Poluautomatska puška
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Re: Poluautomatska puška
Ja se s ovim slazem, pricao sam sa mnogim trgovcima u HR, njima je vrlo tesko poslovati zbog zakonsko - administracijskih uvjeta.sjekira wrote:
o tome je bila riječ ne drugoj temi, ljudi ne shvaćaju kako je trgovati oružjem u Republici Hrvatskoj, najmanje je do trgovca
Zato sam u jednoj temi prije i napisao, da se oruzje s nabavnom dozvolom kupuje, kad ga tek vidis na polici u ducanu.
Planiranje uvoza na posebni zahtjev, narudzbu ili na obecanje je nezahvalno, i ja sam imao iskustvo da mi je nabavna dozvola istekla dok sam cekao uvoz.
Ali trgovcu ne zamjeram. Znam da nije namjerno. To je tako.
Kad se trazi nesto specificno, i specijalizirano a to najcesce znaci oruzje za streljastvo, ako nema kod nas, ili na njuskalu, trazi se prvo u Sloveniji, pa u Austriji, itd.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

Zasto ces sad izgubiti 2-3 mjeseca ako je puska dostupna u ducanu?AR15 fan wrote: i sada ću izgubiti još najmanje 2 do 3 dok puška bude kod mene registrirana u sefu. Ovo mi je bila prva, tj sada druga kupovina duge cijevi, na greškama se uči.
Turn better into best!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Ne volim ići u off-topic, ali moram još jednom ovo napisati, jer očito možeš napisati 20 000 puta i opet se ne razumije. Više ljudi na forumu i uživo ima žaljenje na odnos prema kupcu i na ništa drugo. Boli me briga ako ću čekati pušku 6 mjeseci, ako mi se pokaže da vam je stalo do toga što sam u toj situaciji, u kojoj sam sam i bio. Znam nekoliko ljudi koji su imali probleme s MUP-ove strane, ali u tom slučaju je trgovina zakazala u smislu tome da ih realno nije bilo briga i nisi mogao dobiti niti nikakvu kompenzaciju za to.
Hrvati su naviknuti na najsporiji internet u Europi a ujedno najskuplji, da ih se odere i prevari na svakom koraku i onda je čudno kada osjetiš malo ljudskosti od strane prodavača, a kada se žališ na ovakve stvari onda ti se obično govori da si preosjetljiv.
Hebem ti sunce, čekao sam mjesecima svoju pušku zbog problema sa registracijom... ne možeš mi slegnut ramenima i u međuvremenu ništ ne govorit. Nabijem tebe i tvoj dućan.
EDIT: Sa nabavnom dozvolom se kupuje tek kad je oružje u dućanu? Jako dobra fora.
Hrvati su naviknuti na najsporiji internet u Europi a ujedno najskuplji, da ih se odere i prevari na svakom koraku i onda je čudno kada osjetiš malo ljudskosti od strane prodavača, a kada se žališ na ovakve stvari onda ti se obično govori da si preosjetljiv.
Hebem ti sunce, čekao sam mjesecima svoju pušku zbog problema sa registracijom... ne možeš mi slegnut ramenima i u međuvremenu ništ ne govorit. Nabijem tebe i tvoj dućan.
EDIT: Sa nabavnom dozvolom se kupuje tek kad je oružje u dućanu? Jako dobra fora.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
- jolly
- Cinker - bojna

To je tako kod nas.johnnyboyy1711 wrote: EDIT: Sa nabavnom dozvolom se kupuje tek kad je oružje u dućanu? Jako dobra fora.
Amerika je jedno, SLovenija, Austrija drugo, kod nas je neka treca situacija. U nekim zeljmama i nemoguce je kupiti bilo sta.... Lokalni uvjeti. Realnost.
Turn better into best!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Činjenica je da ti kod nas u RH to što je oružje kod trgovca ništa ne garantira, ako već nije regano. Znam iz iskustva. To je jedan od najvećih apsurda kod nas. Trgovina bi trebala biti u stanju ubaciti sve u sustav, a ne da kupac sazna milenijama kasnije da se ne zna od kuda je oružje došlo, da ima neke xy oznake i da ga se mora vratit u matičnu državu i onda me lagat u facu da je to već masu puta kod nas regano.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
Da, ali opet to je do države ne do trgovca.. meni je nekad čudno da se ljudima da voditi trgovinu oružjem u RHjohnnyboyy1711 wrote:Činjenica je da ti kod nas u RH to što je oružje kod trgovca ništa ne garantira, ako već nije regano. Znam iz iskustva. To je jedan od najvećih apsurda kod nas. Trgovina bi trebala biti u stanju ubaciti sve u sustav, a ne da kupac sazna milenijama kasnije da se ne zna od kuda je oružje došlo, da ima neke xy oznake i da ga se mora vratit u matičnu državu i onda me lagat u facu da je to već masu puta kod nas regano.
(usput u Njemačkoj je internet sporiji nego kod nas
Kako je Johnny i Ar15 napisao,odnos trgovaca (ovih navedenih problematičnih)bi trebao biti iskren ,u dobroj namjeri,pošten i ako je začinjen ljubaznošću........to je to!
Pogledajmo ,pa ima i naših trgovaca orużjem i opremom koji su korektni i po svakome pitanju u redu.
Neću navoditi da nebi bila reklama,ali mnogo je takvih.
I upravo iz toga razloga treba ukazivati i na ovakve nekorektne.
Pogledajmo ,pa ima i naših trgovaca orużjem i opremom koji su korektni i po svakome pitanju u redu.
Neću navoditi da nebi bila reklama,ali mnogo je takvih.
I upravo iz toga razloga treba ukazivati i na ovakve nekorektne.
- jolly
- Cinker - bojna

Turn better into best!
Pratim to sve. 880 dolara je već viša cijena za neki mainstream AK u Americi. Recimo američki PSA GF3 kalaš obara rekorde po pitanju pouzdanosti, trajnosti i preciznosti. Neki dan sam gledao video od AK Operators Union, testiran sa Barnaul streljivom ispod 1,5 MoA na 100 metara konstantno. Valja spomenuti da ima FN cijev koja je jedna od najboljih u svijetu, barem što se tiče standardnih tvorničkih cijevi, da ne ulazim u područje custom cijevi za precizne puške/natjecateljske verzije.
Ne vjerujem da će to biti prave kragujevačke puške. Radi zakonske regulative 922(R) 10 glavnih dijelova mora biti američke proizvodnje...znači cijev, sanduk, zatvarač i nosač zatvarača će vjerojatno proizvoditi smeće od Century armsa ili slično...tako da to nema nikakve veze sa pravom Zastavom.jolly wrote:https://zastavaarmsusa.com/products/aks/
Ponuda za USA trziste...
Tesko je ne ici u off-topic, no problem je u sitnozubima ili ti ga ovcama za sisanje, probleme su stvorili nesposobni i zaglupljeni a krivi su oni pametniji jer su tako lako odustali i pustili budale da vladaju svijetom.johnnyboyy1711 wrote:.....
Nemoguće je Nemoguće
Nikada više pravi jugo forme neće biti kao kod M70. Sve danas je komercijalizirano. Imaš ti US firme koje rade restauirane M70 od parts kitova ali opet je to custom build i košta da se zasereš...damirdj75 wrote:Onaj zpap je u stvari kalaš sa čudnim kundakom
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

inace imam 4 pištolja i m48 i nikad dosad nisam cuo za taj cip
- jolly
- Cinker - bojna

Mora svaka cijev proci kontrolu i dobiti zig.
Ali ako kupujes novo u ducanu, ono mora biti atestirano kroz proces uvoza. kad dodje u maloprodaju imat ce zig.
Sta se tog tice, ne moras se opterecivati... Ali ne skodi provjeriti zigove na oruzju proje kupnje kad gledas pusku u ducanu.
Danas je ovo najveci problem ljudima koji zele mijenjati cijev na puski i ovo stvara probleme, jer u HR nema zavoda za tormentaciju.
Posto nisi u situaciji da moras mijenjati cijev na postojecem oruzju, onda se ne moras sekirati. Po meni.
https://www.cip-bobp.org/en/cip
https://en.wikipedia.org/wiki/Commissio ... portatives
Ali ako kupujes novo u ducanu, ono mora biti atestirano kroz proces uvoza. kad dodje u maloprodaju imat ce zig.
Sta se tog tice, ne moras se opterecivati... Ali ne skodi provjeriti zigove na oruzju proje kupnje kad gledas pusku u ducanu.
Danas je ovo najveci problem ljudima koji zele mijenjati cijev na puski i ovo stvara probleme, jer u HR nema zavoda za tormentaciju.
Posto nisi u situaciji da moras mijenjati cijev na postojecem oruzju, onda se ne moras sekirati. Po meni.
https://www.cip-bobp.org/en/cip
https://en.wikipedia.org/wiki/Commissio ... portatives
Turn better into best!
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

a zo ok hvala a pojašnjenju. Hmmm... tu bi mogla ležat para otvorit firmu za taj cip na balkanu
- jolly
- Cinker - bojna

Hmmm...
Mozda.
Postavlja se pitanje, sto od infrastrukture i opreme takva djelatnost trazi? (pocetna investicija $$$ ?)
Drugo pitanje, dobijanje dozvole za ovakvu djelatnost? Koje tehnicke i sigurnosne uvjete takav zavod mora ispunjavati, sto je direktno verzano na pocetnu investiciju?
Pocetni rizik: Investirati vise milijuna kuna, a zapeti na dobijanju dozvole? nezahlavno.
Za uvjete u HR, ovo je ili da se formira drzavni zavod za ispitivanje, ili za veliku i jaku tvrtku privatnog kapitala, a u tome za sad vidim jedino HS produkt.
U srbiji imaju ZIZ zavod za ispitivanje i zigosanje, nasljedstvo iz doba juge, ali to je tad bio drzavni interes u doba kad je Juga nastojala biti vojno-industrijski samoodzriva.
https://www.proofhouse.rs/
https://www.proofhouse.rs/wordpress/?page_id=24
Nakon rapada Juge, CIP ih nije priznavao (izgubili licencu), mislim da su tad atestirali oruzje, u madjarskoj ili drugdje.
Sad vidim, kazu da cekaju da ih se ponovo prizna. Gdje je atestirano novo oruzje od zastave, trenutno u maloprodaji nisam siguran.
Sa web stranica, zavoda ZIZ:
Zavod za ispitivanje oružja i municije je osnovan od strane proizvođača oružja i municije, prvenstveno od “Zavoda Crvena Zastava” oslanjajući se na tradiciju i iskustvo “pregleda, kontrole i žigosanja” od 24. januara 1856. godine Topolivnice, Kragujevac.
Dana 29.12.1969. godine Zavod je upisan kao ustanova kod Okružnog Privrednog suda u Kragujevcu. Nakon toga, donošenjem Zakona i Pravilnika o ispitivanju i žigosanju ručnog vatrenog oružja i municije stvoreni su uslovi za početak odvijanja aktivnosti Zavoda.
Na osnovu člana 7. tačke 1 i 2. Konvencije o uzajamnom priznavanju žigova za ručno vatreno oružje (Briselske konvencije) od 23. maja 1973. godine stupilo je na snagu pristupanje SFR Jugoslavije Konvenciji čime je SFRJ postala punopravna članica Stalne međunarodne komisije za ispitivanje ručnog vatrenog oružja (C.I.P.). Jugoslavija i Zavod su imali čast da budu domaćini i organizatori XV Plenarnog zasedanja C.I.P.-a koje je održano u Jugoslaviji 1978. godine.
¨U poslednjih nekoliko godina, znatno je proširen poslovni prostor, nabavljena računarska i merna oprema radi efikasnog obavljanja svih aktivnosti Zavoda.
Sada smo pred novim početkom, očekajuci da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije podnese zahtev za pristupanje Briselskoj konvenciji. Pristupanjem bi Zavod postao član Stalne međunarodne komisije za ispitivanje ručnog vatrenog oružja i municije i samim tim Zavodu bi bili priznati međunarodni žigovi.
Mozda.
Postavlja se pitanje, sto od infrastrukture i opreme takva djelatnost trazi? (pocetna investicija $$$ ?)
Drugo pitanje, dobijanje dozvole za ovakvu djelatnost? Koje tehnicke i sigurnosne uvjete takav zavod mora ispunjavati, sto je direktno verzano na pocetnu investiciju?
Pocetni rizik: Investirati vise milijuna kuna, a zapeti na dobijanju dozvole? nezahlavno.
Za uvjete u HR, ovo je ili da se formira drzavni zavod za ispitivanje, ili za veliku i jaku tvrtku privatnog kapitala, a u tome za sad vidim jedino HS produkt.
U srbiji imaju ZIZ zavod za ispitivanje i zigosanje, nasljedstvo iz doba juge, ali to je tad bio drzavni interes u doba kad je Juga nastojala biti vojno-industrijski samoodzriva.
Nakon rapada Juge, CIP ih nije priznavao (izgubili licencu), mislim da su tad atestirali oruzje, u madjarskoj ili drugdje.
Sad vidim, kazu da cekaju da ih se ponovo prizna. Gdje je atestirano novo oruzje od zastave, trenutno u maloprodaji nisam siguran.
Zavod za ispitivanje oružja i municije je osnovan od strane proizvođača oružja i municije, prvenstveno od “Zavoda Crvena Zastava” oslanjajući se na tradiciju i iskustvo “pregleda, kontrole i žigosanja” od 24. januara 1856. godine Topolivnice, Kragujevac.
Dana 29.12.1969. godine Zavod je upisan kao ustanova kod Okružnog Privrednog suda u Kragujevcu. Nakon toga, donošenjem Zakona i Pravilnika o ispitivanju i žigosanju ručnog vatrenog oružja i municije stvoreni su uslovi za početak odvijanja aktivnosti Zavoda.
Na osnovu člana 7. tačke 1 i 2. Konvencije o uzajamnom priznavanju žigova za ručno vatreno oružje (Briselske konvencije) od 23. maja 1973. godine stupilo je na snagu pristupanje SFR Jugoslavije Konvenciji čime je SFRJ postala punopravna članica Stalne međunarodne komisije za ispitivanje ručnog vatrenog oružja (C.I.P.). Jugoslavija i Zavod su imali čast da budu domaćini i organizatori XV Plenarnog zasedanja C.I.P.-a koje je održano u Jugoslaviji 1978. godine.
¨U poslednjih nekoliko godina, znatno je proširen poslovni prostor, nabavljena računarska i merna oprema radi efikasnog obavljanja svih aktivnosti Zavoda.
Sada smo pred novim početkom, očekajuci da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije podnese zahtev za pristupanje Briselskoj konvenciji. Pristupanjem bi Zavod postao član Stalne međunarodne komisije za ispitivanje ručnog vatrenog oružja i municije i samim tim Zavodu bi bili priznati međunarodni žigovi.
Last edited by jolly on 06 Apr 2020, 08:02, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Zastavi tormentaciju sada uređuju mađari.
Srbija nije u sastavu CIPa jer nije uskladila akte sa CIPovim.
Srbija nije u sastavu CIPa jer nije uskladila akte sa CIPovim.
- jolly
- Cinker - bojna

Da to se slaze sa navodima na na web stranicama (cekaju licencu)
Turn better into best!
HS uredno sve i jedan komad CIPira u Mađarskoj već par godina. Jednostavno preskupa investicija za naše podneblje. Moja Saiga recimo ima ruski CIP što je u jednu ruku meni bilo zanimljivo pošto Ruska Federacija kao zemlja van Europske Unije i nekakvog zapadnog djelokruga, propisa, zakona, sporazuma ima jednako priznati i važeći CIP kao i ovaj sa zapada iz recimo Mađarske...jolly wrote:Hmmm...
Mozda.
Postavlja se pitanje, sto od infrastrukture i opreme takva djelatnost trazi? (pocetna investicija $$$ ?)![]()
Drugo pitanje, dobijanje dozvole za ovakvu djelatnost? Koje tehnicke i sigurnosne uvjete takav zavod mora ispunjavati, sto je direktno verzano na pocetnu investiciju?![]()
Pocetni rizik: Investirati vise milijuna kuna, a zapeti na dobijanju dozvole? nezahlavno.![]()