Jesu li čokirane cijevi na nekim zračnim puškama?
Moderator: karabalic
Re: Jesu li čokirane cijevi na nekim zračnim puškama?
Daj konkretno pojasni što želiš reći ili dokazati, da je cijev na zračnoj pušci čokirana? 
Mislim da cijevi nisu čokirane već poolovljene. Pogotovo se to vidi kod starijih zračnih pušaka koje nisu redovito održavane tj. čišćene. Zadnja trećina cijevi prema izlazu ima redovito nešto manji promjer nego na ležištu metka što se osjeti kada guraš šipku sa vatom kroz cijev a usljed nanešenog olova.
Nemam baš iskustva sa zračnim puškama, ali mislim da je to suženje na ustima cijevi radi večeg pritiska u cijevi. Uostalom tako je na vatrenom oružju odnosno na puškama i pištoljima.
Ispravite me ako se varam.
Ispravite me ako se varam.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!
Užlijebljene cijevi uopće nisu čokirane(prvi put čujem).
Klik ti si mjeril promjer na ustima cijevi i u ležištu tako da promjer normalno ne može biti isti, ali ne zato jer je cijev čokirana već je normalno da je ležište malo većeg promjera i nije užlijebljeno inače bi teško ugural zrno u cijev.
Klik ti si mjeril promjer na ustima cijevi i u ležištu tako da promjer normalno ne može biti isti, ali ne zato jer je cijev čokirana već je normalno da je ležište malo većeg promjera i nije užlijebljeno inače bi teško ugural zrno u cijev.
Ima Dianu 35 i na njoj je ležište užlijebljeno ali imam Suhl Haenel 303 i na njemu je ležište glatko.
Puška istočno Njemačke proizvodnje, mogu reći vrlo-izuzetno precizna puška, izlazna brzina oko max.200 m/s sa novim federom i dihtungom, zadnji ciljnik je podesiv po visini i pravcu, okidač isto podesiv, kočnica. Moja nema diopter.Mislim da je bila u ono vrijeme(prije 15g.) jedna od boljih pušaka.
Moja je ispalila sigurno jedne tačke dijabola i danas još uvijek radi uz jednu izmjenu federa i dihtunaga. Puške se nažalost ne proizvode više.
Moja je ispalila sigurno jedne tačke dijabola i danas još uvijek radi uz jednu izmjenu federa i dihtunaga. Puške se nažalost ne proizvode više.
Stoji ovo što kažeš da je zadnja trećina cijevi zaolovljena.
Samo je pitanje zašto samo zadnja trećina a ne cijela cijev?![]()
Ne znam točno zašto, možda zbog pada brzine. Iz iskustva znam jer sam se dosta mučio da odolovim cijevi. Na nekima još nisam u potpunosti uspio.
Da, prednji dio zrna je već sigurno u užlijebljenom djelu.
i ja sam mjerio širinu cijevi (jos kad sam sumnjao oko preciznosti moje diane) i isto je vrh cijevi bio malo uzi ali neznam tocno za koliko...
Audi multa, loquere pauca!