Koji su vasi stavovi o "militarizaciji"?
Re: Koji su vasi stavovi o "militarizaciji"?
Nema pripreme za to. I profesionalna vojska je u problemu u toj situaciji. To je doslovno bilo kao grom iz vedra neba.
Napali su i vojsku i nanjeli gubitke. Reakcija je bila kaotična i sami su priznali da iz helikoptera zapravo nisu znali po kome pucaju.
Zapravo, neka priprema na razini vojske postoji. Jedinice i oprema u pripravnosti, straže i dojave, oprema za osmatranje...
Ali ovo je zaista bio šok. Treba moći ostati pribran. Daleko je to od laganog.
Napali su i vojsku i nanjeli gubitke. Reakcija je bila kaotična i sami su priznali da iz helikoptera zapravo nisu znali po kome pucaju.
Zapravo, neka priprema na razini vojske postoji. Jedinice i oprema u pripravnosti, straže i dojave, oprema za osmatranje...
Ali ovo je zaista bio šok. Treba moći ostati pribran. Daleko je to od laganog.
Last edited by IB43 on 07 Nov 2023, 11:58, edited 1 time in total.
Civilna zaštita daje dozvolu za korištenje strelišta.IB43 wrote:Kakve veze ima Civilna zaštita sa oružjem i strelištima?
Civilna zaštita djelomično uređuje zakon o oružju, pravilnik o strelištima i ostale.
Neke osobe iz civilne zaštite sabotiraju svaku liberalizaciju zakona o oružju.
Istina.Marin223 wrote:Civilna zaštita daje dozvolu za korištenje strelišta.IB43 wrote:Kakve veze ima Civilna zaštita sa oružjem i strelištima?
Civilna zaštita djelomično uređuje zakon o oružju, pravilnik o strelištima i ostale.
A u pandemiji su se ponašali kao paramilicija.
Nikada čuo da je nekoga sa oružjem zaustavila civilna zaštita. Obično to bude policija. Kao što policija i izdaje odobrenje za strelišta, nabavne dozvole...
Na e-savjetovanju svi sudjeluju u izradi zakona, svaki građanin ili udruga. Pa tako i Civilna zaštita.
Na e-savjetovanju svi sudjeluju u izradi zakona, svaki građanin ili udruga. Pa tako i Civilna zaštita.
@IB tovar je tovar.
Ima tovara koji nešto znaju ,a prave se da znaju sve.
A imaš tovara koji ništa ne znaju,a prave se da sve znaju.
Ali tovar je tovar,mi ne govorimo o tome.....
Ima tovara koji nešto znaju ,a prave se da znaju sve.
A imaš tovara koji ništa ne znaju,a prave se da sve znaju.
Ali tovar je tovar,mi ne govorimo o tome.....
Pa taj tovar je jako dobar primjer koliko se znanje i iskustvo razlikuju.
Ja ti kažem da civilna zaštita lobira za stroge restrikcije po pitanju oružja i blokira svim silama dobre izmjene zakona.IB43 wrote:Nikada čuo da je nekoga sa oružjem zaustavila civilna zaštita. Obično to bude policija. Kao što policija i izdaje odobrenje za strelišta, nabavne dozvole...
Policija samo provodi zakon.
"Na e-savjetovanju svi sudjeluju u izradi zakona"
Mogu ja sudjelovat, al završnu riječ i odluku ne dajem ja, koliko god dobre argumente imao.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Molim te daj vise detalja o tome kako se zakoni donose.Marin223 wrote:Civilna zaštita daje dozvolu za korištenje strelišta.IB43 wrote:Kakve veze ima Civilna zaštita sa oružjem i strelištima?
Ja mislim da ti ne znas sta si sad napisao, ali ako nisam u pravu, sigurno ces me educirati.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

Jesi sudjelovao pa kazes po iskustvu, ili pretpostavljas?Marin223 wrote:[
"Na e-savjetovanju svi sudjeluju u izradi zakona"
Mogu ja sudjelovat, al završnu riječ i odluku ne dajem ja, koliko god dobre argumente imao.
meni su neki komentari prihvaceni.
ne samo to, i nekim clanovima foruma su neki komentari prihvaceni.
Kad zakon dodje na saborsku raspravu, konacna verzija je nepredvdljiva.
otkad pratis ovu problematiku?
ja dosta dugo.
I tvrdim da trenutno imamo najkvalitetnije zakone do sad.
Ima mjesta za unaprijediti, ali trend je pozitivan. A to ti je direktno rezultat javnih savjetovanja.
Odi na bilo koje e savjetovanje, pa pogledaj rasprave i sta je prihvaceno i sto nije. i na osnovu cega.
Prati stvari, vidi koji su zakoni u prepremi, i kad bude javna rasprava ukljuci se.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Sa izvora:
https://civilna-zastita.gov.hr/istaknut ... radjane/82
Citiram:
osposobite se za provođenje mjera osobne i uzajamne zaštite. Možete se naći u situaciji koja će zahtijevati vaše angažiranje u zaštiti i spašavanju života ljudi, imovine i okoliša neposredno nakon nesreće ili za vrijeme njenog trajanja, odnosno prije nego što na mjesto nesreće dođu timovi žurnih službi i operativnih snaga civilne zaštite. U stvarnom životu, osobito kada nastanu katastrofe i veće nesreće, češće se možete naći u takvoj situaciji, prvenstveno iz razloga što organizirane snage civilne zaštite, zbog obima nastalih posljedica, neće biti u mogućnosti istovremeno i žurno odgovoriti na sve zahtjeve za spašavanjem,
u većini nesreća sustav javne elektrodistribucije, zbog šteta na infrastrukturi, neće biti u funkciji. Zato nabavite tranzistorski radio prijemnik kako biste mogli dobiti upute mjerodavnih institucija o poduzimanju zaštitnih mjera kao i druge korisne informacije koje vam mogu pomoći u provođenju zaštite i ublažavanju mogućih posljedica.
Kraj citata
Manje vise ono sta sam prethodno pisao.
Inace, ustanovili smo da tema nije zapoceta oko ove teme. Ali kako se pojavila tema civilne zastite. Eto..
Citiram:
osposobite se za provođenje mjera osobne i uzajamne zaštite. Možete se naći u situaciji koja će zahtijevati vaše angažiranje u zaštiti i spašavanju života ljudi, imovine i okoliša neposredno nakon nesreće ili za vrijeme njenog trajanja, odnosno prije nego što na mjesto nesreće dođu timovi žurnih službi i operativnih snaga civilne zaštite. U stvarnom životu, osobito kada nastanu katastrofe i veće nesreće, češće se možete naći u takvoj situaciji, prvenstveno iz razloga što organizirane snage civilne zaštite, zbog obima nastalih posljedica, neće biti u mogućnosti istovremeno i žurno odgovoriti na sve zahtjeve za spašavanjem,
u većini nesreća sustav javne elektrodistribucije, zbog šteta na infrastrukturi, neće biti u funkciji. Zato nabavite tranzistorski radio prijemnik kako biste mogli dobiti upute mjerodavnih institucija o poduzimanju zaštitnih mjera kao i druge korisne informacije koje vam mogu pomoći u provođenju zaštite i ublažavanju mogućih posljedica.
Kraj citata
Inace, ustanovili smo da tema nije zapoceta oko ove teme. Ali kako se pojavila tema civilne zastite. Eto..
Turn better into best!
jolly, izlobiraj mi ukidanje članka 12 iz zakona o oružju, pa mi javi kak je prošlo e savjetovanje.
Saborska rasprava - ti zbilja misliš da oni nešto tamo čitaju i raspravljaju ? Da kad je u pitanju ideologija, pobacaj, rad nedjeljom... ostale izmjene niti ne čitaju nego potvrde ono šta im šef stranke tutne pod nos, a šef stranke tutne to što mu ministri sastave, a ministri sastave ono što glavni ljudi u ministarstvu odluče. I možeš ti nabost promjenu koja njima neće bit problem, pa će ju prihvatit, ali ajde nek prihvate ukidanje članka 12.
Zakon o oružju nam je katastrofalno kriminalan, ali da, i takav je bolji od japanskog, britanskog, kanadskog... što ne znači da zbog tih država trebam bit sretan s ovime šta imam.
Gluposti iz zakona:
- oduzimanje oružja za svaki prekršaj
- nemogućnost dobivanja OL za osobnu sigurnost (držanje i nošenje)
- striktno čuvanje oružja u stambenom prostoru u mjestu prebivališta (i ne može drugdje/drugačije)
- uvijet za posjedovanje: da se ne vodi prekršajni postupak, da se ne vodi kazneni postupak (protivno ustavu: nitko nije kriv dok...
iznimka treba bit isključivo ako postoji velika sumnja zloupotrebe oružja)
- uvijeti za kolekcionara prestrogi
- žalbe nisu dozvoljene skoro nigdje kod odluka vezanih za oružje
- koncept držanje ili držanje i nošenje je besmislena idiotarija koja uopće ne treba postojati
- definicija opravdanog razloga za sportski OL i izdavanje nabavne je katastrofalna
- oružje se ne smije učinit vidljivo građanima (ovo izgleda potpuno razumno, al kad vidiš da je frajer dok se branio suzavcem optužen za pokazivanje oružja na javnom mjestu, onda znaš da i to treba ukinut)
- oružje je zabranjeno upotrebljavat na javnim mjestima i mjestima gdje se mogu ugrozit građani (ovo izgleda također razumno, ali ak budeš žrtva napada na javnom mjestu, zaboravi na oružje, makar i suzavac)
- prekomjerni spremnik rezultira oduzimanjem svog oružja i svih dokumenata... kao da si ubio nekog
- idiotarije o civilnim strelištima bi mogao do sutra nabrajat
- idiotarije iz zakona o eksplozivima bi mogao do kraja tjedna nabrajat
- lovačko strelište ne mora ispunjavat uvijete iz pravilnika, podržavam, al zašto onda ostala mjesta za vježbe moraju, ako su samo za vježbe, samo za članove ?
"Molim te daj vise detalja o tome kako se zakoni donose.
Ja mislim da ti ne znas sta si sad napisao, ali ako nisam u pravu, sigurno ces me educirati."
Zakoni se donose skoro pa po diktatorskom modelu, jer šef stranke ima pravo izbacit iz stranke onoga koji iskaže neslaganje sa prijedlogom zakon koje je šef donio, time ljudi gube određene privilegije pa im je u interesu slušat šefa stranke i bit mu u dupetu.
Slično je i sa visokorangiranim državnim službenicima u ministarstvu.
Napisao sam čovjeku kakve veze ima civilna zaštita sa oružjem i streljanama i mislim da nisam puno fulao.
"Jesi sudjelovao pa kazes po iskustvu, ili pretpostavljas?"
Ajmo se kladit da meni niti jedan prijednog neće udovoljit.
"osposobite se za provođenje mjera osobne i uzajamne zaštite....."
Jasno ti je da onaj koji je ovo napisao nije niti na kraju pameti mislio na oružje ?
Saborska rasprava - ti zbilja misliš da oni nešto tamo čitaju i raspravljaju ? Da kad je u pitanju ideologija, pobacaj, rad nedjeljom... ostale izmjene niti ne čitaju nego potvrde ono šta im šef stranke tutne pod nos, a šef stranke tutne to što mu ministri sastave, a ministri sastave ono što glavni ljudi u ministarstvu odluče. I možeš ti nabost promjenu koja njima neće bit problem, pa će ju prihvatit, ali ajde nek prihvate ukidanje članka 12.
Zakon o oružju nam je katastrofalno kriminalan, ali da, i takav je bolji od japanskog, britanskog, kanadskog... što ne znači da zbog tih država trebam bit sretan s ovime šta imam.
Gluposti iz zakona:
- oduzimanje oružja za svaki prekršaj
- nemogućnost dobivanja OL za osobnu sigurnost (držanje i nošenje)
- striktno čuvanje oružja u stambenom prostoru u mjestu prebivališta (i ne može drugdje/drugačije)
- uvijet za posjedovanje: da se ne vodi prekršajni postupak, da se ne vodi kazneni postupak (protivno ustavu: nitko nije kriv dok...
iznimka treba bit isključivo ako postoji velika sumnja zloupotrebe oružja)
- uvijeti za kolekcionara prestrogi
- žalbe nisu dozvoljene skoro nigdje kod odluka vezanih za oružje
- koncept držanje ili držanje i nošenje je besmislena idiotarija koja uopće ne treba postojati
- definicija opravdanog razloga za sportski OL i izdavanje nabavne je katastrofalna
- oružje se ne smije učinit vidljivo građanima (ovo izgleda potpuno razumno, al kad vidiš da je frajer dok se branio suzavcem optužen za pokazivanje oružja na javnom mjestu, onda znaš da i to treba ukinut)
- oružje je zabranjeno upotrebljavat na javnim mjestima i mjestima gdje se mogu ugrozit građani (ovo izgleda također razumno, ali ak budeš žrtva napada na javnom mjestu, zaboravi na oružje, makar i suzavac)
- prekomjerni spremnik rezultira oduzimanjem svog oružja i svih dokumenata... kao da si ubio nekog
- idiotarije o civilnim strelištima bi mogao do sutra nabrajat
- idiotarije iz zakona o eksplozivima bi mogao do kraja tjedna nabrajat
- lovačko strelište ne mora ispunjavat uvijete iz pravilnika, podržavam, al zašto onda ostala mjesta za vježbe moraju, ako su samo za vježbe, samo za članove ?
"Molim te daj vise detalja o tome kako se zakoni donose.
Ja mislim da ti ne znas sta si sad napisao, ali ako nisam u pravu, sigurno ces me educirati."
Zakoni se donose skoro pa po diktatorskom modelu, jer šef stranke ima pravo izbacit iz stranke onoga koji iskaže neslaganje sa prijedlogom zakon koje je šef donio, time ljudi gube određene privilegije pa im je u interesu slušat šefa stranke i bit mu u dupetu.
Slično je i sa visokorangiranim državnim službenicima u ministarstvu.
Napisao sam čovjeku kakve veze ima civilna zaštita sa oružjem i streljanama i mislim da nisam puno fulao.
"Jesi sudjelovao pa kazes po iskustvu, ili pretpostavljas?"
Ajmo se kladit da meni niti jedan prijednog neće udovoljit.
"osposobite se za provođenje mjera osobne i uzajamne zaštite....."
Jasno ti je da onaj koji je ovo napisao nije niti na kraju pameti mislio na oružje ?
@Marin223
svaku temu si sveo na postove o nedostatku strelišta, kako ih je teško otvoriti, kako je teško dobiti DiN dozvolu za samoobranu i još kojekakvim jadikovkama vezanim za to.
molim te nemoj više.
svaku temu si sveo na postove o nedostatku strelišta, kako ih je teško otvoriti, kako je teško dobiti DiN dozvolu za samoobranu i još kojekakvim jadikovkama vezanim za to.
molim te nemoj više.
Put your money where your mouth is.
Dobro da si citirao što je civilna zaštita i čime se bavi. Vatrogasci, vojska... izlaze na njihov zahtjev za pomoć.jolly wrote:Sa izvora:
Citiram:
Kraj citata
Pokušao sam pronaći nešto slično za vojsku i nisam našao. Pa evo iz glave, ako se dobro sjećam, onako kako su me učili.
Vojska je oružana sila. U prvom redu sila. Koja problem rješava tako da problem uništi, svim raspoloživim sredstvima.
Vojska ne pregovara, ne razgovara i ne upozorava. Zapovjed izvršava trenutno, bez pogovora i bilo kakve odgode.
To je što ste pitali. Jolly je skrenuo na druge teme koje su koliko vidim prihvaćene kao odgovor. To nije vojska, premda se te vještine uče i u vojsci i potrebne su.
Civilna zaštita je zapravo ono što vam zaista treba. Osim ako se netko namjerava preseliti u Nigeriju ili Somaliju. Onda mu treba uz osobno oružje i tim plaćenika da ga čuva.
Oružje kod civila je za lov i sport. I najbolje je kada se za to jedino i koristi, onda je sve OK. Čim se krene razgovarati o civilnom oružju u neke druge svrhe, nešto se gadno događa i situacija nije u redu.
Ne možeš biti pripravan za sve moguće događaje i lokacije. Ponekad je to pitanje kako ti grah padne. No ako si uvježban i opremljen, tvoje su šanse za preživljavanje daleko veće. Ne moraš biti preppers, no da je mudro imati zalihu hrane, pitke i tehničke vode, nešto lijekova, manju kutiju prve pomoći, novca u manjim apoenima, radio vezu i nešto hladnog/vatrenog za ziher nije na odmet.
Kažu ljudi da vrag u sili i muhe jede. Ako si smiren i hladnokrvan, možeš zaštititi i sebe i druge. Što su okolnosti teže, tome prilagođavaš i svoje postupanje.
Kažu ljudi da vrag u sili i muhe jede. Ako si smiren i hladnokrvan, možeš zaštititi i sebe i druge. Što su okolnosti teže, tome prilagođavaš i svoje postupanje.
- jolly
- Cinker - bojna

Vidis da @marin223 nije u stanju sudjelovati ni ovdje o tome problemu.timmy75 wrote:@Marin223
molim te nemoj više.
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=3&t=8118
nestali su nam svi podaci koje sam pisao. trazio sam pomoc. glavnom kuknjava
Nije se potrudio navesti ni jedno streliste.
Sad u suradnji s jos nekim clanovima foruma, nanaovo radimo bazu podataka pa cemo uskoro objaviti.
Turn better into best!
Iznio sam cijeli niz problema koje treba popravit.timmy75 wrote:@Marin223
molim te nemoj više.
Koje to sve teme sam sveo na to ?
Problem nabavne za samoobranu sam spominjao u temi o nabavnoj.
Problem strelišta sam detaljno spominjao u temi o strelištima.
Nedostatak strelišta nisam spomenuo u ovoj temi, samo kritizirao loš pravilnik.
Teško dobivanje OL za DiN se uklapa u temu ako pročitaš prvi post.
Trebao bi pisat valjda o zaštiti od potresa i poplave ovdje ?
Iskreno, neda mi se tražit streljane po karti u kojima ionako neću moć pucat jer su predaleko, jer mi možda neće niti dat da pucam. Ja bi problem riješio na svoj način, ja bi radije napravio jedno mjesto za vježbe gađanja više. Jel to ok doprinos zajednici ?jolly wrote:Vidis da @marin223 nije u stanju sudjelovati ni ovdje o tome problemu.timmy75 wrote:@Marin223
molim te nemoj više.
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=3&t=8118
nestali su nam svi podaci koje sam pisao. trazio sam pomoc. glavnom kuknjava
Nije se potrudio navesti ni jedno streliste.
Sad u suradnji s jos nekim clanovima foruma, nanaovo radimo bazu podataka pa cemo uskoro objaviti.
- jolly
- Cinker - bojna

Da.Marin223 wrote:j
Saborska rasprava - ti zbilja misliš da oni nešto tamo čitaju i raspravljaju ?
primjer
Prijedlog zakona 2018 je bio za lijecnicki da bude do 65 godine zivota nakon tog da se produzuje svakih 5 godina.
Na to se digla stranka umirovljenika i rekla da je to diskrimnacija starijih osoba.
Na kraju je izglasano, lijecnicki trajno do promjene zdravstvenog stanja.
Ovo nije jedini primjer,
Medjutim da bi znao pricu kako se formira zakon, moras procitati prijedlog zakona, pa javno esavjetovanje, konacno zavrsno izvjesce o donosenju zakona gdje se vidi ko je sta predlozio.
Dakle, skoro isti dokument, procitati tri puta u svakoj fazi.
Lektira je teska.
Ostalo nema smisla komentirati sta si sve napisao. Sorry, tako je.
Turn better into best!
Bilo bi i zanimljivo vidjet kolko je stvari bilo odbijeno, pa da ocijenimo "stopu prihvaćanja".
Pitajte bilo koga kako ide tok donosenja novog zakona.IB43 wrote:Nikada čuo da je nekoga sa oružjem zaustavila civilna zaštita. Obično to bude policija. Kao što policija i izdaje odobrenje za strelišta, nabavne dozvole...
Na kraju dana je zasluzna gospodja Bagarić iz civilne zastite, ona da prijedlog, gospodin Trut ga potpise i tek onda ide na glasanje u sabor.
Bez odobrenja te dvije osobe iz civilne zastite ne moze se donjeti novi zakon o oruzju.
Civilna zastita je takodjer odgovorna i za zakon o eksplozivnim tvarima i pravilnik o strelistima.
I imas netocne informacije, recimo za klubove, udruge i trgovine nabavne dozvole izdaje civilna zastita, ne policija, zasto je tako ne znam ali je.
Last edited by Stargazer on 07 Nov 2023, 16:31, edited 2 times in total.