SAKUPLJANJE METAKA!
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Re: SAKUPLJANJE METAKA!
Po zakonu, u Hrvatskoj to nije dozvoljeno.
Po kolekcionarskoj dozvoli moze se skupljati oruzje B, C, D kategorije, (ili onesposobljeno)
Po istom zakonu kolekcionar NE SMIJE imati streljivo za to oruzje, niti ga koristiti
Ako imas oruzje po bilo kojoj drugoj osnovi, strijelac, lovac, osobna sigurnst, onda mozes imati samo streljivo za kalibre koji su ti registrirani na OL
Ne posotoji zakonski predvidjena mogucnost za skupljanje streljiva po nekoj legalnoj osonovi.
Po kolekcionarskoj dozvoli moze se skupljati oruzje B, C, D kategorije, (ili onesposobljeno)
Po istom zakonu kolekcionar NE SMIJE imati streljivo za to oruzje, niti ga koristiti
Ako imas oruzje po bilo kojoj drugoj osnovi, strijelac, lovac, osobna sigurnst, onda mozes imati samo streljivo za kalibre koji su ti registrirani na OL
Ne posotoji zakonski predvidjena mogucnost za skupljanje streljiva po nekoj legalnoj osonovi.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Ovo nije baš tako.jolly wrote:Po zakonu, u Hrvatskoj to nije dozvoljeno.
U Hrvatskom zakonu za sada nema posebne dozvole ili odobrenja za sakupljanje streljiva, ali to nužno ne znači da sakupljanje nije dozvoljeno, odnosno sakupljanje nije nigdje izričito zabranjeno. Ono što jeste zabranjeno po trenutnom zakonu je nabavljanje streljiva za kolekcionarsko oružje, i nabavljanje streljiva u kalibru za koje vlasnik ne posjeduje odgovarajući oružni list:
To naravno ne znači da ne možeš sakupljati streljivo, ali moraš imati važeći oružni list za sve kalibre koje misliš sakupljati. To profesionalnim kolekcionarima nije veliki problem jer se oni u pravilu fokusiraju na sakupljanje streljiva u određenim kalibrima, a ne svakog komada streljiva koji im dođe pod ruku.Zakon o Oružju wrote:Članak 92.
Novčanom kaznom od 3.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba:
......
29) ako nabavi ili drži streljivo za oružje za koje ne posjeduje oružni list,
......
Osim toga može se sakupljati i deaktivirano streljivo (tzv. DEKO) a to možeš naći i na Njuškalu.
Što tebe zanima u smislu sakupljanja? Neke određene vrste metaka, ili općenito?
The truth is hate to those who hate the truth.
Tocke zakona su mi jasne, u biti nisu normalne, ali necu o tom! Imati na polici u sobi u koju jedva moze uci mrav po jedan primjer nekog streljiva je totatalno bezopasno..... Ponavljam, necu o zakonskoj regulativi jer sakupljam prazno streljivo upravo zbog toga! Dakle, zanima me kolekcija streljiva! Volim nabaviti sto vise razlicitih kalibara kako bih usporedjivao jedan sa drugim i da onim malo manje upoznatim sa tematikom mogu primjerom pokazati razliku! Isti kalibar sa razlicitim zrnima me ne zanima! Dakle, interesira me nabaviti po jedan primjerak metka! Imam cekic za delaboraciju, ispraznim ga, opalim kapsulu i pred zakonom sam cist! Ako se netko bavi sa ovim slobodno neka se javi na pp ili bilo kako!
BUM BUM...
Coooollll
daj mi reci koji su zadnjih pet sa ljeva ?
ondaj desni pored Carcano ??
zz
daj mi reci koji su zadnjih pet sa ljeva ?
ondaj desni pored Carcano ??
zz
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Onda recci i koji su prvi 5 s lijeva, oni najveci?
Ili napisi zapravo sve redom, s lijeva na desno od pocetka do kraja.
Lijepa kolekcija. Cestitam!
Ili napisi zapravo sve redom, s lijeva na desno od pocetka do kraja.
Lijepa kolekcija. Cestitam!
Turn better into best!
- Barut
- Časnički Namjesnik

Jep!lex-lutor wrote:Coooollll
S lijeva na desno:lex-lutor wrote:daj mi reci koji su zadnjih pet sa ljeva ?
20mm Solothurn Long (20x138B) metak za Flak 38
20mm Hispano-Suiza (20x110) rasprskavajući metak za M55 PA top
14.5 i 12.7 ruski teški mitraljezi
50 BMG
30-30?lex-lutor wrote:ondaj desni pored Carcano ??
Slažem se, odlična kolekcija Darkec!berbenn wrote: Darko, svaka cast!
Berbenn hoćeš i ti podijeliti štogod s nama?
super....
Koliko vidim nedostaju:
- 444 marlin
- 338 Lap.Mag.
- 408
- 416
- .460 S&W
- .500 S&W
Ali vec ces ti to pronaci....
Koliko vidim nedostaju:
- 444 marlin
- 338 Lap.Mag.
- 408
- 416
- .460 S&W
- .500 S&W
Ali vec ces ti to pronaci....
Nemoguće je Nemoguće
Ocu, cim uspijem! Ocu!Barut wrote:lex-lutor wrote:Coooollll
Berbenn hoćeš i ti podijeliti štogod s nama?
BUM BUM...
Hvala,nedavno sam vidio puuno impresivniju kolekciju a ja ovu skupljam godinama.Zakonom se ne opterecujem,skinem zrno i izvadim barut i nevjerujem da bi bilo ikakvih problema zbog toga.Puno toga nedostaje Lex,puno.Toliko raznih puscanih kalibara postoji da onaj kalibar za koji je prosjecno upucen zaljubljenik u oruzje uopce cuo je jako popularan i poznat.
Zamislite da je imati ovu listu.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_rifle_cartridges
Zamislite da je imati ovu listu.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_rifle_cartridges
- jolly
- Cinker - bojna

Kad covjek prolista knjigu "cartridges of the world" shvati vrlo brzo da se cijela kolekcija ne moze skupiti.
- na crni barut
- na bezdimni barut
- rubno paljenje
- centralno paljenje
- pin fire
- needle fire
- wild cats
- .....
itd, itd...
Uglavnom ko se tog uhvati za kolekciju, ima se cime baviti cijeli zivot uz gorku spoznaju da nikad nece kompletirati kolekciju
- na crni barut
- na bezdimni barut
- rubno paljenje
- centralno paljenje
- pin fire
- needle fire
- wild cats
- .....
itd, itd...
Uglavnom ko se tog uhvati za kolekciju, ima se cime baviti cijeli zivot uz gorku spoznaju da nikad nece kompletirati kolekciju
Turn better into best!
Ja bih bio zadovoljan kada bi bar priblizno skupio sve sto se koristilo od prvog svj. rata do danas na nasim prostorima, kako vojno tako i lovacko te bih volio da mogu nabavit svaki metak koji se novi pojavi u Hr
BUM BUM...
- Barut
- Časnički Namjesnik

Da, sigurno da ima milijun različitih kalibara na svijetu, tako da je nepotrebno i kontraproduktivno razmišljati na način da nećeš skupiti sve. Mi nećemo nikada imati kolekcije kao Ameri, ali zato opet imamo pristup nekim kalibrima do kojih će oni teže doći. Slažem se s Berbennom da je vjerojatno najpametnije fokusirati se na naše prostore, jer tako možemo najlakše doći do materijala za kolekciju. A tko bude ambiciozniji, može proširiti područje pretrage na cijelu Europu, a tu ima dovoljno materijala za nekoliko kolekcionarskih karijera.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Tako je. Jedan iskusni kolekcionar koji sakuplja dosta toga, ne samo metke, mi je jednom prilikom rekao kako ne smijes biti rob kolekcionarstva! Nikad ne mozes imati sve, a ma bas nikad! Da danas mozes nabaviti sve metke svijeta, to ne bi bila draz kolekcionarstva! Zato po malo! On recimo sakuplja metke kroz kalibre i ako ima sto vrsta zrna, on ih uzima, a ja recimo necu u kalibru 30-06 npr. sakupljati sve metke razlicitih zrna, vec mi je dovoljan jedan metak bilo kojeg zrna u kalibru da ga imam za usporedbu! Gust je pronaci nesto novo sto fali.... Trenutno nisam kuci pa vam ne mogu poslikati. Nije to neka ogromna kolekcija, ali osnove i ovo sto je lakse dostupno imam. Evo recimo, fali mi 22 hornet, a nije tako rijedak medju lovcima!
BUM BUM...
- Barut
- Časnički Namjesnik

Slažem se sa svime, samo bih nadodao da ipak ima smisla imati bar po 2-3 komada u jednom kalibru, pogotovo ako je neki kalibar koji se rijeđe vidi, jer ti to daje priliku da se mjenjaš s drugim kolekcionarima kojima možda treba ono što ti imaš, a tebi mogu opet dati nešto što tebi fali.
berbenn uzivaj,zanimljiv je to hobi.Sve ih drzim u jednoj torbici tako da ih mogu odnjeti negdje u drustvo gdje se okupljaju ljudi od interesa za oruzje i pokazati,onda zajedno analiziramo.I naravno nikad ih niko nece sakupiti sve.To je nemoguce, ali to i je čar.Ne patim od tog da sakupim sve ali zarko zelim neke legende rata , lova, koji su must have kao npr 375 HH ,zivcira me sto nemam nadaleko cuveni 375,a kad nemam neki raritet to je ok.