepelom
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
- jolly
- Cinker - bojna

Nazalost, kod nas u nasem podneblju je kultura oruzja jako niska. Pa se tako ni ne pisu strucne knjige. Strucnih casopisa nema u Hrvatskoj.Mike_Torello wrote:mislim da je vise nego jasno da je kolega mislio na jezgru zrna, kao bakrena kosuljica se podrazumjeva, ali je kod spomenute kategorije vrlo bitna razlika u jezgri, olovo ili celik kod "green tip", iako se moze protumaciti tako ja osobno nisam pomislio da je cijelo zrno iskljucivo olovno
Knjige i casopisi sadrzavaju izmedju ostalog i terminologiju strucnog jezika. A i strucni jezik s vremenom se mijenja i evoluira, literatura to slijedi, a kod nas to formalno niko ne prati.
Kad tog nema na nasem jeziku, onda smo svi orijentirani ili na internet ili na casopise anglosaksonskog govornog podrucja (ili njemackog, ili talijanskog, zavisi ko sta cita), i onda nam se provlaci njihov slang, a onda izraze prevodimo doslovce u svakodnevnoj komunikaciji.
Sa engleskog govornog podrucja:
non lead bullets - monolitni (takdjer i "monolithic", a ne ekspandirajuca - "solid")
lead bullets - zrna sa olovnom jezgrom
cast bullets (ili cast lead bullets) - zrna od olova, bez kosuljice
Ima, naravno, jos dosta povezanih izraza, ili skracenica, svojevremeno sam postao na forumu akronime za zrna... ali ova tri bi pokrila trenutnu raspravu, da se izbjegnu nesporazumi.
Turn better into best!
Nekako sam sklon ovakvom načinu razmišljanjaMike_Torello wrote:nista manje karakteristicne izjave od "meni je rekao, pričali su, vidio sam na jubitu, čitao sam na guglu",johnnyboyy1711 wrote:A u ove vrlo karakteristične izjave za hrvatske forume tipa: "ti si još bio na dudi" neću niti dublje ulazit. Govori samo za sebe. Ne mogu nabrojit količinu ljudi starijih od mene koji su takve gluposti izjavili kakve ne bi mala djeca izjavila. Godine ≠ znanje, pamet, mudrost.
kad te netko pita za konkretan dokaz neke tvrdnje "meni je XYZ rekao, ja njemu vjerujem" nije bas cvrst argument.
sad bez zajebancije: meni je prijatelj koji radi u HS-u rekao da su pistolji sa rukohvatima od zelene plastike za k***c, da je bolje kupovati one od crne plastike.
"radi u HS-u, pa kao valjda zna nesto o oruzju, pa je kao valjda pouzdan izvor informacija"
osobno znam da nema pojma o oruzju, da ponudu i spektar proizvodnje HS-a poznajem bolje od njega, i kako sad protumaciti informaciju kad ja negdje napisem "meni je prijatelj koji radi u HS-u i tamo je voditelj odjela rekao da zeleni pistolji ne valjaju", jel' kuzis kakva bi to bila izjava?
totalno je karakteristicno kad se netko uplete u raspravu u kojoj nema cvrste argumente da se potegne "imas google/youtube pa si potrazi/pogledaj" umjesto da svoje tvrdnje potkrijepi makar linkovima na svoje tvrdnje nego "evo ti pa si googlaj da sam ja u pravu"mozes si mislit kako cu to napraviti.
vec sam se u nekom od ranijih postova osvrnuo na relevantnost izvora informacija, ne bih se ponavljao.
apsolutno se slazem s tim da samo godine nisu nuzno pokazatelj znanja mudrosti i pameti, al' da se na nekom stranom forumu tako ides raspravljati s nekim za koga nemas pojma, tko je sto je i gdje radi, a ono ispadne recimo karikiram Jerry Miculek iza nekog forumskog nicka? sta onda? ciji su onda argumenti jaci?
Pokusavam ostati neutralan, odvagujem kvalitetu informacije i naravno reputaciju osobe koja je tu info dala.
tko je tebi relevantnija osoba za govoriti o preciznosti nekog streljiva/oruzja,
osoba A: docasnik u logistici kojem vjerujes
osoba B: o kojoj jos ne znas nista vise (tko je, sto je, i gdje radi) osim da je osvojila sljedeca odlicja u streljastvu - SCORE:201 COMPETITION/133 MEDAL; 70 GOLD 43 SILVER 20 BRONZE, 3 TIME NATIONAL CHAMPION, 4 TIME SECOND PLACEMENT, 5 TIME THIRD PLACEMENT, 25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567, CUSTOM GUN MASTER
e da, i nemoj ovo krivo shvatiti, da imam nesto protiv tebe ili AR-a, primjetio sam podrucja znanja gdje bi obrisali pod samnom, no isto tako vidim poneke nebulozne izlete, i u tome prepoznajem sebe u mladim danima kad sam se raspravljao tu na forumu s covjekom, a ono iza forumskog nicka - Dubravko Gvozdanović, pa sam se malo posipao pepelom
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

e aad nesjećam se točno sinoć sam kroz polusan čitao ovu temu uglavnom znam dva čovjeka u dubincima ko nezna oni su inače sf postrojba jedan je od punca prijatelj i neprica nista puno jedino sto sam cuo od njega je da morh priznaje bsd da pistoji a njih ne vec se vode da rade u kojekakim drugim postrojbama. a drugi covjek kojeg znam da je u njima je znam da je snajperist i duži h&k verziju u 7.62 nato na foru ar 10. dmr. uz to ie covjek lovac i sve u svemu vojnicina ni zene ni djece. e sad mi nismo tolko dobri vec smo ja i njegov stariji brat. a sto se tice teme po meni je pizdarija da nemamo tvornicu oruzija u kojoj se proizvodi municija za vojno policijske potrebe rh.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Pa mislim da je p*zdarija i to što se ne proizvodi za civile...
Imamo takve inženjerske/strukovne mozgove kakve si bi mnoge države poželjele. Mogli bi za svoje potrebe svašta napravit po tom pitanju.
Imamo takve inženjerske/strukovne mozgove kakve si bi mnoge države poželjele. Mogli bi za svoje potrebe svašta napravit po tom pitanju.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov