Puška za rekreativno pucanje
Re: Puška za rekreativno pucanje
Ma ne vjerujem ,ćitam tu malo postove i ima nekih stvari koje uopće ne razumijem kao da su na klingonskom napisanejolly wrote:Vidim ja kako to ide... Ukojem je smjeru krenulo...damirdj75 wrote:Ne vadim uopce dozvolu za obrambeno oruzje nego sportsko ako se odlucimU subotu sam na streljani sa kratkim .
Svakako se uclanim pa ako ima opcija da iznajmim njihovo oruzje onda cu mozda vise znati .
Za sezone dvije evo tebe s nama na natjecanju!
U medjuvremenu procitaj tu po forumu malo o long range disciplinama.
Sretno sa nabavkom!
Mislim da to treba ranije startati a ne sa 40 i nekom na grbi
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Bitno je mirna ruka i bistro oko, malo volje i vremena, a drugo ti dodje vec samo po sebi.. ne brini. 
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Ne mogu se složiti s tobom! Jedino što je bitno, je volja. Mirnoća ruke, doći će s vremenom. Prijatelju, svi smo nekad počeli i mogu ti reći da ništa na svijetu nije lako naučiti. Sjeti se kad si učio čitati i pisati. Nemoj se bojati blamaže. Ljudi koji se time bave, neće nikom zamjeriti ako mu ide loše. Svatko, čije je mišljenje relevantno, neće te popljuvati, jer i sam zna koliko je to komplicirano. Ljudi koji kažu da je jednostavno, njihovo mišljenje ionako ne treba uzeti za ozbiljno, jer vjerojatno ne znaju o čemu pričaju. Dobrodošao ti nama, pa ćemo zajedno razmijeniti iskustva, stavove, a na kraju se i podružiti, što u svakom slučaju, daje posebnu draž ovom sportu.
Pozdrav svima!
Pozdrav svima!
Obzirom da je nabavna u džepu pa sam se malo bacio u razgledanje evo pitanje. Ima li neko iskustva sa ovim
https://www.njuskalo.hr/puske/cz-581-oglas-26636272
https://www.njuskalo.hr/puske/cz-581-oglas-26636272
Nije to ASTRO-fizika......ali nije ni lako...rezultat je u pravilu proprocionalan ulozenom trudu i potrosenoj municiji !!!damirdj75 wrote:...mislim da to treba ranije startati a ne sa 40 i nekom na grbi
Od ove dvije stavke te djelomicno mogu spasiti iskusni prijatelji....jer na kraju svatko mora naci svoj polozaj, svoju pusku, optiku i municju koja mu odgovara...
Samo naprijed...
Nemoguće je Nemoguće
Kao zaštitar sigurno nećeš dobiti dozvolu za držanje i nošenje privatno, izuzev ako imaš dobru štelu. Zaštitarska licenca je svojevrsna dozvola za držanje i nošenje službenog oružja koje se ili duži i razduži u poslovnici ili sjedištu firme ili ga imaš na lokaciji, tipa banka ili neka druga novčarska institucija ili objekt od posebnog značaja.damirdj75 wrote:Drugacije se u praksi tretiraju pripadnici mupa,pravosudne policije ,zaštitari i carina . Sve te skupine već imaju ovlast za sluzbeno drzanje i nosenje sluzbenog oruzja.
Pomaze i ako si godinama imao registrirano oruzje za samoobranu.
Ako si vojnik, možeš dobiti dozvolu za držanje i nošenje, postupak je dosta jednostavan, znam par ljudi koji su tako dobili pa mogu napisati u PM ili detaljnije ako koga zanima.
Policajci i pravosudni policajci mislim automatski dobivaju jer ih poznajem puno koji zaduženo službeno oružje nose doma, a ne ostavljaju u postaji ili gdje već rade.
Ovo za držanje i nošenje u svrhu sporstkog streljaštva je kao već napisano. Članstvo u klubu, natjecanje da možeš dobiti potvrdu od saveza da si aktivni strijelac.
A što odabrati za rekreativno pucanje, to je već dublje pitanje po meni. Ovdje ima kolega lovaca koji će bolje moći preporučiti neku repetirku, netko će ići na poluautomat tipa papovke.
Ja sam se osobno odlučio dodatno obučavati i prolaziti tečajeve za rukovanje i borbu kratkim oružjem iz razloga što to koristim na poslu. Na streljani vježbam i gađam iz zračnog pištolja. Isto tako razmišljam o tome što kupiti kao dugu cijev. Promjenom zakona i omogućavanjem posjedovanja poluautomata koji sliči automatskom oružju otvorilo se puno novih opcija. Moj osobni izbor je pao na AR 15 tip poluautomatske puške koju ću nadam se u skorije vrijeme nabaviti. Trenutno sam preokupiran nabavom pištolja jer imam malo veće želje po pitanju elektrooptičkog nišana i lampe, tu se onda još dodaju i bolji noćni mehanički ciljnici i na 2000 eura sam samo tako.
Drugi kriterij mi je dostupnost i cijena municije. 7.62x39 je daleko najpopularniji i najrašireniji kalibar koji još uvijek možeš kupiti po 25 eurocenta komad... dok je recimo .223 remington postalo nemoguće naći ispod recimo 35 do 40 eurocenti za komad...naravno pričam o municiji sa čeličnim čahurama, mesingane koštaju po 5 do 10 centi više za najjeftiniju varijantu.
Ma da i dalje kao vježbu i dalje najrađe preporučam zračnicu, malokalibarka .22 long rifle je isto jako jako dobra alternativa punokrvnom pušćanom kalibru. Da uzimaš jako kvalitetno .22 LR streljivo izaći će te jeftinije od prosječne 7.62x39 ili .223 municije.
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Jesi li razmišljao o punjenju municije? Ako misliš biti vješt u korištenju oružja, moraš jako puno vježbati. 22lr može pomoći, ali puno više znači vježba sa konkretnim oružjem koje misliš nositi/držati za samoobranu. Moraš znati kontrolirati to oružje sa njegovim kontrolama, ergonomijom, trzajem itd...
Sent from my iPad using Tapatalk Pro
Sent from my iPad using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.
Dozvole su realizirane ili spremne za nabavku
Štele u životu baš ne koristim
22 lr između ostalog posjedujem i za svrhe 2 puta mjesecno na streljaniu je ok.
Pucanje iz kratkog oružja mi ide ,samo rekoh da sam početnik jer ima ljudi koji godišnje ispucaju desetak i više tisuća metaka
Ne zelim se takmičiti samo uživam u odlasku na streljanu
O puškama ne znam puno pa čitam po forumima. Brno 2 mi je svakako prvi izbor ako naletim na očuvanu ali možda i nova Čz 455.
Onu poluatomatsku cehinju sam gledao ali ipak ništa od toga.
Imam 5 mjeseci da se odlučim
22 lr između ostalog posjedujem i za svrhe 2 puta mjesecno na streljaniu je ok.
Pucanje iz kratkog oružja mi ide ,samo rekoh da sam početnik jer ima ljudi koji godišnje ispucaju desetak i više tisuća metaka
O puškama ne znam puno pa čitam po forumima. Brno 2 mi je svakako prvi izbor ako naletim na očuvanu ali možda i nova Čz 455.
Onu poluatomatsku cehinju sam gledao ali ipak ništa od toga.
Imam 5 mjeseci da se odlučim
Ako kupuješ novo, pogledaj ponudu na Rojal.si. Oni ti odnedavno imaju suradnju sa jednom trgovinom u Zagrebu pa sve što Rojal drži u ponudi možeš naručiti kod nas i dođe ti kod nas. Ne moraš se voziti u Sloveniju i stvarati dodatni trošak i zezanciju s papirima. Ako želiš pucati rekreativno, pogledaj kalje od SDM-a... plus imaš lot 500 komada streljiva nekorozivnog za 1,75 kn komad...
Ako se možeš rastegnuti i želiš danas sutra veću preciznost, uzmi AR15 tip...
A ako baš imaš love i želiš Gucci, onda uzmi DD Mk12 i dobru optiku
Nema rastezanja
za sada samo 22 lr a poslije ako bude volje mozda nesto drugo.
Sa kim rade slovenci ?
Sa kim rade slovenci ?
Učlaniš se u klub i za početak koristiš kakvu njihovu papovku ili Mauser. Brzo ćeš se navući, pa onda nađi kakvu dobru i jeftinu u navedenim kalibrima jer još uvijek ima metaka za jeftino puškaranje. Ukratko, to ti je to za početak. Najbolja i najjeftinija opcija. Obično imaju i MK da se malo upoznaš sa svime, pa kasnije kupiš sebi po želji.
Ja bih radije svoju pusku za pocetak
ovaj tjedan nesto uzimam svakako.
Poslije ako me primi uzmem i neku papovku vidio sam nove ruske za sitne novce
Ako misliš na one u Rijeci, čisto sumnjam da su nove. To je Izhmash SKS, staro ko Biblija. Ne znači automatski da su ishabane i ispucane do kraja, no, ja bi bio oprezan. Svojevremeno su praktički nekorištene tj da nije iz njih pucano osim čoraka za sprovodu i takvim prigodama papovke bile po 500 eura komad. One koje su bile malo korištene i u jako dobrom stanju su bile nešto jeftinije, 50 eura. A sad baš za 300 eura ruski SKS u malo rabljenom stanju, dok se ne vidi u rukama kakav je, ne bi ovako rekao da je nov.damirdj75 wrote:Ja bih radije svoju pusku za pocetakovaj tjedan nesto uzimam svakako.
AR15 fan wrote:Ako kupuješ novo, pogledaj ponudu na Rojal.si. Oni ti odnedavno imaju suradnju sa jednom trgovinom u Zagrebu pa sve što Rojal drži u ponudi možeš naručiti kod nas i dođe ti kod nas. Ne moraš se voziti u Sloveniju i stvarati dodatni trošak i zezanciju s papirima. Ako želiš pucati rekreativno, pogledaj kalje od SDM-a... plus imaš lot 500 komada streljiva nekorozivnog za 1,75 kn komad...
Jedno offtopic pitanje u vezi ovog, ako netko ima iskustva...
Kolika je razlika u cijeni ako se kupuje direktno u Rojalu ili se kupuje u Monsteru (narucena u Rojalu) ?
Da li ce npr. puska koja kosta 400 eura u Rojalu kostati isto u Monsteru ili ce ovi nasi nabit jos jedno 100 eura vecu cijenu ?