Prava vlasnika (privremeno) oduzetog oružja

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
sin
Skupnik
Skupnik

Prava vlasnika (privremeno) oduzetog oružja

Post by sin » 10 May 2013, 08:47

Zamolio bih kolege sa foruma za komentar, odnosno za savjet kod sljedećeg problema.
Naime jednoj osobi je oružje oduzeto.
Neću sad iznositi sve pojedinosti ovog slučaja jer bi mi oduzelo puno vremena. Bitno je samo da se tu osobu se tereti za počinjenje navodnog prekršaja. Kažem navodnog, jer postoji svjedok koji će svjedočiti u njegovu korist. Prekršajni postupak će po svemu sudeći biti riješen u njegovu korist, ali dok se ne okonča, oružje je oduzeto i nalazi se u PU (u Sl. Brodu).
Po meni, on iako više nije u posjedu tog oruža, je i dalje vlasnik tog oružja te može s njim raspolagati na način da ga može prodati ili pokloniti drugoj osobi koja ima odgovarajuću nabavnu dozvolu.
Brodska policija tvrdi da se s tim oružjem ne može raspolagati, (na način kako je opisano u prethodnoj rečenici) prije okončanja prekršajnog postupka.
Tko je u ovom slučaju po vama u pravu?
Zna li netko za sličan slučaj i dali zna kako je to završilo?
Dali zakon ili neki pravilnik regulira ovakve slučajeve?
Srce kucaj, puško pucaj...
Guns control means shooting a tight group!

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Prava vlasnika (privremeno) oduzetog oružja

Post by istra champion » 10 May 2013, 08:59

Ovisi o tipu prekršaja. Npr. ako je bio u krivolovu, ne može prodati oružje jer za takav prekršaj se traži oduzimanje oružja. Za prekršaj iz zakona o JRM, može se prodati.
SCORE:303 COMPETITION/209MEDAL; 121 GOLD 61 SILVER 27 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 10 May 2013, 09:44

Hvala na odgovoru. Dali je, po tvom saznanju, to definirano u nekom zakonu ili pravilniku? Inače, ne radi se o krivolovu, nego o prekršaju protiv JRM.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 10 May 2013, 09:53

Vrlo zanimljiva tema.
I osobno sam zainteresiran. Naime cekam nabavnu dozvolu, i imam intenciju probati povratiti jedan komad oduzetog oruzja od mup-a, odnosno od vlasnika kome je oduzeto.
Vlasniku je oduzeto zato sto nije bio upoznat sa proslim zakonom i nije promijenio oruzni list na vrijeme - a prethodno je imao oruzje na osnovu drzanja oruzja kao uspomene.
Nije promijenio osnovu posjedovanja u zakonskom vremenu, i oruzje oduzeto u mup.
On se na to zalio, i to je u nekakvom postupku koji traje.

Pitanje:
koliko dugo mup moze drzati oruzje u takvom slucaju, ako je potegnuta zalba i postoji postupak?
Ja sam cuo dvije informacije:
jedna je da drze oruzje 6 mjeseci, a onda ga ili daju na prodaju ili na unistenje.
a druga da ga moraju drzati dok god se ne rijesi postupak.

I nevezano za pitanje: moze li mi neko reci sto je skracenica "JRM",
Nemojte mi se smijati u mom neznaju... :A14:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 10 May 2013, 10:02

@sin;
Nasao sam slijedeci pravilnik, ali ne znam da li pokriva slucaj koji navodis:
MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

1638

Na temelju članka 107. stavka 1. točke 6. i 9. Zakona o oružju (»Narodne novine« broj 63/2007), ministar unutarnjih poslova donosi
PRAVILNIK
O NAČINU RASPOLAGANJA S ORUŽJEM I STRELJIVOM ODUZETIM U UPRAVNOM, PREKRŠAJNOM I KAZNENOM POSTUPKU I ORUŽJU PREDANOM MINISTARSTVU UNUTARNJIH POSLOVA

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se način raspolaganja s oružjem i streljivom oduzetim od fizičkih i pravnih osoba u pravomoćno okončanom upravnom, prekršajnom i kaznenom postupku koje je dostavljeno na raspolaganje Ministarstvu unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).
Ovaj Pravilnik primjenjuje se i na službeno oružje i streljivo koje je otpisano i povučeno iz uporabe u Ministarstvu te na oružje koje je predano Ministarstvu, a koje ne ispunjava propisane taktičko-tehničke zahtjeve za uvođenje u sustav službenog naoružanja Ministarstva.

Članak 2.

O načinu raspolaganja s oružjem iz članka 1. ovoga Pravilnika odlučuje Povjerenstvo Ministarstva za odlučivanje o oružju oduzetom u pravomoćno okončanom upravnom, prekršajnom i kaznenom postupku te o oružju predanom Ministarstvu (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo), kojega imenuje ministar unutarnjih poslova.
Prilikom pregleda i odlučivanja o mogućem načinu raspolaganja oružjem iz članka 1. ovoga Pravilnika, moraju biti nazočna najmanje tri člana Povjerenstva, od kojih je jedan predsjednik ili zamjenik predsjednika Povjerenstva.
Povjerenstvo o pregledu oružja vodi zapisnik. U zapisniku se, uz podatke o oružju, obvezno navodi odluka Povjerenstva o mogućem načinu raspolaganja s oružjem. Zapisnik potpisuju prisutni članovi Povjerenstva.
Stručnu i tehničku pomoć Povjerenstvu pružaju nadležne ustrojstvene jedinice Ministarstva.

Članak 3.

Povjerenstvo ne odlučuje o oduzetim i predanim minsko-eksplozivnim sredstvima i streljivu kojega odmah po okončanju upravnog, prekršajnog ili kaznenog postupka te dostavljanja Ministarstvu na raspolaganje zbrinjavaju stručno osposobljeni policijski službenici nadležne ustrojstvene jedinice Ministarstva.

Članak 4.

Nakon izvršenog pregleda oružja iz članka 1. ovoga Pravilnika, u smislu njegove tehničke ispravnosti i funkcionalnosti, Povjerenstvo odlučuje da se oružje može:
1. preuzeti u fond naoružanja Ministarstva ako ispunjava propisane taktičko-tehničke zahtjeve za uvođenje u sustav službenog naoružanja Ministarstva,
2. predati Ministarstvu obrane, Ministarstvu pravosuđa ili drugom državnom tijelu,
3. prodati putem ovlaštenog trgovca oružjem,
4. potpuno uništiti improvizirano ili neuporabljivo oružje,
5. ustupiti zbirci Ministarstva, ako je interesantno s kriminalističkog, konstrukcijskog ili tehničkog stanovišta,
6. ustupiti nekom od hrvatskih muzeja, ako ima povijesnu, umjetničku ili konstrukcijsku vrijednost,
7. ustupiti filmskim, TV ili kazališnim kućama, ako za to postoji njihov interes.
Oružje iz stavka 1. točke 7. ovoga članka prije ustupanja filmskim, TV ili kazališnim kućama mora biti onesposobljeno od strane trgovačkog društva ili obrta koji imaju odobrenje za popravljanje i prepravljanje oružja, a troškove onesposobljavanja snosi filmska, TV ili kazališna kuća kojoj je oružje ustupljeno.

Članak 5.

Nakon završetka rada s oružjem iz članka 1. ovoga Pravilnika, Povjerenstvo ga, radi skladištenja i daljnjeg postupanja, predaje ustrojstvenoj jedinici Ministarstva nadležnoj za materijalno-financijske poslove.

Članak 6.

Improvizirano i neuporabljivo oružje potpuno se uništava tako da se izreže na dijelove plamenikom aparata za autogeno zavarivanje na presjecima zatvarača navlake, ležišta naboja, odnosno baterije kod revolvera. Preostali dijelovi se uništavaju udarcem čekića.
Oružje iz stavka 1. ovoga članka može se uništiti i na drugi način tako da nastupi trajna deformacija svih dijelova.
Veće količine oružja iz stavka 1. ovoga članka uništavaju se u pogonima tvrtki za promet sekundarnim sirovinama pomoću valjka stroja za rezanje metala i hidraulične preše, odnosno ubacivanjem u peć za taljenje.
Članovi Povjerenstva moraju biti prisutni kod uništavanja oružja.

Članak 7.

Minsko-eksplozivna sredstva zbrinjavaju se detonacijom, sagorijevanjem ili drugim postupcima industrijske prerade koji ih dovode u stanje trajne i potpune bezopasnosti i neškodljivosti za život i zdravlje ljudi i imovine. Zbrinjavanje se, ovisno o količini minsko-eksplozivnih sredstava provodi na stalnim ili privremenim namjenskim prostorima.
Streljivo se zbrinjava postupkom spaljivanja, detonacije ili na drugi odgovarajući način na za to određenim mjestima, koja udovoljavaju sigurnosno-tehničkim uvjetima.

Članak 8.

Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti Naputak o postupanju s oružjem i streljivom oduzetim od građana u kaznenom, prekršajnom i upravnom postupku broj: 511-01-64-9508/1-95. od 22. siječnja 1996. i Naputak o postupanju s oružjem i streljivom poklonjenim Ministarstvu unutarnjih poslova broj: 511-01-64-9510/1-95. od 22. siječnja 1996.

Članak 9.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: 511-01-52-11880-2008.
Zagreb, 23. travnja 2008.

Ministar
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 10 May 2013, 10:02

Jugoslovenska ratna mornarica ;)

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 10 May 2013, 10:04

Ma šalim se...javni red i mir.
Inače, upravo sam poslao dopis MUP-u pa ću postati odgovor kad ga dobijem.

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 10 May 2013, 10:12

jolly wrote:@sin;
Nasao sam slijedeci pravilnik, ali ne znam da li pokriva slucaj koji navodis:
MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
Mislim da ne pokriva, jer u citiranom pravilniku se radi o oduzetom oružju u pravomoćno okončanom upravnom, prekršajnom i kaznenom postupku, a ovaj postupak je još u tijeku.
Vidjet ćemo kakav ću odgovor dobiti iz MUP-a.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 10 May 2013, 10:41

Ukoliko sa oruzjem nije učinjeno kazneno djelo može ga se prodati, znam to sigurno.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 10 May 2013, 13:51

zdebat wrote:Ukoliko sa oruzjem nije učinjeno kazneno djelo može ga se prodati, znam to sigurno.
Ako je remećenje JRM učinjeno s oružjem...ne more ga se prodati dok se slučaj ne okonča.
A ako je remećenje učinjeno bez oružja, a takve je prirode da je policija zaključila da osoba nakon toga ne može,
bar privremeno, imati oružje, pa mu je oduzeto, onda ga može legalno otudjiti.
To je bitna razlika.
E sada, lako je uočiti razliku izmedju slučajeva:

1 - Opalija si šakom tipa u bitriji dok ti je oružje bilo doma u sefu, ili
2 - Prijetio si susjedu priko nišana, ili ga još opizdija kundakom po vratu...

ali, ima slučaja kad to nije lako razlikovati:

Ideš u patrolu u lovište, nosiš hranu i sol, nosiš i pušku, snig do pasa, par puta oklizneš, puška puna sniga.
Na kraju je staviš na sic da se malo otopi i ocijedi prije nego ide u futrolu.
Na izlazku iz šume, zaustaviš terenca, ideš spakovati pušku u futrolu, ali to vidi policajac, koji slučajno tu kontrolira promet...
i oduzme ti pušku zato što i prije toga, t.j. čim si prvi put ušao u auto, pušku nisi stavija u futrolu.

Eto, da san ja policajac, ja to nebi tumačija ka neki ozbiljni prekršaj, ali nismo svi isti...
to se kolegi dogodilo nedavno...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 10 May 2013, 14:13

Dobro, a koliko dugo nakon oduzimanja oruzja mup moze jos drzati oruzje, prije nego ga uniste ili proslijede dalje prema nekom od mogucih nacina?
Turn better into best!

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 10 May 2013, 19:32

Hawk wrote: 1 - Opalija si šakom tipa u bitriji dok ti je oružje bilo doma u sefu, ili
Ma ne, nije bilo ništa od navedenog. Iako bi za navedene primjere postojali i elementi za podnošenje kaznene prijave:
- učestvovanje u tučnjavi
- nanošenje tjelesnih povreda
- prijetnja
U ovom slučaju koji sam ja opisao se radi o prekršaju protiv JRM bez fizičkog sukoba, prijetnje i sl.

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 10 May 2013, 20:39

Kad imaš oružje moraš paziti i kad puštaš glasnomire u javom WC takav ti je zakon.....da ne bi slučajno bukom uznemirio dobrog susjeda...čejena
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 10 May 2013, 21:00

sin wrote:
Hawk wrote: 1 - Opalija si šakom tipa u bitriji dok ti je oružje bilo doma u sefu, ili
Ma ne, nije bilo ništa od navedenog. Iako bi za navedene primjere postojali i elementi za podnošenje kaznene prijave:
- učestvovanje u tučnjavi
- nanošenje tjelesnih povreda
- prijetnja
U ovom slučaju koji sam ja opisao se radi o prekršaju protiv JRM bez fizičkog sukoba, prijetnje i sl.
ma nisam ni mislija da je to bilo, samo san da primjere da istaknem razliku...
Mislim da bi u prvon slučaju moga otuđiti oružje, ali u drugom ne...

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 10 May 2013, 23:00

Hawk wrote:
zdebat wrote:Ukoliko sa oruzjem nije učinjeno kazneno djelo može ga se prodati, znam to sigurno.
Ako je remećenje JRM učinjeno s oružjem...ne more ga se prodati dok se slučaj ne okonča.
A ako je remećenje učinjeno bez oružja, a takve je prirode da je policija zaključila da osoba nakon toga ne može,
bar privremeno, imati oružje, pa mu je oduzeto, onda ga može legalno otudjiti.
To je bitna razlika.
E sada, lako je uočiti razliku izmedju slučajeva:

1 - Opalija si šakom tipa u bitriji dok ti je oružje bilo doma u sefu, ili

ali, ima slučaja kad to nije lako razlikovati:

Ideš u patrolu u lovište, nosiš hranu i sol, nosiš i pušku, snig do pasa, par puta oklizneš, puška puna sniga.
Na kraju je staviš na sic da se malo otopi i ocijedi prije nego ide u futrolu.
Na izlazku iz šume, zaustaviš terenca, ideš spakovati pušku u futrolu, ali to vidi policajac, koji slučajno tu kontrolira promet...

i oduzme ti pušku zato što i prije toga, t.j. čim si prvi put ušao u auto, pušku nisi stavija u futrolu.

Eto, da san ja policajac, ja to nebi tumačija ka neki ozbiljni prekršaj, ali nismo svi isti...
to se kolegi dogodilo nedavno...

Jednom sam rečenicom rekao sve i vjeruj mi znam što i o čemu govorim.
A znam i nekoliko slučajeva kada ljudi nisu na vrijeme platili kaznu tipa prometnog prekršaja pa su ostali bez oružja.
Čemu onda ulaziti u ovakve rasprave?

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 11 May 2013, 09:56

zdebat wrote:Jednom sam rečenicom rekao sve i vjeruj mi znam što i o čemu govorim.
Oooo... pardon... pardon... :o
A, znači li to da ti misliš da mi ostali ne znamo o čemu govorimo...??? :A18:
zdebat wrote: A znam i nekoliko slučajeva kada ljudi nisu na vrijeme platili kaznu tipa prometnog prekršaja pa su ostali bez oružja.
pa jesu li oni mogli otuđiti oružje ili ne...??? i to si moga reć...
zdebat wrote: Čemu onda ulaziti u ovakve rasprave?
Pa baš zato da se vidi koliko malo logike ima u postupcima, a ne da se čudimo ka pura dreku kad ostanemo bez oružja bez veze...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 11 May 2013, 11:33

Ljudi,
Evo opet uskacem ali, jace je od mene, a i priblizavam se nazad temi.

Kako vidite, ili koje su opcije ako covjeku oduzmu oruzje jer nije promjenio oruzni list za drzanje oruzja kao uspomene.
oruzje je tako oduzeto vec prema tadasnjem zakonu, a kako on nije strijelac ni lovac, na tome je stalo.
Moze li on to prodati?
osobno sam zainteresiran za kupiti jedan komad od tog oruzja cim mi stigne nabavna za koji dan?

Takodjer, on se zalio sudu, ali nije dobio niti jedan poziv jos za to.
pa je onda drugo pitanje:
koliko oni u mup-u mogu drzati to oruzje kod sebe prije nego ga uniste / ili ucine nesto drugo s time i da li ta zalba sudu sto je on ulozio moze produziti zadrzavanje tog oruzja u posjedu mupa - prije konacnog unistenja, ili ostalih opcija?
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 11 May 2013, 11:38

zdebat wrote:..........A znam i nekoliko slučajeva kada ljudi nisu na vrijeme platili kaznu tipa prometnog prekršaja pa su ostali bez oružja. .........
Iskreno, znam da ima svakakvih nebuloza u nasem sistemu, ali volio bih vidjeti sto pise u tom rijesenju o oduzimanju oruzja i na koji clan zakona o oruzju se pozivaju. Ako je neka PU to bila u stanju provesti ...stvarno vise nemam rijeci ???
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 11 May 2013, 11:47

Da nadopunim Lexa:

Mislim da je oduzimanje oruzja - obrnuti proces od izdavanja nabavne, gdje se redom navode kaznena dijela prema slijedecim zakonima:

Citat:
a nije pravomoćno osuđena za kaznena djela protiv Repub¬like Hrvatske, za kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, za kaznena djela protiv života i tijela, kaznena djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine te kaznena djela koja u sebi sadrže elemente nasilja, a sadržani su u kaznenim djelima protiv imovine, protiv slobode i prava čovjeka i građanina, protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, protiv braka, obitelji i mladeži, protiv pravosuđa, protiv javnog reda, protiv službene dužnosti, protiv Oružanih snaga Republike Hrvatske, protiv okoliša koja se odnose na mučenje ili ubijanje životinja, ili ako je za takvo kazneno djelo pokrenut postupak,
da nije pravomoćno kažnjena za prekršaj odnosno da se ne vodi postupak za prekršaj iz područja javnog reda i mira i drugih zakona u kojima su propisani prekršaji s elementima nasilja, posebice za prekršaje iz područja nasilja u obitelji ili joj je izrečena zaštitna mjera radi nasilja u obitelji,
da ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zlouporabljeno, a osobito: češće i prekomjerno uživanje alkohola, konzumacija opojnih droga ili drugih omamljujućih sredstava, poremećeni obiteljski odnosi, sukobi s okolinom, agresivno i ekscesno ponašanje te drugi poremećaji u ponašanju, disciplinske povrede propisa o lovstvu ili športskom streljaštvu i sl.,
kraj citata.

Drugim rijecima, kod rijesenja za oduzimanje oruzja bi se moralo navesti evidentirano krsenje neceg od navedenog, odnosno - gubitak stjecenih uvjeta za posjedovanje oruzja: kao na primjer - vise nisi aktivni natjecatelj, nisi vise lovac, nisi prosao lijecnicki, - ili u medjuvremenu si se ogrijesio u jedan od navedenih zakona.

ne placanje neke kazne za parking - nije kazneno djelo nego prekrsaj, i u najgoru ruku to se rijesi nekakvom ovrhom na bankovnom racunu, a uz malo srece ode i u zastaru. Takodjer u listu gornjih zakona - ne navode se kaznena dijela iz krsenja zakona o sigurnoisti u prometu, sto je zanimljivo - jer u prometu se gine, i ceste su tjelesne ozljede.
Turn better into best!

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 11 May 2013, 12:48

jolly wrote: koliko oni u mup-u mogu drzati to oruzje kod sebe prije nego ga uniste / ili ucine nesto drugo s time i da li ta zalba sudu sto je on ulozio moze produziti zadrzavanje tog oruzja u posjedu mupa - prije konacnog unistenja, ili ostalih opcija?
U rješenju mu sigurno piše koja je pravna sankcija tj. da li je izrečena zaštitna mjera oduzimanja oružja.
MUP ''raspolaže'' s oružjem za koje je pravomoćno okončan postupak (kazneni, prekršajni ili upravni postupak).
SCORE:303 COMPETITION/209MEDAL; 121 GOLD 61 SILVER 27 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

Post Reply