Ciscenje oruzja nakon pucanja korozivnim streljivom.
Ciscenje oruzja nakon pucanja korozivnim streljivom.
Evo posto me dosta ljudi pitalo kako se to cisti ovdje cu opisati na koji nacin ja cistim svoje oruzje nakon treninga. Ja pucam 7,62x39 i 7,9 vojno streljivo raznih proizvodjaca i godista i neophodno je pusku dobro ocistiti da ju ne pojede.
Dakle potrebne stvari sto trebate su:
-sipka sa mesinganom cetkicom odgovarajuceg promjera
-permetal sredstvo za ciscenje
-denkmit sredstvo za pranje sudja (ima u dm-u)
-plasticna cetkica za na sipku
-mala cetkica. Ja koristim staru djeciju.
-casa 2-3dcl
-platnena cetkica za namastiti cijev poslije ciscenja
-jedna krpa za stavit u kadu da ne klize po dnu
Ostalo:
-plinski bojler (ili kakav drugi) temperatura na MAX (meni na plinskom cca 78°
-kada u kojoj ja radim u kuci normalno
-kompresor za ispuhat cijev poslije pranja
Dakle krenimo
*Prvo pusku poslije pucanja ocistim sa mesinganom cetkicom cisto da mehanicki odstranim ostatke baruta.
*Onda rastavim metalni dio oruzja od drveta. Kod Mausera mozete i nemorate skidati okidac, izbacivac i slicno a kod PAP skinuti sve sto se da.
*Nakon toga idemo u kadu gdje smo vec prije bojler postavili na MAX. Stavimo cijev u kadu sa ustima cijevi prema dolje i lagano naspricamo permetala u cijev i kuciste i pustimo u cijevi do maksimalno 5 minuta. Zatim sa plasticnom cetkicom prodjemo kroz cijev cca 15-20 puta te nakon toga ispiremo vodom. Ponoviti jos jednom ako je jako prljavo.
*U plasticnu casicu stavimo malo denkmita i napunimo casu vrucim vodom. To je smjesa kojom cemo sada prati. Peremo na nacin da pusku stisnemo dolje na krpu da nemoze iscuriti i punimo cijev sa sredstvom i onda sa cetkicom isto idemo u cijev 15-20puta i posto se to pjeni sa malom cetkicom pocistimo leziste metka i cijelo kuciste. Zatim isprati vodom. Postupak ponoviti dok god imate sredstva za ciscenje iz case (cca 8-10) puta.
*cijev postaviti tako da su usta dolje na krpi u kadi a zadnji dio naslonit na zid i dobro ju isprati da se jako zgrije. Ako je jako zagrijana sama se susi.
*potom uzeti cijev i do kompresora. Prvo ispuhati cijev pa zatim sve ostalo. Pripaziti na zadnji nisan da istjerate svu vodu.
*zatim odmah sve nauljiti i sve sklopiti nazad.
Meni za sve treba maksimalno 40 minuta po puski i ociscena je vrhunski. Ja sam svasta probao i bolje od ovoga nisam vidio.
Za sva pitanja stojim na raspolaganju.
Dakle potrebne stvari sto trebate su:
-sipka sa mesinganom cetkicom odgovarajuceg promjera
-permetal sredstvo za ciscenje
-denkmit sredstvo za pranje sudja (ima u dm-u)
-plasticna cetkica za na sipku
-mala cetkica. Ja koristim staru djeciju.
-casa 2-3dcl
-platnena cetkica za namastiti cijev poslije ciscenja
-jedna krpa za stavit u kadu da ne klize po dnu
Ostalo:
-plinski bojler (ili kakav drugi) temperatura na MAX (meni na plinskom cca 78°
-kada u kojoj ja radim u kuci normalno
-kompresor za ispuhat cijev poslije pranja
Dakle krenimo
*Prvo pusku poslije pucanja ocistim sa mesinganom cetkicom cisto da mehanicki odstranim ostatke baruta.
*Onda rastavim metalni dio oruzja od drveta. Kod Mausera mozete i nemorate skidati okidac, izbacivac i slicno a kod PAP skinuti sve sto se da.
*Nakon toga idemo u kadu gdje smo vec prije bojler postavili na MAX. Stavimo cijev u kadu sa ustima cijevi prema dolje i lagano naspricamo permetala u cijev i kuciste i pustimo u cijevi do maksimalno 5 minuta. Zatim sa plasticnom cetkicom prodjemo kroz cijev cca 15-20 puta te nakon toga ispiremo vodom. Ponoviti jos jednom ako je jako prljavo.
*U plasticnu casicu stavimo malo denkmita i napunimo casu vrucim vodom. To je smjesa kojom cemo sada prati. Peremo na nacin da pusku stisnemo dolje na krpu da nemoze iscuriti i punimo cijev sa sredstvom i onda sa cetkicom isto idemo u cijev 15-20puta i posto se to pjeni sa malom cetkicom pocistimo leziste metka i cijelo kuciste. Zatim isprati vodom. Postupak ponoviti dok god imate sredstva za ciscenje iz case (cca 8-10) puta.
*cijev postaviti tako da su usta dolje na krpi u kadi a zadnji dio naslonit na zid i dobro ju isprati da se jako zgrije. Ako je jako zagrijana sama se susi.
*potom uzeti cijev i do kompresora. Prvo ispuhati cijev pa zatim sve ostalo. Pripaziti na zadnji nisan da istjerate svu vodu.
*zatim odmah sve nauljiti i sve sklopiti nazad.
Meni za sve treba maksimalno 40 minuta po puski i ociscena je vrhunski. Ja sam svasta probao i bolje od ovoga nisam vidio.
Za sva pitanja stojim na raspolaganju.
- technotronic
- Stožerni Narednik

Re: Ciscenje oruzja nakon pucanja korozivnim streljivom.
pranje ko da pereš zagorenu kostrolu.... zanimljivo
Vrijedi probat
Pocistite kako inace cistite pa jos otidjite do kade pa cete vidjet
Pocistite kako inace cistite pa jos otidjite do kade pa cete vidjet
- technotronic
- Stožerni Narednik

Nadje se po trgovackim centrima za 600-injak kn. 
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
A kako cistis zatvarac? Da li ga rastavljas?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Normalno svaki puta ga rastavim i obrisem iglu te pocistim celo zatvaraca te rupu kroz koju ide igla. Povremeno skinem i izvlakac pa ocistim i njega.
Nepotrebna zajebancija i rastavljanje. Drnč, Asol S i U, i sprej za čišćenje kočnica ili karburatora. Mesingana četkica i malo krpe. Cijev ogledalo od 1991.
Isprobano i ne valja. Cistac kocnica?? To ti je nitro razrjedjivac u spreju i to se koristi samo za odmascivanje i za nista drugo.
Puska se rastavi za manje od minute. Neznam u cemu je problem.
Puska se rastavi za manje od minute. Neznam u cemu je problem.
Nakon pucanja Drnč ili Asol S i ostaviti jedno pola sata dobro nauljeno, provlačiti mesinganu četkicu i ispirati sprejem dok ne procuri čisto. Jedna suha krpa pa nauljiti i opet krpa. Ako je rađeno da valja, nakon ulja krpa je čista i to je to. Obavezno zaštititi na kraju, Asol U ili slično. Sve skupa par minuta i cijev čista. Najbitnije je odmah po dolasku kući dobro nauljiti cijev da se neutraliziraju štetni produkti iz kapisle. Nikako ne ostavljati za sutra jer već korodira čak i potpuno nova cijev, pogotovo ona nagrižena. Takve nagrižene cijevi je moguće očistiti da valja ovako ili tvojom metodom koja mi je prekomplicirana. Probao sam sve i svašta, ovako je najlakše. Kad sutra provučem krpu kroz nauljenu cijev i ona izađe čista, to je to. Gareži nema.
Nakon preporuke tu na forumu, Jar detrdent za sude dobro iscetkam , isperem , posusim fenom, i nauljim brunexom
Savrseno ispadne cjev

Savrseno ispadne cjev